Saveti fizijatra: Kako pripremiti dete za zimske sportove

Kretanje je najprirodnije stanje za dete, zdrava deca imaju potrebu da na svaka 2,5min spontano promene položaj.

Foto> Pixabay

Deca do četvrte godine ovladaju svim oblicima kretanja a onda ih na dalje usavršavaju kroz razne aktivnosti.

Najpre uspostave ritmičnost pokreta, zatim dostižu preciznost, uspostave ravnotežu da bi sa 7god pokrete izvodili harmonično. Uporedo se razvija snaga, brzina kao i spretnost i okretnost.Uloga odraslih je da ga ohrabre i pomognu u tome. Boravak u prirodi na planini je prava prilika za to. Saznanje da nešto mogu ojačaće njihovo samopouzdanje i lakše će podneti zahteve koji se pred njih postavljaju. Pohvale odraslih doprineće da se deca osećaju radosno i zadovoljno.

Za izlazak na sneg i bavljenje zimskim sportovima, skijanjem, klizanjem i sankanjem potrebna je sportska oprema, adekvatna odeća i obuća ali i dobra kondicija. Deca koja se aktivno bave nekim sportom mogu bez posebnih priprema da stanu na skije ili obuju klizaljke i prepuste se uživanju. Ostali bi trebalo da se bar nekoliko nedelja pripremaju vežbajući na suvom da ne bi dobili upalu mišića ili se povredili na snegu i ledu.

Da bi bezbedno skijali i klizali potrebna je dobra koordinacija ruku i nogu kako bi se sve vreme održavala ravnoteža tela. Takođe je važno da mišići budu jaki jer pored spuštanja niz padinu potrebno je i dobro penjanje uzbrdo, okretanje i padanje. Ovo su sportovi koji angažuju čitavo telo, zato i priprema uključuje različite vežbe a ne samo one koje simuliraju pokrete koji se izvode na snegu i ledu. Najzastupljenije su vežbe kojima se istežu i jačaju mišići nogu, ruku i leđa ali i za održavanje ravnoteže, kao i za dobru koordinaciju.

  • iz stojećeg položaja naizmenično se savijaju kolena, svako po 10 puta 
  • sa leđima oslonjenim o zid spuštamo se u polučučanj i ostajemo što duže u ovom položaju, ponovimo 3-5 puta 
  • stajanje na jednoj nozi sa zatvorenim očima da bi se poboljšala ravnoteža po 3-5 puta, naizmenično 
  • skakutanje na jednoj nozi, pa na drugoj 2-3 minuta
  • preskakanje štapa obema nogama cik-cak

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA