Problematični treći krajnik

Da li je potrebno vaditi treći krajnik, kada skoro svi stručnjaci kažu da ne postoji garancija da se neće ponovo pojaviti?

Foto: Flickr

Zaista je veliki broj dece koja imaju problem sa »trećim krajnikom«, pa imamo i mnogo pitanja koja se tiču ovog problema. Kako roditelji često imaju dilemu šta da rade sa adenoidom, odlučili smo da vam pomognemo kroz priču o trećem krajniku.

Šta je treći krajnik?

U gornjim disajnim putevima se nalaze limfni čvorići koji imaju značajnu ulogu u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji na »mikronapadače« (viruse, bakterije…). Na prelazu nosa u ždrelo se nalazi treći krajnik (adenoid, ili adenoidna vegetacija), ispod nepčanih lukova se nalaze nepčani krajnici (palatinalne tonzile), a u korenu jezika su mali jezični krajnici.

Najčešće se problemi dešavaju na nepčanim krajnicima – to su oni što se lako vide kada se pogledamo u ogledalu. Njihovo zapaljenje (tonzilitis) je najčešća infekcija gornjih disajnih puteva kod dece koja dovodi do povećanja telesne temperature, ali to nije tema ovog broja.

Kakve probleme može da pravi treći krajnik?

Treći krajnik je kod većine dece normalnih dimenzija i ne pravi značajnije probleme.

Međutim, kada se uveća – obično zbog zapaljenja, može da uzrokuje izvesne probleme, naročito deci u prvim godinama života (mada se retko dijagnostikuje pre prvog rođendana).

Akutno zapaljenje trećeg krajnika (adenoitis) se relativno lako leči kombinacijom antibiotika i dekongestije (otpušavanja) nosa. Ali, ako se infekcije često ponavljaju, a treći krajnik ostane trajno uvećan, nastaju pravi problemi:

Na mestu gde se nalazi treći krajnik, završavaju se i unutrašnji ušni kanali (Eustahijeve tube) koji su povezani sa srednjim uhom. Kada uvećani treći krajnik zapuši tube, veoma lako nastaje zapaljenje srednjeg uha. Ako je ono kod deteta često zahvaćeno zapaljenjem, može doći i do oštećenja sluha.

Ne mora samo gnojno zapaljenje uha da bude opasno za mališana. Postoji upala srednjeg uha kada se u njegovoj šupljini nalazi bistar (serozni) sekret koji, ako se ne leči adekvatno, može da oslabi detetov sluh, a baš je uvećanje trećeg krajnika najčešći uzrok ovog problema.

Kako se postavlja dijagnoza uvećanog trećeg krajnika?

Pedijatar može da nasluti da dete ima hronično uvećan treći krajnik. Takva deca obično noću hrču, imaju česte infekcije grla, a neretko imaju učestale upale srednjeg uha.

Ako je treći krajnik dugo uvećan, dete poprima karakteristične crte lica – otvorena usta, izraženi podočnjaci, bleda koža jasno ukazuju da dete nije dobro. Ipak, pravu dijagnozu može da postavi samo specijalista za bolesti uha, grla i nosa (ORL doktor) koji će videti da li je treći krajnik zaista uvećan. ORL specijalista će videti i kakvo je stanje bubnih opni, i da li u unutrašnjosti srednjeg uha ima sekreta. Naravno, proceniće se i detetov sluh, pa kad se sve to obavi, doneće se odluka o eventualnoj hirurškoj intervenciji.

Dakle, bez dobrog specijaliste za uho, grlo i nos, koji se bavi decom, nema prave dijagnoze.

Da li je operacija komplikovana?

Svaka intervencija nosi određene rizike, ali ova spada u one sa minimalnim mogućim komplikacijama. Iskusan ORL specijalista će za relativno kratko vreme izvaditi treći krajnik i rešiti dete muka. Ogromna većina dece ode kući na dan operacije (ne spava  u bolnici!).

Mi, pedijatri volimo kada se utvrdi da je treći krajnik uzrok detetovih problema, jer se njegovom eliminacijom ono rešava problema, ali i roditeljima »padne kamen sa srca«.

Podeli:

Komentari

 1. Tanja says:

  Postovani,
  Nas malisa je u ponedeljak 24.09. operisao sva tri krajnika. Sve je proteklo normalno. Kao terapiju je dobio brufen i pancef.
  Desi se da u toku dana dobije temperaturu najvisu 37,3 i pored toga sto pije brufen.
  Da li je ovo normalna reakcija na operaciju ili trebamo nekako da reagujemo?
  Plasim se da mu se nesto ne iskomlikuje.

  • MojPedijatar says:

   Ovo je uobičajena reakcija, a sve detalje ipak morate razmotriti sa specijalistom koji je operisao dete.

 2. Zorica says:

  Moja devojcica ima 2 godine i 4 meseca. Vec 3 meseca bez prestanka curi nos i povremeno kaslje. Nakon to 3 meseca dobija bronhitis pa posle par dana upalu pluca, levog i srednjeg uha gde zavrsavamo u bolnici na venskoj terapiji i po izlasku nastavljamo antibiotik jos 5 dana….sto se tice analize krvi sve se vratilo u nosrmalu ali moje dete i dalje slinavi kao prvog dana. Da li to ukazuje na problen sa trecim krajnikom?

  • MojPedijatar says:

   Ako dete hrče dok spava – moguce je!

   Da dete ( kad potpuno ozdravi) pregleda ORL specijalista koji se bavi bebama i.malom decom

 3. Mayki says:

  Moj decak ima 2,5 godine imao je prosle zime u vise navrata brohitis. Skoro mi je bio bolestan imao je virus vodili smo ga kod lekara rekli su nam da ima treci krajnik poslali su nas kod orl on nam je rekao da su mu se krajnici spojili da izgleda veoma lose i da bi trebalo da idemo na operaciju krajnika ali ima problem jer nema dovljnu tezinu ima 12,5kg. Rekli su mi da u cupriji rade operaciju sa 16kg . Ako moze savet sta trebam uraditi povodom toga bila bih vam veoma zahvalna i da vam napomenem da mi se cesto zali na bolove kukova dali to ima neke veze sa krajnicima? U napred hvala!

  • MojPedijatar says:

   Da se dete uputi na Institut za majku i dete i tamo da ga procene ORL specijalisti koji se bave malom decom

 4. Bosa says:

  Postovani jedno pitanje dali se moze samo zreci krajnik da izvadi a ova dva normalno da ostanu

 5. Mirka says:

  Postovani , imam bebu od 10 meseci koja nemirno spava , cesto se budi i ima “krcanje” u nosu u toku sna. U dva navrata u poslednjih par meseci smo imali problem sa curenjem nosica koji smo ispirali fizioloskim i fiziomerom i izvlacili sadrzaj pumpicom. Bili smo kod pedijatra nije bilo problema sa grlom i plucima. Zanima me da li to ” krcanje ” u nosicu moze biti znak problema sa trecim krajnikom ? Trenutno nema curenja sekreta i prilikom ispiranja nista ne izlazi van… Jos da napomenem da beba nije imala temperaturu .. Unapred hvala .

 6. Ivana says:

  Postovani, interesuje me koliko se ostaje u bolnici posle operacije treceg krajnika. Devojcica od 3 godine je u septembru bila kod ORL specijaliste koji je konstatovao uvecanje krajnika, snimala je sluh TYG i sve je u redu. Posle 2 ture antibiotika bilo je bolje, i nije vise hrkala, dr je rekao da ako se opet javi hrkanje da ce morati operacija. Medjutim ponovo je pocela da kaslje, zapusen nos i hrce. Tako da ce morati na operaciju.

  • MojPedijatar says:

   Kod ogromne većine dece se rado o JEDNODNEVNOJ hirurgiji – ide se istog dana kući!

 7. Nina says:

  Moj sin ima 2 godine, prvih godinu dana nije bio ni jednom prehlađen, nikada nije imao ni povišenu temperaturu. Krenuo je u vrtić od tada problemi sa zapušenim nosićem, onda grlo, antibiotici… ORL je rekao da je uvećan treći krajnik i da se dijete prati. Prije 5 mjeseci je počeo da kašlje pomalo, dobio je amoksicilin, nije mu pomogao i to je preraslo u nešto ozbiljnije, crp je bio 105, doktor je rekao da je upala zahvatila oba plućna krila. Primio je par injekcija gentamicin, sirupe, ontril, esbesul i još jedan na bazi pencilina. Sve je prošlo brzo i nakon toga nije bio prehlađen 5 mjeseci, sada je opet počeo da kašlje. Dakle više nema problem sa zapušenim nosićem, a grlo nije upaljeno-tako kaže pedijatar, samo kašalj, crp je u redu i svi nalazi. Da li je to povezano sa trećim krajnikom? Da li da vodim dijete pulmologu ili orl ili negdje drugo? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Prvo da.dete pregleda ORL specijalista koji se bavi malom decom i da se definitivno utvrdi da li je adenoid (3.krajnik) uvećan.

Strana 8 od 10<<<678910>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA