Podstaknite dete da progovori: I tišina je važna

Deci je potrebno sigurno i podsticajno okruženje puno ljubavi za optimalan rast i razvoj, a to se odnosi i na razvoj govora. Ljubav, priča, čitanje i igra su četiri najvažne stvari koje roditelji svom detetu trebaju da pruže kako bi podstakli njegov razvoj.

progovaranje
Foto: Pixabay

Ljubav, nežan dodir, bliskost, pažnja i razumevanje omogućavaju kreiranje čvrstih veza između roditelja i dece i podstiču učenje u ranom detinjstvu. Deca uče kroz igru i lična iskustva, a čitanje i pričanje sa decom je važno jer ono jača njihove veštine komunikacije.

Učenje govora je proces koji počinje odmah po rođenju, kada vaša beba ima iskustvo sa različitim glasovima. Čak i kad malo dete još nije progovorilo, sposobno je da ima interakciju i da prenese informacije o svojim potrebama, sklonostima, interesovanjima i želji za druženjem. Izuzetno je važno da roditelj pažljivo “osluškuje” i osećajno reaguje na signale i inicijative deteta kako bi potpomogao komunikaciju. Ono što po rođenju počinje kao osnovna imitacija i direktno kopiranje u interakciji licem u lice sa majkom, ocem ili starateljem, brzo postaje veštija razmena reakcija, u okviru kojih odojče inicira interakciju i poziva “sagovornika” da odgovori, odrasla osoba odgovara, a odojče zatim nastavlja “razgovor”.

Do druge godine većina beba ima veliki rečnik i može da sastavlja rečenice kako bi izrazila svoje potrebe i ideje. Evo kako se taj proces odvija i šta vi pri tome možete da učinite kako biste podstakli sposobnost vaše bebe da komunicira:

Od rođenja do trećeg meseca vaša beba sluša vaš glas. Guče, grgolji i pokušava da imitira glasove koje vi izgovarate. Možete pomoći bebi da nauči kako glasovi mogu biti lepi ako vašoj bebi pevate. To možete raditi čak i pre nego što se beba rodi! Beba će vas čuti. Takođe, pričajte vašoj bebi što češće. Pričajte i sa drugima kada je beba u blizini. Beba neće razumeti šta govorite, ali će joj se svideti vaš glas i osmeh. Uživaće da sluša i gleda i druge ljude. Bebe vole tišinu i mir, potrebno im je vreme kada će brbljati i igrati se bez zvuka koji dopire iz TV-a ili radija ili neke druge buke i zato planirajte periode tišine.

Od trećeg do šestog meseca beba uči kako ljudi razgovaraju jedni sa drugima. U tom periodu vašoj bebi ćete pomoći da progovori ako je držite blizu tako da može da vas gleda u oči. Pri tome joj pričajte i osmehujte se, imitirate glasove koje beba pravi kad brblja, ponovite reč ako vidite da beba pokušava da imitira ono što ste rekli.

Između šestog i devetog meseca beba se igra glasovima. Neki od tih glasova zvuče kao reči, kao na primer “baba” ili “tata”. Beba se osmehuje kad čuje veseo glas, a plače ili izgleda tužno kad čuje ljutit glas. Možete pomoći bebi da razume reči, čak i ako još uvek ne može da ih izgovori, kada igrate igre kao što su “taši,taši,Tanana”. Pomozite joj da pomera šake u ritmu pesmice. Dajte bebi igračku i kažite nešto o njoj, kao na primer: “Pipni da vidiš kako je meda mekan.” Bebu možete doneti ispred ogledala da može da se vidi i onda je pitate: “Ko je to?”. Ako ne odgovori, recite bebino ime.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA

moj pedijatar instagram