Problematični treći krajnik

Da li je potrebno vaditi treći krajnik, kada skoro svi stručnjaci kažu da ne postoji garancija da se neće ponovo pojaviti?

Foto: Flickr

Zaista je veliki broj dece koja imaju problem sa »trećim krajnikom«, pa imamo i mnogo pitanja koja se tiču ovog problema. Kako roditelji često imaju dilemu šta da rade sa adenoidom, odlučili smo da vam pomognemo kroz priču o trećem krajniku.

Šta je treći krajnik?

U gornjim disajnim putevima se nalaze limfni čvorići koji imaju značajnu ulogu u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji na »mikronapadače« (viruse, bakterije…). Na prelazu nosa u ždrelo se nalazi treći krajnik (adenoid, ili adenoidna vegetacija), ispod nepčanih lukova se nalaze nepčani krajnici (palatinalne tonzile), a u korenu jezika su mali jezični krajnici.

Najčešće se problemi dešavaju na nepčanim krajnicima – to su oni što se lako vide kada se pogledamo u ogledalu. Njihovo zapaljenje (tonzilitis) je najčešća infekcija gornjih disajnih puteva kod dece koja dovodi do povećanja telesne temperature, ali to nije tema ovog broja.

Kakve probleme može da pravi treći krajnik?

Treći krajnik je kod većine dece normalnih dimenzija i ne pravi značajnije probleme.

Međutim, kada se uveća – obično zbog zapaljenja, može da uzrokuje izvesne probleme, naročito deci u prvim godinama života (mada se retko dijagnostikuje pre prvog rođendana).

Akutno zapaljenje trećeg krajnika (adenoitis) se relativno lako leči kombinacijom antibiotika i dekongestije (otpušavanja) nosa. Ali, ako se infekcije često ponavljaju, a treći krajnik ostane trajno uvećan, nastaju pravi problemi:

Na mestu gde se nalazi treći krajnik, završavaju se i unutrašnji ušni kanali (Eustahijeve tube) koji su povezani sa srednjim uhom. Kada uvećani treći krajnik zapuši tube, veoma lako nastaje zapaljenje srednjeg uha. Ako je ono kod deteta često zahvaćeno zapaljenjem, može doći i do oštećenja sluha.

Ne mora samo gnojno zapaljenje uha da bude opasno za mališana. Postoji upala srednjeg uha kada se u njegovoj šupljini nalazi bistar (serozni) sekret koji, ako se ne leči adekvatno, može da oslabi detetov sluh, a baš je uvećanje trećeg krajnika najčešći uzrok ovog problema.

Kako se postavlja dijagnoza uvećanog trećeg krajnika?

Pedijatar može da nasluti da dete ima hronično uvećan treći krajnik. Takva deca obično noću hrču, imaju česte infekcije grla, a neretko imaju učestale upale srednjeg uha.

Ako je treći krajnik dugo uvećan, dete poprima karakteristične crte lica – otvorena usta, izraženi podočnjaci, bleda koža jasno ukazuju da dete nije dobro. Ipak, pravu dijagnozu može da postavi samo specijalista za bolesti uha, grla i nosa (ORL doktor) koji će videti da li je treći krajnik zaista uvećan. ORL specijalista će videti i kakvo je stanje bubnih opni, i da li u unutrašnjosti srednjeg uha ima sekreta. Naravno, proceniće se i detetov sluh, pa kad se sve to obavi, doneće se odluka o eventualnoj hirurškoj intervenciji.

Dakle, bez dobrog specijaliste za uho, grlo i nos, koji se bavi decom, nema prave dijagnoze.

Da li je operacija komplikovana?

Svaka intervencija nosi određene rizike, ali ova spada u one sa minimalnim mogućim komplikacijama. Iskusan ORL specijalista će za relativno kratko vreme izvaditi treći krajnik i rešiti dete muka. Ogromna većina dece ode kući na dan operacije (ne spava  u bolnici!).

Mi, pedijatri volimo kada se utvrdi da je treći krajnik uzrok detetovih problema, jer se njegovom eliminacijom ono rešava problema, ali i roditeljima »padne kamen sa srca«.

Podeli:

Komentari

 1. Dusics says:

  Poštovani
  Već sam predhodno pisala na ovu temu 27.7. Na kontroli nam je konstatovano da je problem nastavljenog hrkanja alergija. Dobili smo kapi Narušena jedno vreme smo bili mirni, par meseci povremeno hrkanje.Sad opet hrče i otežano diše. Bili na kontroli ORL sve uredu,odgovor do 7 god.nedirati nista.Da li i uvecani redovni krajnici, što kod nas jesu, mogu takođe da izazovu hrkanje.Da li ih treba ipak operisati? Dete sad ima 3 god.

  • MojPedijatar says:

   Naravno da su uvećani krajnici problem!

   Nađite ORL specijalistu koji se baš bavi decom, pa da se ovo proceni, a NE da se čeka 7 godina.

 2. Mile says:

  Postovani, cerkici mi ima uvecan treci krajnik ali ORL kaze da je na granici za operaciju. Medjutim posto nema upala, ni temperature sa tim se jos malo ceka iako hrce nocu (nekad jace nekad slabije). Zanima me da li postoji mogucnost ispiranja treceg krajnika ( i kojim cajevima/tecnostima) osim prskanja rastvora slane vode kroz nos, kako bismo bar malo olaksali dok ne vidimo za operaciju. Hvala unaprijed

 3. Irma says:

  Postovani
  Moja kcerka (4 god.10 mj ) ima 3.krajnik .
  Svako malo upale uha grla . Bili smo kod dr ORL i mjerili smo sluh,gdje se ustanovilo da 30-50 % slabije cuje na 1 uho . Sad treba da slikamo glavu i da vidimo sta ce se raditi . Zanima me da li se sluh vrati nakon operacije.?

 4. Marina says:

  Imam kcerku godinu I 8 meseci.Ne prodje mesec dana a da nema upalu usiju I grla I onda ispije terapiju sa antibioticima budemo mirni 15 tak dana pa ponovo sve isto.To je krenulo od njenog prvog rodjendana.U sredu imamo kontrolu I pregled krajnika.Moje pitanje je:Ako se ustanovi da je treci krajnik da li je spremna za operaciju s obzirom da ima godinu dana?HVALA NA ODGOVORU

  • MojPedijatar says:

   TO PRE!!!

   Da dete vidi dobar ORL spexijalista koji se bavi decom, pa da se ovo rešava.

   BESMISLENO je i opasno ovoliko “tovarenje” deteta antibioticima.

 5. Tamara says:

  Postovani djecaku od 4,5 godine je dijagnostikovan treci krajnik. Upala grla sa temp nije imao od oktobra.A i za ranije prehlade su pedijatri govorili da su bile virusne jer ide u vrtic.Zakazana mu je operacija krajnika za 21.4. zbog problema sa sluhom.Od februara je na sprejevima za nosic ali se sluh slabo popravlja.Da li je ta operacija neophodna i sta mislite od navodnom cupanju pramena kose kojim se rjesava problem treceg krajnika.

 6. Marija says:

  Recite mi da li se ostecenje sluha usled treceg krajnika resava nakon operacije?Posto je u mom slucaju to uzrok kod deteta od 5 god.?

  • MojPedijatar says:

   To procenjuje ORl specijalsta, ali se to SREĆOM ipak desi kod ogromne većine dece.

 7. Dusica says:

  Da li postoji mogucnost da se radi o problemu sa trecim krajnikom ako dete ima cudna napinjana tokom disanja,obicno dok gleda tv,sedi ili pre spavanja…a da pritom nos nije zapusen?

  • MojPedijatar says:

   Jednostavnim pregledom ORL specijaliste se ova nedoumica odmah rešava.

   Ipak, ako dete NE hrče, NEMA upale srednjeg uha i NORMALNO diše kad je aktivno – skoro sigurno NEMA uvećan adenoid – 3.krajnik.

Strana 4 od 10<<<23456>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA