Primetili ste da se deca radije igraju sa kućnim predmetima? Evo zašto je to dobro….

Vrlo često kada deca dobiju neki poklon više se zabave kutijom ili kesom nego igračkom koja se nalazi u njoj.

To nije ništa neoubičajeno, a jedno naučno istraživanje potvrdilo je da je igra s kućanim predmetima poželjna kod male dece.

Doktorka, profesorka primenjene psihologije na jednom univerzitetu u New Yorku i autorka ove zanimljive studije Catherine Tamis-LeMonda otkrila je da se deca jednako rado igraju s kutijama i drugim predmetima kao i sa igračkama.
Za bebe koje su bile uključene u ovu studiju, igra je uključivala istraživanje svakodnevnice kao što su otvaranje i zatvaranje vrata ormara, pražnjenje fioka, suđa, igranje s daljinskim upravljačem i guranje stolica.

Istraživači su otkrili da se dojenčad u uzrastu od 23 meseca i mlađa spontano igraju s predmetima u svom kućnom okruženju kako bi podstakla njihovo razumijevanje sebe i svoje okoline.

Takođe, istraživanje je pokazalo da to poboljšava njihov kognitivni razvoj, motoriku i razumevanje jezika, a podržava i njihovo emocionalno blagostanje. Kontakt s predmetima različitih veličina uči dete da pravilno drži predmete što će u procesu odrastanja biti vrlo značajno.

Zbog toga nije loše da pored standardnih igračaka, svom detetu ponudite predmete različitih veličina, tekstura i slično, kako bi se razvijale njihove kognitivne sposobnosti. Kod ovakvih igara, važno je obratiti pažnju na sigurnost predmeta kako se deca ne bi povredila ili ugušila.

Klixa

Podeli:

Komentari