Promene na grudnom košu

Slabost pojedinih mišičnih grupa ili mišića u celini može da izazove pojavu različitih poremećaja na kičmenom stubu, grudnom košu, gornjim ili donjim ekstremitetima.

grudni kos

To dovodi do otežavanja normalnih, svakodnevnih funkcija, kao sto su kretanje, rad itd., što povlači za sobom nedovoljnu aktivnost čitavog organizma i pojavu različitih telesnih deformacija. Ukoliko se ništa ne učini na njihovom sprečavanju, može doći i do trajne invalidnosti.

Promene na grudnom košu mogu se javiti u vidu ispupčenih grudi, izdubljenih grudi i ravnih grudi.

Ispupčene grudi (pectus carrinatum)

Ispupčene grudi se još zovu i kokošje grudi, jer je grudni koš spljošten, a grudna kost podignuta unapred i nagore. Ove promene oblika grudnog koša negativno utiču na pokrete grudnog koša, posebno pri disanju  i na unutrašnje organe čija se funkcija vremenom oštećuje.

Izdubljene grudi (pectus excavatum)

 

Ova deformacija se naziva šusterske grudi, jer se smatralo da se javlja kod odraslih osoba kao posledica profesije. Grudni koš je širok, zdepast i kratak. Spljošten je u suprotnom smislu nego kod ispupčenih grudi. U donjem delu grudne kosti može se naći udubljenje nekada tako veliko da se u njega moze smestiti čovečja pesnica.

Ravne grudi (pectus planum)

 

Kod ravnih grudi imamo osnovne promene u muskulaturi(mišićima),  ali mogu se konstatovati i promene na samom grudnom košu u vidu odsustva prirodnih ispupčenja grudnog koša. Takve osobe su uske,  tanke, ne razlikuje se uobičajeni reljef muskulature.

Uzrok ovih deformacija grudnog koša u najvećem broju slučajeva je bio rahitis, koji se zahvaljujući adekvatnoj prevenciji sveo na minimum. Ove deformacije mogu se javiti  u svim fazama razvoja a kao posledica krivljenja kičme koje nije  adekvatno ispraćeno. Mogu biti i urodjene kada su obično udružene sa još nekim deformitetom koje je u sklopu oboljenja.

Lečenje

Veoma je važno preduzeti lečenje u smislu otklanjanja osnovnog uzroka koji je i doveo do pomenutih promena. Istovremeno treba početi sa primenom korektivnih vežbi. One treba da imaju za cilj  razvijanje i jačanje čitave muskulature, posebno mišića grudnog koša i trbuha. Osim toga, veoma važnu ulogu imaju vežbe disanja i korektivno plivanje sa tačno određenim oblicima pokreta u vodi. Što se dete ranije uključi u tretman, to će i posledice biti manje. Posebno treba imati na umu da ove deformacije predstavljaju i veliki estetski problem (posebno kod dece u pubertetu), a pre svega mogu ugroziti zdravlje.

Olja Antonijević, viši fizioterapeut

Podeli:

Komentari

 1. Imam 28 god, i ispupcene grudi, da li je za mene kasno za pomoc po pitanju tog, Sve vise mi smeta, kako kilaza varira tako i one, sve vise mi izgleda ispupceno. Hvala, lijep pozdrav

  Odgovori na komentar
 2. postovani devojcica od dve godine ima poslednja dva rebra sa obe strane nekako ispupcena ka napred. cini mi se da je tako od rodjenjai stomacic je nekako dosta ispupcen, tako da imam utisak da upravo on krivi ta rebra ili pak tako odignuta rebra omogucavaju da stomak vise ide van.

  Odgovori na komentar
 3. Desna i leva strana odmah uz grudnu kost su mi malo ispupcene, desna malo vise u odnosu na levu, i izgleda kao da ima rupa na mestu grudne kosti, neki kazu da je to p carinatum, ali gledao sam razne slike po internetu i nema ni jedan slucaj ni blizu da lici na moj, a i ne primeti se preko majice. Nosio sam pojas za grudni kos, ali nisam primetio nekakav pomak, da li postoji resenje?

  Odgovori na komentar
 4. Moj unuk od 5 godina ima umerenu deformaciju susterskih grudi.Da li bavljenje karateom pomaze , to jest da li ce vremenom nestati ova deformacija?

  Odgovori na komentar
 5. Pozz ugl proslog lita sam se udarila u rebro prilikom voznje doktor mi je rekao da mirujem al mene je stalno bolilo otisla sam opet dobila uputnicu za specijalista tu sam morala ic radit rtg rebra i dns sam to napravila po rtg mi rebro normalno slikavala mi je sa boka i morala sam udahnit. a bol i dalje tu i rupa od udarca molim vas zbog cega je to kome da se sada uputim koci me u svim aktivnostima.

  Odgovori na komentar
Strana 11 od 13<<<910111213>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA