Prerano postavljanje u sedeći položaj

Komentar ortopeda na ultrazvučnom pregledu kukova sa šest meseci, sve je u redu beba može da sedi, roditelji protumače da dete treba da stave u sedeći položaj. Kukovi su u redu, što je dobro ali to nije jedini preduslov za sedenje.

Foto: Pixabay

NIKAKO NE STAVLJAJTE BEBU DA SEDI SA ŠEST MESECI!

Zašto je važno ne postavljati bebu u sedeći položaj?
Ako pažljivo posmatramo i analiziramo položaj na leđima koji zauzima beba stara četiri, pet meseci videćemo dosta sličnosti sa sedećim položajem. Ravnoteža je uspostavljena, glava je u sredini, beba hvata šakama, dodiruje sve i stavlja u usta. Stopalima istovremeno izvodi iste pokrete kao i šakama ispred tela. Drži podignute noge, gleda svoja stopala i dodiruje bedra. Ako posmatramo ovaj položaj zarotiran za 90 stepeni videćemo da beba u stvari sedi.

Podizanjem nogu ispred tela isteže slabinski deo kičme i tako intezivno jača trbušne mišiće. Kičmeni stub u ovoj fazi još uvek ne može da održi pravilan uspravan položaj.

Kada biste stavili bebu sada da sedi, pod uticajem težine gornjeg dela tela i zemljine teže došlo bi do sabijanja slabinskog dela kičmenog stuba smanjenjem međupršljenskih prostora. Ove štetne posledice se ni na koji način više ne mogu otkloniti što bi u dečijem uzrastu dovelo do deformiteta kičmenog stuba a u odraslom dobu do ozbiljnih zdravstvenih problema. Zato bebi treba dozvoliti da neometano podizanjem nogu jača sve one mišiće koji su potrebni za sedenje a da istovremeno ne opterećuje kičmeni stub.

NE STAVLJAJTE JOŠ VAŠU BEBU DA SEDI!

Osmi i deveti mesec

U osmom mesecu beba se često okreće na oba boka i dok se oslanja na lakat jedne ruke drugom se igra. U ovom položaju uvežbava ravnotežu i polako se priprema za sedenje.

Tek krajem devetog meseca iz ležećeg položaja na leđima beba može da se uspravi u bočni sedeći sa osloncem na šaku što je pripremna faza za uspravan sedeći položaj. Iz kosog sedećeg položaja sa savijenim nogama pokušava i da puzi oslanjajući se na otvorene šake.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA