Problematični treći krajnik

Da li je potrebno vaditi treći krajnik, kada skoro svi stručnjaci kažu da ne postoji garancija da se neće ponovo pojaviti?

Foto: Flickr

Zaista je veliki broj dece koja imaju problem sa »trećim krajnikom«, pa imamo i mnogo pitanja koja se tiču ovog problema. Kako roditelji često imaju dilemu šta da rade sa adenoidom, odlučili smo da vam pomognemo kroz priču o trećem krajniku.

Šta je treći krajnik?

U gornjim disajnim putevima se nalaze limfni čvorići koji imaju značajnu ulogu u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji na »mikronapadače« (viruse, bakterije…). Na prelazu nosa u ždrelo se nalazi treći krajnik (adenoid, ili adenoidna vegetacija), ispod nepčanih lukova se nalaze nepčani krajnici (palatinalne tonzile), a u korenu jezika su mali jezični krajnici.

Najčešće se problemi dešavaju na nepčanim krajnicima – to su oni što se lako vide kada se pogledamo u ogledalu. Njihovo zapaljenje (tonzilitis) je najčešća infekcija gornjih disajnih puteva kod dece koja dovodi do povećanja telesne temperature, ali to nije tema ovog broja.

Kakve probleme može da pravi treći krajnik?

Treći krajnik je kod većine dece normalnih dimenzija i ne pravi značajnije probleme.

Međutim, kada se uveća – obično zbog zapaljenja, može da uzrokuje izvesne probleme, naročito deci u prvim godinama života (mada se retko dijagnostikuje pre prvog rođendana).

Akutno zapaljenje trećeg krajnika (adenoitis) se relativno lako leči kombinacijom antibiotika i dekongestije (otpušavanja) nosa. Ali, ako se infekcije često ponavljaju, a treći krajnik ostane trajno uvećan, nastaju pravi problemi:

Na mestu gde se nalazi treći krajnik, završavaju se i unutrašnji ušni kanali (Eustahijeve tube) koji su povezani sa srednjim uhom. Kada uvećani treći krajnik zapuši tube, veoma lako nastaje zapaljenje srednjeg uha. Ako je ono kod deteta često zahvaćeno zapaljenjem, može doći i do oštećenja sluha.

Ne mora samo gnojno zapaljenje uha da bude opasno za mališana. Postoji upala srednjeg uha kada se u njegovoj šupljini nalazi bistar (serozni) sekret koji, ako se ne leči adekvatno, može da oslabi detetov sluh, a baš je uvećanje trećeg krajnika najčešći uzrok ovog problema.

Kako se postavlja dijagnoza uvećanog trećeg krajnika?

Pedijatar može da nasluti da dete ima hronično uvećan treći krajnik. Takva deca obično noću hrču, imaju česte infekcije grla, a neretko imaju učestale upale srednjeg uha.

Ako je treći krajnik dugo uvećan, dete poprima karakteristične crte lica – otvorena usta, izraženi podočnjaci, bleda koža jasno ukazuju da dete nije dobro. Ipak, pravu dijagnozu može da postavi samo specijalista za bolesti uha, grla i nosa (ORL doktor) koji će videti da li je treći krajnik zaista uvećan. ORL specijalista će videti i kakvo je stanje bubnih opni, i da li u unutrašnjosti srednjeg uha ima sekreta. Naravno, proceniće se i detetov sluh, pa kad se sve to obavi, doneće se odluka o eventualnoj hirurškoj intervenciji.

Dakle, bez dobrog specijaliste za uho, grlo i nos, koji se bavi decom, nema prave dijagnoze.

Da li je operacija komplikovana?

Svaka intervencija nosi određene rizike, ali ova spada u one sa minimalnim mogućim komplikacijama. Iskusan ORL specijalista će za relativno kratko vreme izvaditi treći krajnik i rešiti dete muka. Ogromna većina dece ode kući na dan operacije (ne spava  u bolnici!).

Mi, pedijatri volimo kada se utvrdi da je treći krajnik uzrok detetovih problema, jer se njegovom eliminacijom ono rešava problema, ali i roditeljima »padne kamen sa srca«.

Podeli:

Komentari

 1. Mirela says:

  Borimo se sa svim simptomima vec 3 god.i preporuka svih do sad posjecenih doktora je vadjenje treceg kajnika ali nam je sad receno da nema kilaze za tu operaciju moj sin ima sad 4 god i 3mj i ima 14, 600kg sta bi mi vi mogli reci u vezi toga jer smo vise i ja i on iscrpljeni od svega i doktora i bolnica i upala temperatura i anticiotika i svega

  • MojPedijatar says:

   Kilaža NEMA veze sa operacijom! Vaše dete nema dovoljnu kilažu ZBOG problema koje pravi hronično uvećani 3.krajnik (adenoid), pa to ŠTO PRE treba da se rešava. Odlaganje NEĆE pomoći!

   Nadjite ORL specijalistu koji se bavi decom pa da se zakaže intervencija.

 2. Mina says:

  Doktore, molim vas da mi kazete da li se cesto desava da se treci krajnik vraca? Da li se on moze vratiti recimo tri meseca nakon operacije? Hvala vam.

 3. Maja says:

  Postovani, cerkica je operisala adenoid pre 2 dana, 16.10., sada dok spava pojacano hrce, mada je i imala taj problem pre operacije, a sada je intenzivnije. Ona ima 2 godine i da li ce to postepeno prestati? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Rano je za prave rezultate – morat biti strpljivi par nedelja pre prave procene.

  • Milena says:

   Majo, nemojte da brinete. Za par nedelja videćete poboljšanje. Sad je jos uvek sve nateceno od operacije pa treba vreme da prodje. I mi smo nasoj cerki isto sa 2 god. operisali adenoid i isto smo se pitali zasto se odmah nevidi neko poboljšanje. Polako, budite malo strpljivi i videcete rezultate.

 4. oli says:

  Imam edno prasanje.Sinceto ima 6 godini i vo posledo vreme non stop e zatnat navecer hrcit mozam da recam pravi zastoj vo disenjeto.Megutoa mene mnogu me zagrizuva sto go gubit sluhot od vreme na vreme.Bevme na specijalist i zakazavne operacija za vajgjanje na krajnicite za kraj na fevruari.Dali postoi rizik od ostetuvanje na sluhot bidejki ima uste eden mesec do operacija.Odnapred vi blagodaram

  • MojPedijatar says:

   Što pre da se obavi planirana operacija, a posle toga će se proveriti sluh. To je put da se ovo reši.

 5. milica says:

  Citajuci tekstove o trecem krajniku htela s pitati da li bi trebalo da se javimo ORL. Inace,dete ima 2,5god stalno zapusen nos,zreo i gust sekret zeleno zute boje i kad se izvuce ume i voda da krene. Kada odem kod pedijatra detetu nije nista nikada a nos zapusen. od rodjenja hrce kad spava (pomalo ali u zadnje vreme sve cesce i vise hrce) pojavljuju se podocnjaci. Bojim se da nije treci krajnik. Temperatiru je imao 3x i to reakcoja na vakcinu 2x i prosle zime imao virusnu infekciju. Neko mi isto rece da i zubici sto su mu loseg kvaliteta da je zbog treceg krajnika. Pa sam htela savet,jer sam u panici i pre citanja clanaka jer kakva je meni sekrecija iz nosa kad je upala sinusa(inace imam aplaziju desnog ceonog sinusa i cesto mi se upale sinusi) tako je detetusvakodnevno. Ne zeli da se i dete ovako pati a nisam sigurna 100% da trazim uput za ORL

 6. Katarina says:

  Moja cerkica ima 4 god i imamo problem sa trecim krajnikom devojcica trnutno ima upalu i jako hrci nocu kad spava a i danju drži otvorena usta ima velike podocnjake i bleda je pa bi molila za savet zakazali smo kod dpecijaliste orl i zanima me posle koliko dana dete vraca svoju boju i gubi podocnjake ???

  • MojPedijatar says:

   Nema dileme-što pre treba vaditi uvećani treći krajnik! Orl specijalista će to svakako najbolje proceniti ali po svemu sto ste opisali odlaganje operacije nije u interesu deteta! Sve detalje oko same intervencije i postoperativnog toka,treba razmotriti sa Orl specijalistom.

 7. Alma says:

  Moja kćerka ima 7 g i svaki mjesec do mjesec IPO,prvo se. Nos zapisi,pa počne da curii i kroz 4.5 dana počne kašalj.i lijevim je instalacijama.Jel moguće daj do 3 krajnika il neznm ni sama više sta i kud

  • MojPedijatar says:

   Mala je šansa da je 3. krajnik uzrok, ali se to lako vidi ORL pregledom.

   Zato bi bilo mudro da se pregleda ORL specijalista koji se bavi decom

Strana 2 od 10<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA