Problemi sa nicanjem prvih zubića

Kod većine beba nicanje mlečnih zuba prolazi bez bilo kakvih problema, ali se ponekada javljaju propratne pojave koje mogu značajno da uznemire roditelje.

zubici px

Foto: Pixabay

Pod simptome koji prate nicanja zubića mogu da se uvrste pojačano lučenje pljuvačke (salivacija), uznemirenost i druge promene raspoloženja, osip oko usta.

Iako se ponekad usled uznemirenosti i plača može da pojavi temperatura (nikada viša od 38 0C) i češće i ređe stolice (nikako prolivi), kod ovih simptoma potrebno je biti oprezan. Bolje je da se ne povezuju sa nicanjem zuba i da pedijatar bude taj koji će isključiti ozbiljnija oboljenja, pošto kašnjenje u dijagnozi može ponekada da bude kobno. Isto važi i kod izražene uznemirenosti deteta. Svi ostali simptomi poput grčeva, sekrta iz nosa, osipa po telu i sl. ne treba povezivati sa nicanjem zuba i tako odlagati pregled kod pedijatra, jer je kod mnogih bolesti vreme presudno za uspešno i brzo izlečenje.

Pojačano lučenje pljuvačke može da izazove osip oko usana i to može da bude pogodno mesto za infekcije. Preporučuje se nanošenje, neutralnih, prirodnih krema ili ulja (bez veštačkih dodataka i konzervansa) koje se i najčešće koriste za kožu guze. Tokom spavanja, stavite pamučnu ili frotirnu tkaninu ispod bebine glave, i menjajte je redovno, kako bi bebina glavica uvijek bila na suvom.

Osetljivost sluznice na mestu nicanja zubća bebica pokazuje čestim dodirivanjem ili grickanjem svega što joj dođe pod ruku. Za neutralizaciju bola (ili pre za skretanje pažnje) preporučuju se različite igračkice za grickanje, keksi za nicanje zuba ili jednostavna masaža. Metoda kao što su smrznuto pecivo ili banane, bočica hladne vode zahtevaju neprekidno prisustvo pored bebe. Različiti gelovi za nicanje zuba su u osnovi lokalni anestetici (dakle hemija) i ne treba preterivati sa njima a i njihovo dejstvo je kratkotrajno. Ni jedna od metoda nema dokaznaog trajnog efekta niti pokazuje prednost.

Preporučujemo oprez sa različitim egzotičnim alternativnim razmišljanjima, koja se povezuju sa vekovnim tradicijama (često sumnjivog porekla) a u osnovi predstavljaju atraktivnu “mamiparu iz ionako siromašnih džepova brižnih roditelja”. Jedna od njih je i primena ćilibarske ogrlice za bebe. Tvrdi se da ćilibar iz Baltičkih zemalja (Litvanije) ima posebna svojstva da deluje na tireoidni žlezdu i imuni sistem i smanjuje otok u sluznici koji se optužuje za osetljivost. Do sada ne postoji ni jedan naučni dokaz za ovakve tvrdnje  niti merodavnih potvrda da se nošenjem ćilibarne ogrlice bolje sprečava ili smanjuje osetljivost sluznice u odnosu na ostale pristupe (što ne znači da ih možda u budućnosti neće i biti). Eventualno dejstvo može da bude placebo efekat koji bi se postigao i nekom drugom igračkicom. Ćilibarna ogrlica za bebe s druge strane nosi u sebi i veliku opasnost od kidanja i gutanja i još gore udisanja perlica. Proizvođači to negiraju smatrajući da su dovoljno čvrsto spojeni. Ovo zadovoljstvo inače košta dodatnu sumu novca od nekoliko eura.

Nicanje zuba je dakle sasvim prirodan proces koji može da nosi u sebi izvesne neugodnosti tek da i bebicu nauče da u spoljašnjem svetu nije sve bas tako idealno. Ne treba podlegati savremenim trendovima da se izmisljaju nove bolesti i poremećaji kako bi se i za njih proizvodila i prepisivala hemija ili rekviziti koji treba samo da uvećavaju profite farmaceutske industrije.

Prof dr Jovan Vojinovic

Fb Dečja stomatologija

Podeli:

Komentari

 1. Teodora says:

  Beba ima tri meseca. Pocela je da balavi pre od prilike mesec dana. Sada su joj desni gde trebaju da izbiju donje jedinice malo natecene. Nije nervozna sem kad treba jede. Tek kada krenem da joj dam flasicu onda nastaje problem.Place,ceni se,ali na kraju prihvati i lepo jede. Nekad cak prodje i bez toga. To traje oko dve nedelje. Da li su u pitanju zubici,ili postoji neki drugi problem ?

 2. Ivana Petković says:

  Poštovani,
  Pre svega Vam se zahvalim na ovako divnom tekstu, bez prevelikog objašnjavanja, poučno, kratko i jasno.
  Naša ćerka ima dva i po meseca i već dve večeri je jako nervozna, balavi više nego inače i pravi već pomenute balončiće, gura svoju pesnicu u usta, kad joj dam lažu više je gricka nego što sisa. Sve ostalo je normalno, lepo jede, spava, ima normalnu stolicu. Da li to znači da su zubići krenuli i da li je potrebno da joj već sad kupimo tzv. glodalicu?
  Unapred hvala na odgovoru.
  Želim Vam srećnu Novu godinu i predstojeće praznike.
  Srdačan pozdrav.

 3. Mica says:

  Da li mogu bebi od 6 meseci da dam samo uvece pred spavanje sirup paracetamol? Jako ga muce zubici i po celu noc ne spava pa da mu ublazim? Da li moze biti stetno?

  • MojPedijatar says:

   To NE treba raditi “preventivno” vec samo kad su bolovi toliko jaki da beba ne može dugo da se smiri.

 4. Milos says:

  Beba Ima 13 i po meseci, 8 zuba i sad su joj izbile donje trojke. Nocas je imala temperaruru 38.8, pa je spala na 37.3 tusiranjem. Kao da Ima bolove neke, jer u snu zaplace svakih 15 minuta. Jutros je temperatura 38, razdrazljiva je, jede normalno. Prethodnih dana je balavila, sve trpa u usta, imala je i neki blagi osip oko usta.

  Da li moze ovo da bude od zuba ili je moguce da je neka infekcija?

  • MojPedijatar says:

   Moguce je da su zubići, ali i “uvod” u infekciju.

   Sve dok je beba dobro raposložena kad nema povisenu temperaturu, a lepo jede – nema mesta za brigu i samo da se prati.

 5. Danijela says:

  Postovani.
  Beba stara 4ipo meseci jedan zubic je izaso,. Veoma lose spava ,vise puta se budi u toku noci. Dosta slinavi i pocela je da kaslje da li to ima veze sa nicanjem zuba. I da li ima razloga za brigu?
  Hvala

 6. Aleksandra says:

  Beba ima 11 meseci ide joj mnogo voda na usta, nervozna je ima 8 zubica da li je to normalno i kako da ublazim toliku tecnost, bodice menjam svaki sat vremena, budu bas mokri hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Za sada je to, skoro sigurno, prateća pojava nicana zubića, abtu ” leka” NEMA.

 7. Masa says:

  Poštovani beba ima četiri meseca do sada nije puno plakala sada je bas razdražljiva dugo joj treba da zaspi u toku jela plaće pa jede balavi i pravi balončići desni su meki i stalno stavlja ručkice čak i nekad pelenu na kojoj lezi da li su u pitanju zubići flašicu grička hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Nema dileme – krenuli su zubići!

   To svakako NIJE za brigu…sve je to uobičajeni deo odrastanja bebe.

Strana 14 od 17<<<1213141516>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA