Problematični treći krajnik

Da li je potrebno vaditi treći krajnik, kada skoro svi stručnjaci kažu da ne postoji garancija da se neće ponovo pojaviti?

Foto: Flickr

Zaista je veliki broj dece koja imaju problem sa »trećim krajnikom«, pa imamo i mnogo pitanja koja se tiču ovog problema. Kako roditelji često imaju dilemu šta da rade sa adenoidom, odlučili smo da vam pomognemo kroz priču o trećem krajniku.

Šta je treći krajnik?

U gornjim disajnim putevima se nalaze limfni čvorići koji imaju značajnu ulogu u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji na »mikronapadače« (viruse, bakterije…). Na prelazu nosa u ždrelo se nalazi treći krajnik (adenoid, ili adenoidna vegetacija), ispod nepčanih lukova se nalaze nepčani krajnici (palatinalne tonzile), a u korenu jezika su mali jezični krajnici.

Najčešće se problemi dešavaju na nepčanim krajnicima – to su oni što se lako vide kada se pogledamo u ogledalu. Njihovo zapaljenje (tonzilitis) je najčešća infekcija gornjih disajnih puteva kod dece koja dovodi do povećanja telesne temperature, ali to nije tema ovog broja.

Kakve probleme može da pravi treći krajnik?

Treći krajnik je kod većine dece normalnih dimenzija i ne pravi značajnije probleme.

Međutim, kada se uveća – obično zbog zapaljenja, može da uzrokuje izvesne probleme, naročito deci u prvim godinama života (mada se retko dijagnostikuje pre prvog rođendana).

Akutno zapaljenje trećeg krajnika (adenoitis) se relativno lako leči kombinacijom antibiotika i dekongestije (otpušavanja) nosa. Ali, ako se infekcije često ponavljaju, a treći krajnik ostane trajno uvećan, nastaju pravi problemi:

Na mestu gde se nalazi treći krajnik, završavaju se i unutrašnji ušni kanali (Eustahijeve tube) koji su povezani sa srednjim uhom. Kada uvećani treći krajnik zapuši tube, veoma lako nastaje zapaljenje srednjeg uha. Ako je ono kod deteta često zahvaćeno zapaljenjem, može doći i do oštećenja sluha.

Ne mora samo gnojno zapaljenje uha da bude opasno za mališana. Postoji upala srednjeg uha kada se u njegovoj šupljini nalazi bistar (serozni) sekret koji, ako se ne leči adekvatno, može da oslabi detetov sluh, a baš je uvećanje trećeg krajnika najčešći uzrok ovog problema.

Kako se postavlja dijagnoza uvećanog trećeg krajnika?

Pedijatar može da nasluti da dete ima hronično uvećan treći krajnik. Takva deca obično noću hrču, imaju česte infekcije grla, a neretko imaju učestale upale srednjeg uha.

Ako je treći krajnik dugo uvećan, dete poprima karakteristične crte lica – otvorena usta, izraženi podočnjaci, bleda koža jasno ukazuju da dete nije dobro. Ipak, pravu dijagnozu može da postavi samo specijalista za bolesti uha, grla i nosa (ORL doktor) koji će videti da li je treći krajnik zaista uvećan. ORL specijalista će videti i kakvo je stanje bubnih opni, i da li u unutrašnjosti srednjeg uha ima sekreta. Naravno, proceniće se i detetov sluh, pa kad se sve to obavi, doneće se odluka o eventualnoj hirurškoj intervenciji.

Dakle, bez dobrog specijaliste za uho, grlo i nos, koji se bavi decom, nema prave dijagnoze.

Da li je operacija komplikovana?

Svaka intervencija nosi određene rizike, ali ova spada u one sa minimalnim mogućim komplikacijama. Iskusan ORL specijalista će za relativno kratko vreme izvaditi treći krajnik i rešiti dete muka. Ogromna većina dece ode kući na dan operacije (ne spava  u bolnici!).

Mi, pedijatri volimo kada se utvrdi da je treći krajnik uzrok detetovih problema, jer se njegovom eliminacijom ono rešava problema, ali i roditeljima »padne kamen sa srca«.

Podeli:

Komentari

 1. Dijana says:

  Postovani decak mi ima 17 meseci i vec dugo 16 zuba od treceg meseca balavi konstantno ali zadnjih nekoliko dana mnogoo baaas da li problem moze da bude treci krajnik,unapred hvala pozdrav ?

  • MojPedijatar says:

   Ovo NE zkazuje na uvećanje 3.krajnika, pod uslovom da dete normalno diše i NE hrče dok spava.

 2. Ana says:

  Poštovani,moja cerka ima 4 godina,od prošle godine u novembru je sve počelo,evo već skoro godinu dana svakih dve do tri nedelja pije antibiotike zbog kašlja i sve se to u roku od dva dana pogorša pa mi izgleda kao da se guši dok kašlje,a dok ne krene taj slajm ona dok kašlje,pisti joj iz grudi. Dva puta smo radili briseve grla i nosa i sve je bilo u redu,kao i krvna slika.
  Da li postoji mogućnost da je u pitanju treći krajnik? Hvala!

  • MojPedijatar says:

   Da, postoji – a to se lako rešava ORL pregledom, kod specijalstte koji se bavi decom.

   Ako to bude u redu, Vaše dete treba da pregleda pulmolog, pošto NIJE rešenje u ovako čestoj upotrebi antibiotika.

 3. Dejan says:

  Postovavani imam sina uzrasta 4 god. On nocu hrce kad spava i nekad dodje do otezanog disanja tokom spavanja,snimali smo mu vrat ultra zvukom i grudni kos i imao je neke zlezde koje su bile malo upaljene,imao je problema sa povracanjem kad god se igra znao je da povraca po par puta na dan,(to se sad smirilo) i previse se znoji tokom neke igre za veoma mali period igranja.jako cesto ima problema sa kasljanjem i curenjem nosa,kasalj se najvise javlja dok spava…nema problema sa ishranom nikakve…hvala

 4. Vesna says:

  Poštovanje,

  Djevojčica od 17 mjeseci u proteklih godinu dana je imala 7 upala uha, jednom joj je curila i krv iz uha.
  Od polovine septembra ove godine, pa evo do sad, imala je 4 upale uha, svaki put joj je dat Panklav.
  Ocigledno ima problem, ali na ORL klinici su mi rekli da se treci krajnik ne vadi prije nego sto napuni 2, pa i 3 godine.
  Ima li neko rjesenje u medjuvrenu? Spominjali su mi cjevcice.

  Hvala mnogo i srdacan pozdrav

  • MojPedijatar says:

   ŠTO PRE da se vadi treći krajnik!

   BESMISLENO je da se to odlaže i dete “kljuka” antibioticima.

   • Vesna says:

    Hvala puno na odgovoru.
    Insistiracu na tome.

   • Vesna says:

    Htjela sam da ne ostane nedorečeno.

    Djevojčica je operisala treći krajnik sa 19 mjeseci i obostrano su joj stavljene cjevčice u uši.

    Hvala Vam mnogo na vremenu i trudu koje odvajate odgovarajući na pitanja

 5. Mina says:

  Imam 15 godina i imam los zadah a vodim odlicnu higijenu zuba, da li to moze imati veze sa trecim krajnikom?

 6. Mihajlo says:

  Imam 15, jos malo 16 godina, da li da operisem 3. krajnik( kad asam bio mali rekli su da nema potrebe)?

 7. Sabina says:

  Postovana/ni, imam cerkicu od 8 god. Ja sam prije 4 godine primjetila promjene na njoj, vodila je kod doktora, ali kada bih spomemula treci krajnik, oni bi tvrdili da sam luda. Do sad nikada nije imala problema sa zdravljem, samo odjednom je boli grlo i dobije temparaturu. Evo vec skoro dvije nedelje se borim sa tim. Grlo joj je skroz zatvoreno, do mjere je doslo da ne moze da zine,ne jede, jer ne moze da guta iako je kasasto. Vodila sam je kod doktora izabranog, medjutim ona je na odmoru pa nisu htjeli da je prime. Naravno povela sam je privatno gdje su potvrdili da su moje sumnje tacne. Usi joj zbog toga nisu ok. Dala nam je antibiotik i neki sprej na bazi propolisa. Kaze ako se do 10god ne povuce onda operacija, a ona se bas muci…cula sam da je dobro davati petrolej za to. Molim vas recite mi da li je dobro to, ili da insistiram na operaciji? Unaprijed zahvalna.

  • MojPedijatar says:

   Ma kakav PETROLEJ – to NIKAKO ne treba koristiti!

   Vaše dete treba da pregleda ORL specijalista i da se napravi brzi plan lečenja.

Strana 6 od 10<<<45678>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA