Promene na grudnom košu

Slabost pojedinih mišičnih grupa ili mišića u celini može da izazove pojavu različitih poremećaja na kičmenom stubu, grudnom košu, gornjim ili donjim ekstremitetima.

grudni kos

To dovodi do otežavanja normalnih, svakodnevnih funkcija, kao sto su kretanje, rad itd., što povlači za sobom nedovoljnu aktivnost čitavog organizma i pojavu različitih telesnih deformacija. Ukoliko se ništa ne učini na njihovom sprečavanju, može doći i do trajne invalidnosti.

Promene na grudnom košu mogu se javiti u vidu ispupčenih grudi, izdubljenih grudi i ravnih grudi.

Ispupčene grudi (pectus carrinatum)

Ispupčene grudi se još zovu i kokošje grudi, jer je grudni koš spljošten, a grudna kost podignuta unapred i nagore. Ove promene oblika grudnog koša negativno utiču na pokrete grudnog koša, posebno pri disanju  i na unutrašnje organe čija se funkcija vremenom oštećuje.

Izdubljene grudi (pectus excavatum)

 

Ova deformacija se naziva šusterske grudi, jer se smatralo da se javlja kod odraslih osoba kao posledica profesije. Grudni koš je širok, zdepast i kratak. Spljošten je u suprotnom smislu nego kod ispupčenih grudi. U donjem delu grudne kosti može se naći udubljenje nekada tako veliko da se u njega moze smestiti čovečja pesnica.

Ravne grudi (pectus planum)

 

Kod ravnih grudi imamo osnovne promene u muskulaturi(mišićima),  ali mogu se konstatovati i promene na samom grudnom košu u vidu odsustva prirodnih ispupčenja grudnog koša. Takve osobe su uske,  tanke, ne razlikuje se uobičajeni reljef muskulature.

Uzrok ovih deformacija grudnog koša u najvećem broju slučajeva je bio rahitis, koji se zahvaljujući adekvatnoj prevenciji sveo na minimum. Ove deformacije mogu se javiti  u svim fazama razvoja a kao posledica krivljenja kičme koje nije  adekvatno ispraćeno. Mogu biti i urodjene kada su obično udružene sa još nekim deformitetom koje je u sklopu oboljenja.

Lečenje

Veoma je važno preduzeti lečenje u smislu otklanjanja osnovnog uzroka koji je i doveo do pomenutih promena. Istovremeno treba početi sa primenom korektivnih vežbi. One treba da imaju za cilj  razvijanje i jačanje čitave muskulature, posebno mišića grudnog koša i trbuha. Osim toga, veoma važnu ulogu imaju vežbe disanja i korektivno plivanje sa tačno određenim oblicima pokreta u vodi. Što se dete ranije uključi u tretman, to će i posledice biti manje. Posebno treba imati na umu da ove deformacije predstavljaju i veliki estetski problem (posebno kod dece u pubertetu), a pre svega mogu ugroziti zdravlje.

Olja Antonijević, viši fizioterapeut

Podeli:

Komentari

 1. Zdravo imam 16 godina i imam malo udubljenje izmedju grudi dali to mogu nekako da ispravim (bez plivanja) nemam problema sa disanjem ali ruzno izgleda

  Odgovori na komentar
  • Da se POTPUNO koriguje – NE može!

   Jačanje grudnih mišića (skelkovi, vežbe snage koje angažuju grudne mišiće…) MOŽE značajno da ublaži ovaj problem.

   Odgovori na komentar
 2. Imam 17 godina i malu levu skoliozu dijagnostikovanu sa 12 godina. Od tad radim vezbe za tu skoliozu. Zanima me da li smem da radim i druge vezbe ne za skoliozu nego za sebe (sklekovi,zgibovi,propadanja, vezbe za stomak, cucnjeve smem li da idem na trcanje itd) ? To zelim da radim cisto malo da recimo povecam ruke zelim i plocice da dobijem a imam malo sala koje takodje zelim da skinem a i u skoli nas stalno to ocenjuje profesor a ne mogu bas mnogo da uradim pa zelim i zbog toga da vezbam i to? Radicu ja i vezbe za skoliozu ali zelim i ovd druge vezbe da radim odnosno smem li da ih radim? Ne mogu da mi jos vise poremete kicmu? I da li je moguce dobiti misicnu masu i nakon puberteta recimo sa 20 21 godinu?

  Odgovori na komentar
 3. Imam 15 godina i imam ispupcenje na levoj strani. Levo rebro se vise vidi od desnog. Takodje struk mi je spusteniji na levoj strani tela. Isla sam kod fizijatra i rekao je da je kicma prava i da nema problema. Takodje osecam svakodnevno krckanje u zglobovima i pre sam imala povredu plecke ali nema bolova uz to. Krenula sam sa vezbama i skidanjem kilaze. Pre sam imam x noge ali to sam donekle ispravila. Zanima me da li ovo zaista nije nista i da li je mozda ovo neka vrsta skolioze i da li moze da se resi vezbama ne miderom ili operacijom.

  Odgovori na komentar
   • Postovani, moja beba ima 5 meseci, i danas na pregledu je dr, pored komentara da je beba bas napredna i debeljuskasta, rekla “aha, vidis stomacic je malo izrazeniji a grudni kos malo ka unutra”.. I to je vise sebi u bradu promrmljala nego sto se meni obratila.. Nakon mog pitanja jesu li u pitanju tzv “pilece grudi” rekla je mozda neki blazi oblik, ako ima genetske predispozicije za to, ali to ce u razvoju da se kao ispravi.. Sve je to pricala onako usputno kao da je sasvim nebitna stvar, ali meni je to bilo zaista strasno…
    Zanima me mogu li ja nekako pomoci svojoj bebi nekim vezbicama ili nekom drugom metodom, pre tog plivanja, s obzirom da je rec o jako maloj bebi, da lo bih mogla nekako da ublazim taj problem da pocnu grudi pravilno da se razvijaju… Hvala!

    Odgovori na komentar
 4. Djurdjevic Ruzica 27.10.2016 u 17:21

  Poštovani imam dečaka od 2 godine, leva strana grudnog koša mu je blago izdignuta u odnosu na desnu (kad se gleda sa strane). Ima li razoga za zabrinutost?

  Odgovori na komentar
 5. Dobro vece,dete ima dve ipo godine i primetili smo da joj je poslednje rebro na obe strane malo izbacenije od ostalih(primetno na golo oko)…mislim na zavrsno rebro pre stomacicamolim za pomoc i ima li razloga za paniku…hvala unapred

  Odgovori na komentar
Strana 9 od 13<<<7891011>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA