Prevencija gojaznosti: Bebina prva godina

Nema dileme da je gojaznost je globalna epidemija, protiv koje se moramo boriti!

Evo podataka koji jasno pokrepljuju ovu činjenicu:

 • Blizu smo broja od 50 miliona dece koja su mlađa od pet godina, a imaju prekomernu telesnu težinu ili su gojazna – to su podaci Svetske zdavstvene organizacije.
 • U Sjedinjenim Američkim državama se u poslednje tri decenije broj gojazne dece udvostručio, a među adolescentima utrostručio.
 • U Evropi svako četvrto dete ima problem sa viškom kila. Broj gojazne dece u Evropi se poveća za 400.000 godišnje!
 • U Srbiji skoro svako šesto predškolsko dete ima višak kilograma, a skoro 20% mladih je prekomerno uhranjeno ili gojazno! Ovaj trend nažalost ima tendenciju porasta, a brojke su slične i u zemljama regiona.

Već smo istakli da je prvih 1000 dana života je najvažniji period za prevenciju gojaznosti!

Prva trećina ove “hiljadarke” je trudnoća, a !zuzetno je važno da se trudnica zdravo hrani. Razlog leži u činjenici da je, bez sumnje,  prvih devet meseci od zašeća zaista krucialan period za ceo život! 

Sada je na redu prva bebina godina koja je “druga trećina” u prvih 1000 dana prevencije gojaznosti. Druga po redu, ali prva po značaju kada je u pitanju život bebe koja je stigla na svet.

 • Kada početi prevenciju gojaznosti posle rođenja deteta

Odmah, već od prvog obroka treba početi borbu protiv gojaznosti, pa neka to bude mamino mleko!

Stara “bapska tvrdnja: “debela beba – zdrava beba” je potpuna zabluda, istina je potpuno drugačija!

1Ozbiljne medicinske studije su pokazale da gojazna beba lako postaje gojazno dete, a potom i gojazni čovek. Ako se bebe brzo goje u prve dve godine, ogromna je šansa da kasnije postanu gojazni ljudi. Najmanje dve trećine gojaznih školaraca biće gojazni odrasli! Ako je dete gojazno u školskom (prepubertetskom) uzrastu, šansa da ostane gojazno i kada odraste je od 60-85%, a što je dete gojaznije to je ova verovatnoća veća!

Prebrz prirast telesne mase (preko preporučene gornje granice) u prvim mesecima i godinama života je dakle jedan od glavnih faktora rizika za nastanak gojaznosti u odraslom dobu.

 • Kako onda pomoći bebi u prvoj godini života da ne bude kasnije gojazno dete i odrasli čovek

Najbolji način prevencije gojaznosti u prvim mesecima života je dojenje!

Nema bolje hrane za bebu od majčinog mleka, tu nema dileme, a pokazalo se da dojena beba ima manje šanse da postane gojazno dete, a tako i gojazni odrasli član društva. Tako je rizik od gojaznosti 20% niži kod dojenih beba, a pokazalo se i da dužina dojenja ima uticaj na prevenciju gojaznosti – što majka duže doji bebu, manje su šanse da beba kasnije postane gojazna!

Jedno istraživanje je pokazalo da bebe dojene devet meseci imaju za 30% manje šanse da kasnije postanu gojazna deca! Pored mnogobrojnih korisnih efekata dojenja, evo još jedne prednosti majčinog mleka, pa mame treba ohrabriti da doje bebe bar do kraja prve godine života.

 • Šta da se radi ako mama ne može da doji bebu

Ako postoje objektivne medicinske prepreke za dojenje (koje su srećom veoma retke: izražene urođene anomalije bradavica, lekovi koje dojilja mora da uzima a smetaju bebi, bolesti dojilje koje se mogu preneti na bebu dojenjem…)  mora se voditi računa o vrsti mlečne formule koju beba dobija.

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Nas bebac je rodjen sa 3800 gr 54 cm, sada ima 5 meseci i 3 nedelje i 9490 gr i 71.5 cm. Dojim ga ali posto imam malo mleka pije ad.mleko 3-4 puta dnevno ( po 120-150 ml).. Tek smo poceli da ubacujemo krusku, jabuku, sargarepu.
  Doktorka kaze da je i krupan i bucko.
  Da li je to mnogo kilograma za njegov uzrast i da li postoji opasnost da bude gojazno dete?

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA