Problematični treći krajnik

Da li je potrebno vaditi treći krajnik, kada skoro svi stručnjaci kažu da ne postoji garancija da se neće ponovo pojaviti?

Foto: Flickr

Zaista je veliki broj dece koja imaju problem sa »trećim krajnikom«, pa imamo i mnogo pitanja koja se tiču ovog problema. Kako roditelji često imaju dilemu šta da rade sa adenoidom, odlučili smo da vam pomognemo kroz priču o trećem krajniku.

Šta je treći krajnik?

U gornjim disajnim putevima se nalaze limfni čvorići koji imaju značajnu ulogu u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji na »mikronapadače« (viruse, bakterije…). Na prelazu nosa u ždrelo se nalazi treći krajnik (adenoid, ili adenoidna vegetacija), ispod nepčanih lukova se nalaze nepčani krajnici (palatinalne tonzile), a u korenu jezika su mali jezični krajnici.

Najčešće se problemi dešavaju na nepčanim krajnicima – to su oni što se lako vide kada se pogledamo u ogledalu. Njihovo zapaljenje (tonzilitis) je najčešća infekcija gornjih disajnih puteva kod dece koja dovodi do povećanja telesne temperature, ali to nije tema ovog broja.

Kakve probleme može da pravi treći krajnik?

Treći krajnik je kod većine dece normalnih dimenzija i ne pravi značajnije probleme.

Međutim, kada se uveća – obično zbog zapaljenja, može da uzrokuje izvesne probleme, naročito deci u prvim godinama života (mada se retko dijagnostikuje pre prvog rođendana).

Akutno zapaljenje trećeg krajnika (adenoitis) se relativno lako leči kombinacijom antibiotika i dekongestije (otpušavanja) nosa. Ali, ako se infekcije često ponavljaju, a treći krajnik ostane trajno uvećan, nastaju pravi problemi:

Na mestu gde se nalazi treći krajnik, završavaju se i unutrašnji ušni kanali (Eustahijeve tube) koji su povezani sa srednjim uhom. Kada uvećani treći krajnik zapuši tube, veoma lako nastaje zapaljenje srednjeg uha. Ako je ono kod deteta često zahvaćeno zapaljenjem, može doći i do oštećenja sluha.

Ne mora samo gnojno zapaljenje uha da bude opasno za mališana. Postoji upala srednjeg uha kada se u njegovoj šupljini nalazi bistar (serozni) sekret koji, ako se ne leči adekvatno, može da oslabi detetov sluh, a baš je uvećanje trećeg krajnika najčešći uzrok ovog problema.

Kako se postavlja dijagnoza uvećanog trećeg krajnika?

Pedijatar može da nasluti da dete ima hronično uvećan treći krajnik. Takva deca obično noću hrču, imaju česte infekcije grla, a neretko imaju učestale upale srednjeg uha.

Ako je treći krajnik dugo uvećan, dete poprima karakteristične crte lica – otvorena usta, izraženi podočnjaci, bleda koža jasno ukazuju da dete nije dobro. Ipak, pravu dijagnozu može da postavi samo specijalista za bolesti uha, grla i nosa (ORL doktor) koji će videti da li je treći krajnik zaista uvećan. ORL specijalista će videti i kakvo je stanje bubnih opni, i da li u unutrašnjosti srednjeg uha ima sekreta. Naravno, proceniće se i detetov sluh, pa kad se sve to obavi, doneće se odluka o eventualnoj hirurškoj intervenciji.

Dakle, bez dobrog specijaliste za uho, grlo i nos, koji se bavi decom, nema prave dijagnoze.

Da li je operacija komplikovana?

Svaka intervencija nosi određene rizike, ali ova spada u one sa minimalnim mogućim komplikacijama. Iskusan ORL specijalista će za relativno kratko vreme izvaditi treći krajnik i rešiti dete muka. Ogromna većina dece ode kući na dan operacije (ne spava  u bolnici!).

Mi, pedijatri volimo kada se utvrdi da je treći krajnik uzrok detetovih problema, jer se njegovom eliminacijom ono rešava problema, ali i roditeljima »padne kamen sa srca«.

Podeli:

Komentari

 1. Kiki says:

  Moj sin ima 19 meseci,orl dr ga je pregledao i ustanovio da je uvecan treći krajnik,samo što mi ne možemo da se iz liječimo,već 18 dana je ovog mjeseca na jake antibiotike,sto infekcije grla sad je i bronhitis…jeli rano za operaciju?

 2. selma says:

  moje dijete ima uvecane limfne cvorove od druge god zivota sad ima osam god i na svaku prehladu cvorovi buknu i nikad se ne vracaju u normalu orl specijalista je rekao da za njegov uzrast ima velike krajnike jel moguce da su lim cvorovi izrazeni zbog toga kks uredan isli smo i na biopsiju koja glasi vidi se jedno reaktivno lim tkivo al se imunohistohemiski ne dokaze nedostatak tkiva. Dijete je zdravo dobro izgleda ne gubi kilazu

 3. Vesna says:

  Postovani,moje dete ima 4,5 godina.Imamo nocne apneje u (zastoje u disanju) vec duze vreme.Uvecane krajnike.Alergije nema, brisevi dobri, ali Dr.se jos uvek ne odlucuje za operaciju jer tvrdi da su zdravi I ako su uvecani.Kada smo pod antibiotikom onda je sve OK. Noc je svaka mucna narocito za nju.Brinu me posledice svega toga…?

  • MojPedijatar says:

   ŠTO PRE da se nađe ORL specijalista koji se bavi decom i da se ovo rešava!

   NIJE rešenje da se dete “tovari” antibioticima, kao ni da se tolerišu apneje.

 4. Dušica says:

  Poštovani,
  Operisali smo treći krajnik 23.5.,razlog otežano disanje i hrkanje noću. Isključene infekcije i alergije, mada su neki parametri alergena(kravlje mleko, maslac, kućna prašina, maslačak, topola) , u normali za decu(mišljenje dr.). Dve nedelje posle operacije i dalje otežano disanje, ali to je ok. nakon toga nema hrkanja mesec dana i evo sad već oko 10dana ponovo hrkanje i hvatanje vazduha. Zakazali smo kontrolu kod dr. koji ga je operisao, čekamo. Da li je moguće da razlog nije bio treći krajnik?, jer rano mi je da se povratio? Dete ima 2,5godina.

  • MojPedijatar says:

   Jedini način da se opisane smetnje procene jeste upravo kontrolni pregled kod ORL specijaliste koji je operisao dete. Sve drugo je neprihvatljivo nagađanje

 5. Milan says:

  Pozdrav, molio bih da mi neko odgovori jer vise ne znam sta da radim.
  Moje dete od 4 godine ima uvecana sva tri krajnika. Na onim prvim, sa strane sto se nalaze, se cesto pojave neke belicaste linije pogotovo kada je bolesna. Inace iako ima uvecane krajnike nije toliko cesto bolesna, recimo jednom u dva meseca dobije neku infekciju, nema problem sa ušima, kada je zdrava diše normalno kroz nos. Međutim, problem je hrkanje koje stvara treći krajnik, i koje traje već mesecima i nikako ne prolazi. Hrče u svim mogućim položajima dok spava. Okrećemo je na stomak jer tako manje hrče ali se ona posle par minuta okrene kako njoj odgovara. Pokušavamo homeopatskim preparatima da joj sad preko leta pomognemo i nadamo se da će joj pomoći more. Inace smo obilazili lekare i jedan kaze vadi, drugi kaze ne vadi, treci kaze moze a i ne mora… itd.
  Koje su posledice koje moze da ostavi hrkanje. Hvala i veliki pozdrav…

  • MojPedijatar says:

   Nema nikakve dileme – nađite ORL specujalistu koji se bavi decom i da se dete oslobodi 3. krajnika i ovog neprihvatljivog otežanig disanja!

 6. Andrea says:

  Postovani,
  Mom sinu je dijagnostikovan treci krajnik i zakazana nam je operacija za kraj meseca. Kada je prehladjen hrce nocu a uvek spava sa otvorenim ustima. Problemi su poceli pre pola godine nakon infekcije oba uha, oba krajnika nakon cega je zavrsio u bolnici. Pre toga nikada nije bio prehladjen duze od dva dana niti je pio antibiotike. Nakon poslednje prehlade ne cuje dobro, cak ni sada kada je ozdravio. Zanima me da li je operacija neophodna i da li je moguce da se treci krajnik sam smanji i da li ce mu se vratiti sluh nakon operacije ako se odlucimo za nju? Pozdrav

 7. marija says:

  Zdravo mojot sin ima 2god i 9meseci ima 22 kg.ima zgoleni ktajnici i 3ktajnik noke hrci postojano se budi ima apnea zgolemen temen sekret vo uvoto.No ni vikaat da ne se operira poradi somnez za over growth sindrom i poradi tuberosis sclerosa ima i obem na glava 56 u seuste raste.imame problem so anestezijata ima alergija na lekovi na kozno nemozat da utvrdat na sto e alergicen so 100% sigurnost a na preku krv ne pravat alergo testovi na anastetici,ve molam za sovet se plasime da ne ima komplikacii od dijagnozite i alergija,nemozeme ni operacija a ni mri na mozok bez anestezija vi blagodaram

  • MojPedijatar says:

   ŠTO PRE da nađete ORL specijalistu koji će da IZVADI problematične krajnike! NEMA drugog rešenja, a za anesteziju NE treba da brinete

Strana 3 od 10<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA