Problematični treći krajnik

Da li je potrebno vaditi treći krajnik, kada skoro svi stručnjaci kažu da ne postoji garancija da se neće ponovo pojaviti?

Foto: Flickr

Zaista je veliki broj dece koja imaju problem sa »trećim krajnikom«, pa imamo i mnogo pitanja koja se tiču ovog problema. Kako roditelji često imaju dilemu šta da rade sa adenoidom, odlučili smo da vam pomognemo kroz priču o trećem krajniku.

Šta je treći krajnik?

U gornjim disajnim putevima se nalaze limfni čvorići koji imaju značajnu ulogu u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji na »mikronapadače« (viruse, bakterije…). Na prelazu nosa u ždrelo se nalazi treći krajnik (adenoid, ili adenoidna vegetacija), ispod nepčanih lukova se nalaze nepčani krajnici (palatinalne tonzile), a u korenu jezika su mali jezični krajnici.

Najčešće se problemi dešavaju na nepčanim krajnicima – to su oni što se lako vide kada se pogledamo u ogledalu. Njihovo zapaljenje (tonzilitis) je najčešća infekcija gornjih disajnih puteva kod dece koja dovodi do povećanja telesne temperature, ali to nije tema ovog broja.

Kakve probleme može da pravi treći krajnik?

Treći krajnik je kod većine dece normalnih dimenzija i ne pravi značajnije probleme.

Međutim, kada se uveća – obično zbog zapaljenja, može da uzrokuje izvesne probleme, naročito deci u prvim godinama života (mada se retko dijagnostikuje pre prvog rođendana).

Akutno zapaljenje trećeg krajnika (adenoitis) se relativno lako leči kombinacijom antibiotika i dekongestije (otpušavanja) nosa. Ali, ako se infekcije često ponavljaju, a treći krajnik ostane trajno uvećan, nastaju pravi problemi:

Na mestu gde se nalazi treći krajnik, završavaju se i unutrašnji ušni kanali (Eustahijeve tube) koji su povezani sa srednjim uhom. Kada uvećani treći krajnik zapuši tube, veoma lako nastaje zapaljenje srednjeg uha. Ako je ono kod deteta često zahvaćeno zapaljenjem, može doći i do oštećenja sluha.

Ne mora samo gnojno zapaljenje uha da bude opasno za mališana. Postoji upala srednjeg uha kada se u njegovoj šupljini nalazi bistar (serozni) sekret koji, ako se ne leči adekvatno, može da oslabi detetov sluh, a baš je uvećanje trećeg krajnika najčešći uzrok ovog problema.

Kako se postavlja dijagnoza uvećanog trećeg krajnika?

Pedijatar može da nasluti da dete ima hronično uvećan treći krajnik. Takva deca obično noću hrču, imaju česte infekcije grla, a neretko imaju učestale upale srednjeg uha.

Ako je treći krajnik dugo uvećan, dete poprima karakteristične crte lica – otvorena usta, izraženi podočnjaci, bleda koža jasno ukazuju da dete nije dobro. Ipak, pravu dijagnozu može da postavi samo specijalista za bolesti uha, grla i nosa (ORL doktor) koji će videti da li je treći krajnik zaista uvećan. ORL specijalista će videti i kakvo je stanje bubnih opni, i da li u unutrašnjosti srednjeg uha ima sekreta. Naravno, proceniće se i detetov sluh, pa kad se sve to obavi, doneće se odluka o eventualnoj hirurškoj intervenciji.

Dakle, bez dobrog specijaliste za uho, grlo i nos, koji se bavi decom, nema prave dijagnoze.

Da li je operacija komplikovana?

Svaka intervencija nosi određene rizike, ali ova spada u one sa minimalnim mogućim komplikacijama. Iskusan ORL specijalista će za relativno kratko vreme izvaditi treći krajnik i rešiti dete muka. Ogromna većina dece ode kući na dan operacije (ne spava  u bolnici!).

Mi, pedijatri volimo kada se utvrdi da je treći krajnik uzrok detetovih problema, jer se njegovom eliminacijom ono rešava problema, ali i roditeljima »padne kamen sa srca«.

Podeli:

Komentari

 1. NADA GAJIC says:

  Postovani doktore

  Moj unuk ima 2 god i 9 mj.i ima veliki problem s krajnicima,ceste upale su ga dovele do operacije treceg krajnika koja je zakazana za par dana.U zadnje vrijeme tj.od Januara pije 6-ti antibiotik da bi sanirao stanje do operacije.Dobro se osjeca svi nalazi su dobri ,ali prije par dana cerka je primijetila da mu se kosa na tjemenu bas dobro prorijedila sto je nas dodatno uznemirilo.Vodila ga kod dermatologa i on kaze da je najvjerovatnije posljedica cestih upala i upotrebe antibiotika,dala neku mast i tecnost da maze. Moja cerka je u panici i na izmaku zivaca, pa Vas molim da mi pojasnite da li je kod djece sa slicnim problemima bilo opadanja kose i kako se to lijeci.

  S postovanjem

  • MojPedijatar says:

   Da, opadanje kose se može desiti kod dece koja imaju ponavljane infekcije. Sve će to biti dobro, samo da se otkloni uzrok problema, a to je uvećani adenoid (treći krajnik).

 2. maja says:

  bas je dobra tema moja beba ima treci krajnjik i saki mesec ima problema sa grlom ili usima

 3. Milan says:

  postovanini doktore imam bebu od godinu dana imalaja upalu zdrela laringitis provele je jednu noc u bolnici i nakon prve kontrole doktorka nas je uputila na ORL radi provere krenika jedan je uvecan pa da se proveri neko rastojanje izmedju krenika dali ima neke veze sa trecim krenikom unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   To će proceniti ORL specijalista, a najvažnije je da to bude doktor koji se bavi bebama i malom decom. Takodje je važno da se kontrolni ORL pregled obavi posle potpunog izlečenja aktuelne infekcije – to je onda prava procena adenoida (trećeg krajnika).

 4. mirjana says:

  Postovani doktore pre 2 nedelje odvela sam cerku orl doktoru jer sam primetila da ne cuje kako treba.Tamo je utvrdjeno da dete ima surditas conductiva bilateralis.Dobila je terapiju ali ona ni posle nedelju dana nije urodila plodom.Doktor kaze da se terapija nastavi jos 10 dana pa ako ni posle 2 nedelje ne bude promene da vadimo treci krajnik.Inace mala sad u decembru puni 5 god,zanima me vase misljenje i dali smatrate i vi da je neophodna operacija i da bi treci krajnik mogao to da prouzrokuje.Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno JESTE uvećan adenoid (treći krajnik).

   Poslušajte ORL specijalistu – ako je za vađenje, da se izvadi!

 5. Milena says:

  Da li je moguce da detetu nije lepo izvadjen treci krajnik, pa ono mesec dana posle operacije i dalje nocu hrce i ima zapusen nos? Alergija i prehlada su iskljucene. Hvala vam puno!

  • MojPedijatar says:

   To je zaista MALO verovatno, a ORL pregled (najbolje kod lekara koji je obavio operaciju) sasvim jasno rešava nedoumicu.

 6. Dragana Radosavljević says:

  Cerka je pre par dana napunila 2 godine. Od decembra smo 2 puta bili u bolnici zbog upale srednjeg uva, mucnine, povraćanja i temperature preko 39.
  I u bolnici i na kontrolama, kada je pregledao ORL uglavnom je uzrok bakterija ili virus, i nakon upotrebe antibiotika temperatura padne i stanje se stabilizuje. Danas je suprug odveo kod ORL (privatni) i rekao je da ima treći krajnik, i da je on uzročnik upala i svega ostalog. Predložio je opreciju. Da li je suviše mala za opreaciju? i da li je treći krajnik lako uočljiv ili nije, pošto je samo jedan ORL utvrdio da je njoj to problem a ostala 2 ORL specijalista nisu? Niko od njih nije ORL specijalista samo za decu.

  • MojPedijatar says:

   Sve što se ovako lepo opisali zaista ukazuje da se radi o uvećanom adenoidu (3.krajniku).

   Dete NIJE malo za operaciju, a kad krenu upale srednjeg uha znači da odlaganje operacije može da naškodi detetu.

 7. Rada says:

  Moje dete ima dvadeset osam meseci.Nos joj je konstantno zapusen vec mesecima,dise na usta.Nema upale usiju.Povremeno joj nos procuri,gusti zeleni sekret.Isli smo kod orl,privatno.Rekao je da uradimo alergo test,pa ako nije alergija,onda je treci krjnik.Alergija je iskljucena,onda operacija na prolece.

Strana 1 od 1012345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA