Promene na grudnom košu

Slabost pojedinih mišičnih grupa ili mišića u celini može da izazove pojavu različitih poremećaja na kičmenom stubu, grudnom košu, gornjim ili donjim ekstremitetima.

grudni kos

To dovodi do otežavanja normalnih, svakodnevnih funkcija, kao sto su kretanje, rad itd., što povlači za sobom nedovoljnu aktivnost čitavog organizma i pojavu različitih telesnih deformacija. Ukoliko se ništa ne učini na njihovom sprečavanju, može doći i do trajne invalidnosti.

Promene na grudnom košu mogu se javiti u vidu ispupčenih grudi, izdubljenih grudi i ravnih grudi.

Ispupčene grudi (pectus carrinatum)

Ispupčene grudi se još zovu i kokošje grudi, jer je grudni koš spljošten, a grudna kost podignuta unapred i nagore. Ove promene oblika grudnog koša negativno utiču na pokrete grudnog koša, posebno pri disanju  i na unutrašnje organe čija se funkcija vremenom oštećuje.

Izdubljene grudi (pectus excavatum)

 

Ova deformacija se naziva šusterske grudi, jer se smatralo da se javlja kod odraslih osoba kao posledica profesije. Grudni koš je širok, zdepast i kratak. Spljošten je u suprotnom smislu nego kod ispupčenih grudi. U donjem delu grudne kosti može se naći udubljenje nekada tako veliko da se u njega moze smestiti čovečja pesnica.

Ravne grudi (pectus planum)

 

Kod ravnih grudi imamo osnovne promene u muskulaturi(mišićima),  ali mogu se konstatovati i promene na samom grudnom košu u vidu odsustva prirodnih ispupčenja grudnog koša. Takve osobe su uske,  tanke, ne razlikuje se uobičajeni reljef muskulature.

Uzrok ovih deformacija grudnog koša u najvećem broju slučajeva je bio rahitis, koji se zahvaljujući adekvatnoj prevenciji sveo na minimum. Ove deformacije mogu se javiti  u svim fazama razvoja a kao posledica krivljenja kičme koje nije  adekvatno ispraćeno. Mogu biti i urodjene kada su obično udružene sa još nekim deformitetom koje je u sklopu oboljenja.

Lečenje

Veoma je važno preduzeti lečenje u smislu otklanjanja osnovnog uzroka koji je i doveo do pomenutih promena. Istovremeno treba početi sa primenom korektivnih vežbi. One treba da imaju za cilj  razvijanje i jačanje čitave muskulature, posebno mišića grudnog koša i trbuha. Osim toga, veoma važnu ulogu imaju vežbe disanja i korektivno plivanje sa tačno određenim oblicima pokreta u vodi. Što se dete ranije uključi u tretman, to će i posledice biti manje. Posebno treba imati na umu da ove deformacije predstavljaju i veliki estetski problem (posebno kod dece u pubertetu), a pre svega mogu ugroziti zdravlje.

Olja Antonijević, viši fizioterapeut

Podeli:

Komentari

 1. Poštovanje, imam 18 godina, visok sam 178 cm i imam 67 kg. Trenirao sam nogomet i isli smo sa klubom na fitness vjezbe i dotad je sve bilo normalno. Nakon par mjeseci primijetio sam kako mi je lijevi dio grudnog kosa blago izbocen, tj. veci je pola cm od desnog koji je sasvim normalan. Na lijevoj strani se medutim bas mogu napipati rebra, a na desnoj se fino mogu napipati grudni misici. To se desilo dok sam jos bio u razvoju i nikad nisam imao takav problem uvijek su mi prsa bila normalna. Uglavnom to se desilo prije jedno 2 god i doktor na sistematskom mi je rekao da se leđnim plivanjem, pogotovo, to da ispraviti. To je izgledalo mnogo gore nego sto sad izgleda i u neku ruku se ispravilo ali i dalje se vidi da je izboceno i nekako kao da je nabijeno dok je desna strana lijepo razvijena. Zanima me samo da li je moguce da se to u potpunosti ispravi zato sto je jedan moj prijatelj imao slican problem koji je nastao na isti nacin, znaci brzi rast i jos k tome teretana, pa mu se to uspjemo ispraviti. Navrsio sam 18 god prije 2 mjeseca pa eto zanima me da li moje godine prave ikakav problem. Hvala unaprijed!

  Odgovori na komentar
 2. Dobar dan! Primijetila sma da mi je rebro na lijevojnstani,ispod pazuha vece, kao da je nateklo. Da li je to moguce? Pri dodiru jacem me boli? Ta bol se jabi sa vremena na vrijeme? Staoze niti uzok? Znam da se udarila nisam.

  Odgovori na komentar
 3. Roden sam bez ljeve sise pored nje imam malu rupuu u koju moze stati prst roditelj mi kazuu da jee too povreda pri radanju mozetel mi objasnitt sta da radi sad imali sansee da mi sisa bude normalnaa kao drugaa ?

  Odgovori na komentar
 4. Pozdrv,
  Imam 18 godina I u poslednje vreme javlja mi se bol u levom ramenu. Danas sam primetila da mi je desna strana grudnog kosa malo kao izbacena za razliku od leve strane. Da li bih trebala da posetim lekara?

  Odgovori na komentar
Strana 12 od 13<<<910111213>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA