Prerano postavljanje u sedeći položaj

Komentar ortopeda na ultrazvučnom pregledu kukova sa šest meseci, sve je u redu beba može da sedi, roditelji protumače da dete treba da stave u sedeći položaj. Kukovi su u redu, što je dobro ali to nije jedini preduslov za sedenje.

JOŠ UVEK NEMOJTE STAVLJATI BEBU DA SEDI!

Dvanaesti mesec
Sa dvanaest meseci većina beba je u stanju da preko bočnog i kosog sedećeg dođe u stabilan sedeći položaj na podu. Ovo podrazumeva da je u pravi sedeći položaj na čvrstoj i ravnoj površini beba došla bez tuđe pomoći.

Ako ste dozvolili bebi da se sama uspravi i sedne ona će sedeti sigurno, sa pravim leđima i malo savijenim nogama. Kako je potreba za kretanjem u ovom uzrastu velika, beba će se na kratko poigrati i nastaviće da puzi.

SADA JE PRAVO VREME DA OSTAVITE VAŠU BEBU DA NESMETANO SEDI!

Posledice preranog postavljanja bebe u sedeći položaj

Pored rizika da dođe do promena na kičmenom stubu, prevremeno stavljanje u pasivan sedeći položaj može i kod neurološki zdravih beba da dovede do zaostajanja u fizičkom razvoju. U sedećem položaju ne mogu da se treniraju leđni mišići, to beba radi na stomaku, trbušni koji se uvežbavaju na leđima, niti bočni koje beba jača kada je na boku.

Ako bebu koja ne može sama da sedi poduprete jastucima i date joj igračke ona neće moći da se njima igra jer je i najmanji pokret izvodi iz ravnoteže koju mora da povrati za šta su joj potrebne ruke. Da biste ovu situaciju razumeli zamislite da sedite na velikoj lopti i pokušavate da dohvatite nešto. U bilo kom pravcu da krenete telom lopta će vam izmicati, moraćete da angažujete veliki broj mišića da ne bi ste pali sa lopte.

Od kraja četvrtog meseca beba počinje po prvi put voljno da hvata igračku, u petom da je premešta iz šake u šaku, između šestog i sedmog da hvata igračku preko sredine tela. Ukoliko bi ste je u ovom periodu kada intezivno razvija funkcije ruke i šake stavljali da sedi, značajno bi ste ometali njen normalan psiho-motorni razvoj.

Razvoj govora bi takođe bio ugrožen jer je on u direktnoj vezi sa funkcijom šake odnosno zavisi od fine motorike koja započinje sa razvojem krajem osmog meseca u ležećem položaju hvatom na gore i uzimanjem sitnih predmeta.

Pasivno sedenje predstavlja veliki rizik za decu sa smetnjama u motornom razvoju jer se njihovi problemi pojačavaju u vertikalnom položaju tako da treba dobro proceniti kolika je dobrobit a kolika šteta ako dete sedi.

Ležaljke, ljuljaške i slična pomagala svojim kosim položajem dovode dete u sedeći položaj. Anatomski oblik onemogućava prenošenje težine prema glavi pa dolazi do opterećenja kičmenog stuba što može da ima posledice. U ljuljaškama su noge opružene što je posebno štetno u prvim mesecima života.

Povedite računa!
Nepoznavanje normalnog motornog razvoja dovodi mnoge roditelje u zabludu pa problem koji dete ima u vidu povišenog tonusa kada se, na primer, u prvim mesecima iz ležećeg položaja na leđima diže napred, tumače naprednim sazrevanjem i dovode dete u sedeći položaj, što može da ima ozbiljne posledice na motorni razvoj koje se kasnije ne mogu popraviti.

Ako beba u prvim mesecima pokušava da se podigne napred ili uz malu pomoć zauzima sedeći položaj, obavezno se obratite dečijem fizijatru. Takođe ako uglavnom drži opružene noge, retko ih savija i podiže konsultujte se sa lekarom.

Ukoliko imate bebu uzrasta šest meseci do godinu dana i već ste je stavili u pasivan sedeći položaj, prestanite to da radite i dozvolite joj da se pripremi sama za sedenje.

Snezana MilanovićAutor: Snežana Milanović

diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, SI Baby terapeut, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.

Osnivač „Centra za korektivnu gimnastiku“ 1997 i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju „Senzorijum“ 2017 u Beogradu. Stručni saradnik časopisa Moj pedijatar i Zdravo dete, brojnih portala namenjenih roditeljstvu i zdravom odrastanju beba i dece. Stručni saradnik časopisa Pedijatar dijagnostičko-terapijske preporuke.

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA