Problemi sa nicanjem prvih zubića

Kod većine beba nicanje mlečnih zuba prolazi bez bilo kakvih problema, ali se ponekada javljaju propratne pojave koje mogu značajno da uznemire roditelje.

zubici px

Foto: Pixabay

Pod simptome koji prate nicanja zubića mogu da se uvrste pojačano lučenje pljuvačke (salivacija), uznemirenost i druge promene raspoloženja, osip oko usta.

Iako se ponekad usled uznemirenosti i plača može da pojavi temperatura (nikada viša od 38 0C) i češće i ređe stolice (nikako prolivi), kod ovih simptoma potrebno je biti oprezan. Bolje je da se ne povezuju sa nicanjem zuba i da pedijatar bude taj koji će isključiti ozbiljnija oboljenja, pošto kašnjenje u dijagnozi može ponekada da bude kobno. Isto važi i kod izražene uznemirenosti deteta. Svi ostali simptomi poput grčeva, sekrta iz nosa, osipa po telu i sl. ne treba povezivati sa nicanjem zuba i tako odlagati pregled kod pedijatra, jer je kod mnogih bolesti vreme presudno za uspešno i brzo izlečenje.

Pojačano lučenje pljuvačke može da izazove osip oko usana i to može da bude pogodno mesto za infekcije. Preporučuje se nanošenje, neutralnih, prirodnih krema ili ulja (bez veštačkih dodataka i konzervansa) koje se i najčešće koriste za kožu guze. Tokom spavanja, stavite pamučnu ili frotirnu tkaninu ispod bebine glave, i menjajte je redovno, kako bi bebina glavica uvijek bila na suvom.

Osetljivost sluznice na mestu nicanja zubća bebica pokazuje čestim dodirivanjem ili grickanjem svega što joj dođe pod ruku. Za neutralizaciju bola (ili pre za skretanje pažnje) preporučuju se različite igračkice za grickanje, keksi za nicanje zuba ili jednostavna masaža. Metoda kao što su smrznuto pecivo ili banane, bočica hladne vode zahtevaju neprekidno prisustvo pored bebe. Različiti gelovi za nicanje zuba su u osnovi lokalni anestetici (dakle hemija) i ne treba preterivati sa njima a i njihovo dejstvo je kratkotrajno. Ni jedna od metoda nema dokaznaog trajnog efekta niti pokazuje prednost.

Preporučujemo oprez sa različitim egzotičnim alternativnim razmišljanjima, koja se povezuju sa vekovnim tradicijama (često sumnjivog porekla) a u osnovi predstavljaju atraktivnu “mamiparu iz ionako siromašnih džepova brižnih roditelja”. Jedna od njih je i primena ćilibarske ogrlice za bebe. Tvrdi se da ćilibar iz Baltičkih zemalja (Litvanije) ima posebna svojstva da deluje na tireoidni žlezdu i imuni sistem i smanjuje otok u sluznici koji se optužuje za osetljivost. Do sada ne postoji ni jedan naučni dokaz za ovakve tvrdnje  niti merodavnih potvrda da se nošenjem ćilibarne ogrlice bolje sprečava ili smanjuje osetljivost sluznice u odnosu na ostale pristupe (što ne znači da ih možda u budućnosti neće i biti). Eventualno dejstvo može da bude placebo efekat koji bi se postigao i nekom drugom igračkicom. Ćilibarna ogrlica za bebe s druge strane nosi u sebi i veliku opasnost od kidanja i gutanja i još gore udisanja perlica. Proizvođači to negiraju smatrajući da su dovoljno čvrsto spojeni. Ovo zadovoljstvo inače košta dodatnu sumu novca od nekoliko eura.

Nicanje zuba je dakle sasvim prirodan proces koji može da nosi u sebi izvesne neugodnosti tek da i bebicu nauče da u spoljašnjem svetu nije sve bas tako idealno. Ne treba podlegati savremenim trendovima da se izmisljaju nove bolesti i poremećaji kako bi se i za njih proizvodila i prepisivala hemija ili rekviziti koji treba samo da uvećavaju profite farmaceutske industrije.

Prof dr Jovan Vojinovic

Fb Dečja stomatologija

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Postovani, bebac ima 8 meseci. Nisu jos izasli zubici, curi mu nos, pomalo kaslje ali nema temp. ponekad nece ni da jede ni da doji. Imam utisak da je vilica otecena ali me muci sto je 2 dana imao dijareju par puta u toku dana. Dali to moze biti povezano sa rastom zuba s obzirom da je uglavnom raspolozen i ne deluje mi kao bolestan?

  • MojPedijatar says:

   To je sasvim moguće, ali to NIJE za brigu! Sasvim je jasno da su zubići tu – “samo što nisu”, i to objašnjava povremeno slabije uzimanje obroka.

   AKo se prolivi učestaju, dajte bebi probiotik – PROBIODROPS je odličan izbor.

 2. Zorica says:

  Bebica ima 5 meseci. Ovog meseca 18-tog smo primili 2 vakcine i nismo imali reakciju,sem cestog budjenja nocu. Medjutim od sinoc ima temperaturune vecu od 38,5. Aline spada ni ispod 37,5. Sve stavlja u usta i poceo je nosic da mu curi i ima vise pljuvacke. Da li je mozda to sve zbog zubica? Jos nema ni jedan.

  • MojPedijatar says:

   Da – moguce je, a moguce je i da je neki blagi virus….svakako NIJE za brigu. Da se beba prati.

 3. Dejana says:

  Postovani,beba ima 10 meseci.Izasli su mu jedinice i dvojke tako da ima ukupno 4 zubica.Ovih dana kaslje kao da iskasljava,sinoc je poceo nosic da mu curi,temperatura 38. 5 ,zaplace se u snu i gura prstice usta.Da li je moguce da jos neki zubic nice ili je nesto drugo? Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno je u pianju prolazna VIRUSNA infekcija, koj za sada samo zahteva redovno čišćenje nosa, uz obaranje temperature (kad pređe 38,5)

 4. Sanja says:

  Postovani Baba ima 4ipo meseca i strasno ga muce zubici slabo spava,sve trpa usta, teperaturu nema, nov-stop place, nosic curi i tddd isli smo kod svog Pedijatra ali ne radi vec neko vreme. Dali postoji neki sirup za ublazavanje bolova koji sigurno pomaze unapred Hvala!

  • MojPedijatar says:

   SAMO ako se budi noću i plače – da se da analgetik (ibuprofen ili paracetamol), ali baš kad se mora!

 5. Marina says:

  Poštovani, moj sin ima 9 meseci. U 5. mesecu su mu izrasla donja 2 zuba- jedinice. U poslednjih mesec dana su mu izbile gornje jedinice i jedna donja dvojka. Sada se nazire druga donja dvojka. Naš problem je što on u ovih poslednjih mesec dana jako loše spava, uznemiri se više puta bez razloga, zaplače se i bukvalno vrišti dok god ga ne uzmem,kao da se uplaši pa traži utehu. Neretko bez mene neće da spava ni noću ni danju, čim ga spustimo u krevetac vrišti (čim ga uzmem nastavi da spava), čak nekad traži i noću da sisa. Lepo se uspava uvek, ima potpunu dnevnu rutinu, veseo je, ali traži da sam non stop pored njega. Pre problema sa zubima nije bilo tako. Verujem da je sve to zbog zuba, ali me zanima šta da radimo da ne ostane ovako za stalno? Mislili smo da će kratko trajati i bili strpljivi, ali baš se odužilo, brinem se da mu ne pređe u naviku. Hvala unapred

 6. Jelena says:

  Postovani, moja beba od juce ima blagu temperaturu koja ne prelazi 38c, kenkava je, rumeni obrazi, stavlja usta prstice ili igracke ali nije konstantno, kako da razlikujem da li je virus ili mozda nicanje zubica, oni se ne naziru bar ih ne vidim jos, a pre nekoliko dana pocela je da dira usi sada to radi manje (nije plakala kad je gurala prstice u usi) beba 6meseci. Crveni su joj obrazi trenutno nema temp. 36,7 da li je to normalno ako su u pitanju zubici ili treba posetiti pedijatra?

  • MojPedijatar says:

   Ako beba lepo jede i ponasa se uobičajeno – ovo NIJE razlog za vanredni pregled…da se prati.

 7. Viki says:

  Beba 4,5mesecA zadnja tri dana je jako nervozna i razdražljiva.jako puno balavi i i bljucka vise no ranije.trpa ruke u usta i sve što joj je pri ruci

Strana 16 od 17<<<1314151617>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA