Promene na grudnom košu

Slabost pojedinih mišičnih grupa ili mišića u celini može da izazove pojavu različitih poremećaja na kičmenom stubu, grudnom košu, gornjim ili donjim ekstremitetima.

grudni kos

To dovodi do otežavanja normalnih, svakodnevnih funkcija, kao sto su kretanje, rad itd., što povlači za sobom nedovoljnu aktivnost čitavog organizma i pojavu različitih telesnih deformacija. Ukoliko se ništa ne učini na njihovom sprečavanju, može doći i do trajne invalidnosti.

Promene na grudnom košu mogu se javiti u vidu ispupčenih grudi, izdubljenih grudi i ravnih grudi.

Ispupčene grudi (pectus carrinatum)

Ispupčene grudi se još zovu i kokošje grudi, jer je grudni koš spljošten, a grudna kost podignuta unapred i nagore. Ove promene oblika grudnog koša negativno utiču na pokrete grudnog koša, posebno pri disanju  i na unutrašnje organe čija se funkcija vremenom oštećuje.

Izdubljene grudi (pectus excavatum)

 

Ova deformacija se naziva šusterske grudi, jer se smatralo da se javlja kod odraslih osoba kao posledica profesije. Grudni koš je širok, zdepast i kratak. Spljošten je u suprotnom smislu nego kod ispupčenih grudi. U donjem delu grudne kosti može se naći udubljenje nekada tako veliko da se u njega moze smestiti čovečja pesnica.

Ravne grudi (pectus planum)

 

Kod ravnih grudi imamo osnovne promene u muskulaturi(mišićima),  ali mogu se konstatovati i promene na samom grudnom košu u vidu odsustva prirodnih ispupčenja grudnog koša. Takve osobe su uske,  tanke, ne razlikuje se uobičajeni reljef muskulature.

Uzrok ovih deformacija grudnog koša u najvećem broju slučajeva je bio rahitis, koji se zahvaljujući adekvatnoj prevenciji sveo na minimum. Ove deformacije mogu se javiti  u svim fazama razvoja a kao posledica krivljenja kičme koje nije  adekvatno ispraćeno. Mogu biti i urodjene kada su obično udružene sa još nekim deformitetom koje je u sklopu oboljenja.

Lečenje

Veoma je važno preduzeti lečenje u smislu otklanjanja osnovnog uzroka koji je i doveo do pomenutih promena. Istovremeno treba početi sa primenom korektivnih vežbi. One treba da imaju za cilj  razvijanje i jačanje čitave muskulature, posebno mišića grudnog koša i trbuha. Osim toga, veoma važnu ulogu imaju vežbe disanja i korektivno plivanje sa tačno određenim oblicima pokreta u vodi. Što se dete ranije uključi u tretman, to će i posledice biti manje. Posebno treba imati na umu da ove deformacije predstavljaju i veliki estetski problem (posebno kod dece u pubertetu), a pre svega mogu ugroziti zdravlje.

Olja Antonijević, viši fizioterapeut

Podeli:

Komentari

 1. Imam 13 godina, žensko. Donje levo rebro je mi malo ispupčenije od desnog. Ništa me ne boli, ali me zabrinjava to što su pre moja rebra bila jednaka. Šta bi to moglo biti i da li je ozbiljno?

  Odgovori na komentar
 2. Imam 12 godina, visoka sam 165cm i teska oko 52kg. Od ronjenja mi je ispupčeno levo rebro, kada ga dodirnem imam utisak kao da je podvijeno unutra.. Od 3. razreda već tada rebro je krenulo da me boli.. Ja ne mogu opisati koliko je taj bol previše jak boli me povremeno.Bol je iznenadan i jako težak gotovo počnem da plačem od bola…Molim Vas, možete li mi dati neki savet ili nešto ne znam šta da radim?

  Odgovori na komentar
 3. Iman 15 godina i malo sam krupnije grade no BMI mi je normalan i imam neku crtu na donjem dijelu prsnog kosa. Istrazivala sam i naisla na ljevkasta prsa, e sad, ja nemam to veliko udubljenje vec samo udubljenu tanku okomitu crtu na tom mjestu pa neznam ima li to kakve veze s tim i trebam li se brinuti.
  i takodjer imam problema sa kraljeznicom i nosim ortozu zbog kifoze i skolioze.

  Odgovori na komentar
 4. Imam 24 godine,od skoro sam primetila da mi je leva strana rebara ispupcenija nego desna koja je ravna.Da li je to neka bolest kostiju ili je prosto takva gradja tela? Inace ne osecam bol ali kada pipnem prstima to ispupcenje kao da je mekse nego desna strana koja je ravna.Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 5. Dobar dan,

  mozda ovo nije 100% tema, ali bi zeleo da cujem vase misljenje posto vidim da uglavnom svima odgovarate.

  Imam 18 godina, visok sam 192cm, tezak sam 95kg, fizicki sam dobro gradjen, ledja/ruke isao sam u teretanu ranije. To “nesto” mi se pojavilo pre 3-4godine i od tad mi pravi izuzetne probleme, ne mogu sve majice da nosim, ne mogu na bazene, ne mogu da se presvlacim pred drugim ljudima, cak mi je i prvo seksualno iskustvo strahovito ali hvala bogu je uglavnom mrak pri takvim prilikama, da ne zalazim…

  Estetski je problem mnogo veci nego zdravstveni to je sigurno. Ali vidim i sam da na mene pocinje da vrsi psiholoski problem, imam komplekse. Obozavam leto i more, ali mi ovaj problem skoro nista ne dozvoljava.

  Nemam problem pred doktorima da pokazem ili slicno ipak sam malo stariji nisam dete bas i onda mi to i nije problem, znam da idem tamo da bi resio problem. Imam stomak ali ne preteran, vise neki pivski stomak nego da je preterana gojaznost.

  Video sam da se bas veliki broj ovog “problema” – Ginekomastija resava putem operacije u privatnim bolnicama.

  Svakako bi bilo koji zahvat radio u privatnoj klinici, jer nas zdravstveni sistem je toliko katastrofalan da covek dok je na operaciji moze neku bolest da zadobije.

  Zelim da znam sta vi mislite o operaciji.

  Jos nesto, isao sam na plivanje mali napredak, radiosam propadanja i zgibove, i osecam kako mi se cepaju grudi koliko sam to radio ali ustvari ne resava problem vec samo razvija misice u grudnom delu tela.

  Odgovori na komentar
  • Da se zakaže i obavi pregled plasticnog hirurga, pa da se napravi prava procene! Bez pregleda je uaista NEMOGUĆE dati bilo kakav “sud” osim da plivanje, kao i vežbe snage za jačanje grudnih mišića SVAKAKO treba raditi PRE razmišljanja o operativnom rešenju problema.

   Odgovori na komentar
 6. Poštovani,

  Ponekad mi se dešava da imam neprijatan osećaj kod/ispod rebra sa leve strane. Dakle, ništa me ne boli, samo imam osećaj kao da mi konstantno nešto tu stoji i da tog osećaja više ne bi bilo moram da se malo izvijem da bih se namestila u pogodan položaj, a onda kao da tu nešto ‘kvrcne’ ili se otire jedno o drugo..ne znam kako bih uopšte objasnila. Znam da nisam jedina kome se to dešava i uglavnom je povremeno, međutim sada mi je već 3, 4 dana tako. Morala bih da napomenem da su me pre dve nedelje ušinula leđa, nisam baš mirovala, pa su me opet ušinula prošli petak. Bila sam kod fizijatra i ustanovljeno je da je u pitanju napetost mišića, kriva kičma itd. Pijem brufen, magnezijum i mažem Gavez gel, mirujem..leđa su me prošla, ali ovaj osećaj kod rebra nikako.

  Inače, fizički sam aktivna, igram folklor, pa je i to doprinelo napetosti mišića.

  Da li možda znate šta je u pitanju?

  Pozdrav

  Odgovori na komentar
Strana 10 od 13<<<89101112>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA