Promene na grudnom košu

Slabost pojedinih mišičnih grupa ili mišića u celini može da izazove pojavu različitih poremećaja na kičmenom stubu, grudnom košu, gornjim ili donjim ekstremitetima.

grudni kos

To dovodi do otežavanja normalnih, svakodnevnih funkcija, kao sto su kretanje, rad itd., što povlači za sobom nedovoljnu aktivnost čitavog organizma i pojavu različitih telesnih deformacija. Ukoliko se ništa ne učini na njihovom sprečavanju, može doći i do trajne invalidnosti.

Promene na grudnom košu mogu se javiti u vidu ispupčenih grudi, izdubljenih grudi i ravnih grudi.

Ispupčene grudi (pectus carrinatum)

Ispupčene grudi se još zovu i kokošje grudi, jer je grudni koš spljošten, a grudna kost podignuta unapred i nagore. Ove promene oblika grudnog koša negativno utiču na pokrete grudnog koša, posebno pri disanju  i na unutrašnje organe čija se funkcija vremenom oštećuje.

Izdubljene grudi (pectus excavatum)

 

Ova deformacija se naziva šusterske grudi, jer se smatralo da se javlja kod odraslih osoba kao posledica profesije. Grudni koš je širok, zdepast i kratak. Spljošten je u suprotnom smislu nego kod ispupčenih grudi. U donjem delu grudne kosti može se naći udubljenje nekada tako veliko da se u njega moze smestiti čovečja pesnica.

Ravne grudi (pectus planum)

 

Kod ravnih grudi imamo osnovne promene u muskulaturi(mišićima),  ali mogu se konstatovati i promene na samom grudnom košu u vidu odsustva prirodnih ispupčenja grudnog koša. Takve osobe su uske,  tanke, ne razlikuje se uobičajeni reljef muskulature.

Uzrok ovih deformacija grudnog koša u najvećem broju slučajeva je bio rahitis, koji se zahvaljujući adekvatnoj prevenciji sveo na minimum. Ove deformacije mogu se javiti  u svim fazama razvoja a kao posledica krivljenja kičme koje nije  adekvatno ispraćeno. Mogu biti i urodjene kada su obično udružene sa još nekim deformitetom koje je u sklopu oboljenja.

Lečenje

Veoma je važno preduzeti lečenje u smislu otklanjanja osnovnog uzroka koji je i doveo do pomenutih promena. Istovremeno treba početi sa primenom korektivnih vežbi. One treba da imaju za cilj  razvijanje i jačanje čitave muskulature, posebno mišića grudnog koša i trbuha. Osim toga, veoma važnu ulogu imaju vežbe disanja i korektivno plivanje sa tačno određenim oblicima pokreta u vodi. Što se dete ranije uključi u tretman, to će i posledice biti manje. Posebno treba imati na umu da ove deformacije predstavljaju i veliki estetski problem (posebno kod dece u pubertetu), a pre svega mogu ugroziti zdravlje.

Olja Antonijević, viši fizioterapeut

Podeli:

Komentari

 1. Nikola says:

  postovani, danas sam dobio redovan izvestaj pedijatra za cerku, kaze da ima skoliozu grudnog kosa, jos nisam isao kod lekara jer je neradan dan sutra, kaze ima udubljenje sitno na grudima, koje se jedva vidi, dali je to opasno i dali se leci, bas u brizi, mala ima 6 godina

 2. Nina says:

  Imam 18 godina i od 12-13te godine sam primjetila da su mi prsa isturena(desna strana vise od lijeve), postoje li nekakve vjezbe osim da se ide na bazen? Posto mi je stvarno ne prijatno nositi grudnjak bez push up-a izgleda kao da nemam grudi…

 3. Ljilja says:

  Ja bi samo htela da pitam moje dete ima 12 god i ima udubljenje u grudima veliko ima problema sa trcanjem i pomalo sa brzim disanjem vec ga vodim 5 god kod lekara ali samo vezbe i vezbe koliko je on radio vezbi to ni sama neznam ali nema pomaka isli smo i na more i isto btinem se mozete li mi reci sta dalje hvala

  • MojPedijatar says:

   DA se zakaže (bez panike) i obavi pregled dečejg hirurga – ortopeda, pa da se napravi finalna procena.

 4. Maja says:

  Djete od 4 godine ima malo ispupcenu stranu grudnog kosa..druga nije..dali je to razlog za brigu?

 5. Lea says:

  Dobar dan. Imam 36 godina, zensko. Primetila sam da mi je donje levo rebro malo ispupcenije od desnog. Iskreno ne znam da li sam to imala i ranije. Ne boli me nista ali osecam ispupcenje. Ne znam kako to da objasnim. Ne znam da li ispupcenje osecam nesvesno jer sam se zabrinula ili ga zaista osecam.
  Posto mi je posao kancelarijski, pocela sam da vezbam svaki dan po 30 min pre 3 meseca. To su obicne fizicke vezbe rastezanja. Ne znam da li je mozda sa tim povezano. Ili je ispupcenje mozda tu ceo moj zivot a ja sam ga sad samo primetila. U svakom slucaju sam se zabrinula. Hvala

 6. Jelena says:

  Postovani!!!

  Imam deformitet grudnog kosa od rodjenja, uvucene su mi grudi.Internista na ultazvucnom pregledu , nije mogao zbog deformiteta da vidi celo srce, vec samo deo.Posto nisam radjala,interesuje me, da li ovaj deformitet moze da mi pravi problem sa srcem u trudnoci?

  Unapred hvala Jelena

Strana 13 od 13<<<910111213