Problematični treći krajnik

Da li je potrebno vaditi treći krajnik, kada skoro svi stručnjaci kažu da ne postoji garancija da se neće ponovo pojaviti?

Foto: Flickr

Zaista je veliki broj dece koja imaju problem sa »trećim krajnikom«, pa imamo i mnogo pitanja koja se tiču ovog problema. Kako roditelji često imaju dilemu šta da rade sa adenoidom, odlučili smo da vam pomognemo kroz priču o trećem krajniku.

Šta je treći krajnik?

U gornjim disajnim putevima se nalaze limfni čvorići koji imaju značajnu ulogu u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji na »mikronapadače« (viruse, bakterije…). Na prelazu nosa u ždrelo se nalazi treći krajnik (adenoid, ili adenoidna vegetacija), ispod nepčanih lukova se nalaze nepčani krajnici (palatinalne tonzile), a u korenu jezika su mali jezični krajnici.

Najčešće se problemi dešavaju na nepčanim krajnicima – to su oni što se lako vide kada se pogledamo u ogledalu. Njihovo zapaljenje (tonzilitis) je najčešća infekcija gornjih disajnih puteva kod dece koja dovodi do povećanja telesne temperature, ali to nije tema ovog broja.

Kakve probleme može da pravi treći krajnik?

Treći krajnik je kod većine dece normalnih dimenzija i ne pravi značajnije probleme.

Međutim, kada se uveća – obično zbog zapaljenja, može da uzrokuje izvesne probleme, naročito deci u prvim godinama života (mada se retko dijagnostikuje pre prvog rođendana).

Akutno zapaljenje trećeg krajnika (adenoitis) se relativno lako leči kombinacijom antibiotika i dekongestije (otpušavanja) nosa. Ali, ako se infekcije često ponavljaju, a treći krajnik ostane trajno uvećan, nastaju pravi problemi:

Na mestu gde se nalazi treći krajnik, završavaju se i unutrašnji ušni kanali (Eustahijeve tube) koji su povezani sa srednjim uhom. Kada uvećani treći krajnik zapuši tube, veoma lako nastaje zapaljenje srednjeg uha. Ako je ono kod deteta često zahvaćeno zapaljenjem, može doći i do oštećenja sluha.

Ne mora samo gnojno zapaljenje uha da bude opasno za mališana. Postoji upala srednjeg uha kada se u njegovoj šupljini nalazi bistar (serozni) sekret koji, ako se ne leči adekvatno, može da oslabi detetov sluh, a baš je uvećanje trećeg krajnika najčešći uzrok ovog problema.

Kako se postavlja dijagnoza uvećanog trećeg krajnika?

Pedijatar može da nasluti da dete ima hronično uvećan treći krajnik. Takva deca obično noću hrču, imaju česte infekcije grla, a neretko imaju učestale upale srednjeg uha.

Ako je treći krajnik dugo uvećan, dete poprima karakteristične crte lica – otvorena usta, izraženi podočnjaci, bleda koža jasno ukazuju da dete nije dobro. Ipak, pravu dijagnozu može da postavi samo specijalista za bolesti uha, grla i nosa (ORL doktor) koji će videti da li je treći krajnik zaista uvećan. ORL specijalista će videti i kakvo je stanje bubnih opni, i da li u unutrašnjosti srednjeg uha ima sekreta. Naravno, proceniće se i detetov sluh, pa kad se sve to obavi, doneće se odluka o eventualnoj hirurškoj intervenciji.

Dakle, bez dobrog specijaliste za uho, grlo i nos, koji se bavi decom, nema prave dijagnoze.

Da li je operacija komplikovana?

Svaka intervencija nosi određene rizike, ali ova spada u one sa minimalnim mogućim komplikacijama. Iskusan ORL specijalista će za relativno kratko vreme izvaditi treći krajnik i rešiti dete muka. Ogromna većina dece ode kući na dan operacije (ne spava  u bolnici!).

Mi, pedijatri volimo kada se utvrdi da je treći krajnik uzrok detetovih problema, jer se njegovom eliminacijom ono rešava problema, ali i roditeljima »padne kamen sa srca«.

Podeli:

Komentari

 1. Marina says:

  Dobar dan,ja bi zelela ako je moguce da mi bar malo pomognete.Ja sam operisala treci krejnik sa 4 godine sada imam 14 godina i roditelji mi govore da nocu mumlam.Mene zanima da li ja moram da idem kod lekara za to?Hvala vam u napred.

 2. Vesna says:

  Postovani, decak od 4 ipo god hrce nocu, cesto je mokrio u krevet, bled, loseg apetita. Ceste infekcije grla i jedan bronhitis. U zadnje vreme bas jace i zvucnije hrce. Ja sam operisala 3 krajnik sa 5god i imala oduvek problema sa krajnicima. Da li mislite da je i kod njega slucaj treceg krajnika? Hvala.

 3. Jelena says:

  Postovani doktore, imam sina od 4 i po godine koji je krenuo u vrtic pre godinu dana. Od tada je čini mi se stalno začepljen nosić, priča nazalno, stalno pun šlajma, hrče i spava otvorenih usta. Povremeno temp koja nije visoka i kašalj. Nije puno puta pio antibiotik, ove godine dva puta (imao upalu uva pocetkom godine). Celo leto nije bio u vrticu i naravno nije bilo nikakvih problema i spavao je bez hrkanja i disao na nos ali od kako je krenuo u vrtic sve opet isto. Orl specijalista ga je skoro pregledao i konstatovao da je treci krajnik blago uvecan ali da nije za operaciju, tj napisao sledece Veg.ad.hip ; Rihinitios chronioca. Predlozio je da ga inhaliramo hipertonim i fizioloskim rastvorom i kad je zapusen sipamo kapi. Timpanometrija i otoskopski nalaz uredni. Sve ostalo je u redu, odlicno jede, skace i napreduje u svakom pogledu.
  Moje pitanje je da li treba jos nesto da proveravam ili da je moguce da ovo prođe vremenom tj kako bude rastao. Hvala unapred na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Uz ovo što je orl spec. preporucio, vazno je da dajete detetu CLARICELL junior, jednom dnevno, naredna 3 meseca…i da se prati.

 4. Milijana says:

  Postovani,beba uskoro puni 10meseci, u prethodna dva meseca je imao 3 upale uha, pedijatar je sumnjao na 3 krajnik, i sva tri puta smo ga vodili kod ORL dr koji je iskljucio to, juce smo ga odveli privatno kod ORL jer je ponovo krenula upali i on je odmah u toku pregleda rekao da je problem 3 krajnik niz koji se sliva gnoj i sekret, dobili terapiju i kontrola za 10 dana pa da vidimo sta dalje. Da li je rano za operaciju jer ima 10 meseci ako se stanje ne popravi? Hvala

 5. Marija says:

  Postovanje
  Zanima me posto je utvrdjeno da dete od dve godine I tri meseca ima treci krajnik da li je moguce da zbog treceg krajnika CRP bude 112?

 6. Jovana says:

  Postovani,decak 5 godina, ceste probkeme sa laryngitisom,pre nekoliko dana smo zavrsili terapiju sa koju nam je dao orl,oteglobe baloni dete je izbacilo sav sekret odpuseno mu je srednje uho gde se nakupio sekret,ali njemu se ponovo nosic zapusio,hrce i dalje i jutros laringitis..vas savet?
  Hvala u napred…

 7. Marina says:

  Moja devojcica 4 godine vec 9 meseci ima problem sa bronhitisom. Svaka prehlada zavrsi bronhitisom , ne moze dve nedelje da poveze da nije bolesna. Stalno iste terapije antibiotici, inhaliranje i na kraju injekcije nedelju dana bude zdrava i opet. Radili smo krvnu sliku nije anemicna pokaze da ima malo crp povisen oko 16 ostalo je sve u redu i mokraca je u redu. Bleda je dosta i ima podocnjake. Primetila sam i da ponekad hrce. Sta biste nam savetovali da uradimo?

Strana 9 od 10<<<678910>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA