Problemi sa nicanjem prvih zubića

Kod većine beba nicanje mlečnih zuba prolazi bez bilo kakvih problema, ali se ponekada javljaju propratne pojave koje mogu značajno da uznemire roditelje.

zubici px

Foto: Pixabay

Pod simptome koji prate nicanja zubića mogu da se uvrste pojačano lučenje pljuvačke (salivacija), uznemirenost i druge promene raspoloženja, osip oko usta.

Iako se ponekad usled uznemirenosti i plača može da pojavi temperatura (nikada viša od 38 0C) i češće i ređe stolice (nikako prolivi), kod ovih simptoma potrebno je biti oprezan. Bolje je da se ne povezuju sa nicanjem zuba i da pedijatar bude taj koji će isključiti ozbiljnija oboljenja, pošto kašnjenje u dijagnozi može ponekada da bude kobno. Isto važi i kod izražene uznemirenosti deteta. Svi ostali simptomi poput grčeva, sekrta iz nosa, osipa po telu i sl. ne treba povezivati sa nicanjem zuba i tako odlagati pregled kod pedijatra, jer je kod mnogih bolesti vreme presudno za uspešno i brzo izlečenje.

Pojačano lučenje pljuvačke može da izazove osip oko usana i to može da bude pogodno mesto za infekcije. Preporučuje se nanošenje, neutralnih, prirodnih krema ili ulja (bez veštačkih dodataka i konzervansa) koje se i najčešće koriste za kožu guze. Tokom spavanja, stavite pamučnu ili frotirnu tkaninu ispod bebine glave, i menjajte je redovno, kako bi bebina glavica uvijek bila na suvom.

Osetljivost sluznice na mestu nicanja zubća bebica pokazuje čestim dodirivanjem ili grickanjem svega što joj dođe pod ruku. Za neutralizaciju bola (ili pre za skretanje pažnje) preporučuju se različite igračkice za grickanje, keksi za nicanje zuba ili jednostavna masaža. Metoda kao što su smrznuto pecivo ili banane, bočica hladne vode zahtevaju neprekidno prisustvo pored bebe. Različiti gelovi za nicanje zuba su u osnovi lokalni anestetici (dakle hemija) i ne treba preterivati sa njima a i njihovo dejstvo je kratkotrajno. Ni jedna od metoda nema dokaznaog trajnog efekta niti pokazuje prednost.

Preporučujemo oprez sa različitim egzotičnim alternativnim razmišljanjima, koja se povezuju sa vekovnim tradicijama (često sumnjivog porekla) a u osnovi predstavljaju atraktivnu “mamiparu iz ionako siromašnih džepova brižnih roditelja”. Jedna od njih je i primena ćilibarske ogrlice za bebe. Tvrdi se da ćilibar iz Baltičkih zemalja (Litvanije) ima posebna svojstva da deluje na tireoidni žlezdu i imuni sistem i smanjuje otok u sluznici koji se optužuje za osetljivost. Do sada ne postoji ni jedan naučni dokaz za ovakve tvrdnje  niti merodavnih potvrda da se nošenjem ćilibarne ogrlice bolje sprečava ili smanjuje osetljivost sluznice u odnosu na ostale pristupe (što ne znači da ih možda u budućnosti neće i biti). Eventualno dejstvo može da bude placebo efekat koji bi se postigao i nekom drugom igračkicom. Ćilibarna ogrlica za bebe s druge strane nosi u sebi i veliku opasnost od kidanja i gutanja i još gore udisanja perlica. Proizvođači to negiraju smatrajući da su dovoljno čvrsto spojeni. Ovo zadovoljstvo inače košta dodatnu sumu novca od nekoliko eura.

Nicanje zuba je dakle sasvim prirodan proces koji može da nosi u sebi izvesne neugodnosti tek da i bebicu nauče da u spoljašnjem svetu nije sve bas tako idealno. Ne treba podlegati savremenim trendovima da se izmisljaju nove bolesti i poremećaji kako bi se i za njih proizvodila i prepisivala hemija ili rekviziti koji treba samo da uvećavaju profite farmaceutske industrije.

Prof dr Jovan Vojinovic

Fb Dečja stomatologija

Podeli:

Komentari

 1. Nataša says:

  Postovani,
  da li je moguce da bebu bole vilice prilikom dojenja, gladna je, ali ne moze da jede? Sta tada uraditi?

 2. Samra says:

  Moja beba puni za par dana 11 meseci, nema jos ni jedan zubic. Medjutim ima par dana kako ima blagu temp. Od 37 do 37.3 tako se obicno krece nikako preko. Po malo joj curi nos i kaslje povremeno, slabo jede. Da li je to zbog zubica? Cupa se dosta za kosu i nervozna je. Bili smo kod pedijatra, grlo, usi i pluca sve je u redu. Rezultati radjeni prije mozda mesec ipo i to je sve bil9 u redu, kaze da nema potrebe za ponovno radjenje. Mene brine sto peti dan njoj se vraca po malo ta temp.?

 3. Bojana says:

  Bebac ima 5 meseci i krenule su mu donje jedinice, razdrazljiv je, balavi, sve stavlja u usta. Tri puta u roku od nedelju dana pojavljivala mu se sukrvica u balicama. Da li to moze od nicanja zubica?

 4. Nadica says:

  Moja beba koja ima 11 meseci, noci kad zaspi hrci malo, i spava sa otvorenim ustima,a preko dana nema nikakav problem. Dali je to mozda zbog nicanja zubica?

 5. Radica says:

  Zdravo,imam pitanje, imam bebu 7 meseci puni za koji dan. Od juče ima temperaturu od 37,5- 38,3. Takođe pre mesec dana izasla nam donja jedinica jedna. Da li uzrok temperature virus ili možda zbog zubića.

  • MojPedijatar says:

   To se bez pregleda naprosto NE može proceniti, ali ako NEMA drugih simptoma infekcije, a beba lepo jede, i dobrog je raspoloženja – moguće je da su zubići uzrok.

 6. Samra says:

  Pozdrav. Moja beba ima 15 meseci. Nice joj na donjoj vilici kutnjak i ima temperaturu, s tim sto joj je i grlo crveno. Vodila sam je pedijatru kaze da joj nista ne dajem, samo po potrebi lek za temp. Mene brine to sto vec cetvrti dan njoj se i dalje vraca ta temp. Da li je moguce da je to od zuba?

  • MojPedijatar says:

   Moguce je, ali ako je temp. preko 39 i traje duže od 4-5 dana, treba obaviti kontrolni pregled.

 7. Ivana says:

  Imam bebicu 2m i nedelju dana, sa dva meseca je dobila temp 37,3 koja je prestala istog dana, od tad lošije spava, balavi i pravi balončiće od pljuvačke, obrok joj traje umesto 10-15min 45min, gura rukice usta iako neće da jede, ne može bez cucle, umori se kad joj prstićem istrljam desni, i čini mi se da pod prstom mogu da osetim gore levo jedinicu da će da izađe. Bili smo kod pedijatra, dete je zdravo, primilo je vakcinu, s tim što je pedijatar negirala bez pregleda da postoji mogućnost izbijanja zubića. Da li je moguće da su ovo simptomi iako mi deluje sa je još rano za to?

Strana 15 od 17<<<1314151617>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA