Pneumonija – upala pluća

Hladni dani počinju brojnim infekcijama, a kod značajnog broja dece se dijagnostikuje zapaljenje pluća – pneumonija. Upala pluća zvuči zastrašujuće, ali je istina sasvim drugačija – većina dece, kod kojih se pneumonija otkrije na vreme, se brzo izleči i potpuno oporavi.

upala pluca

Foto> Pixabay

Kako dete uopšte dobije pneumoniju?

Infekcija pluća nastaje kada neki od mikronapadača (mikroorganizama) stigne u fino plućno tkivo i tamo počne da se razmnožava. To se dešava ili direktnim ulaskom mikroorganizama kroz disajne puteve, ili tako što se neka bakterija iz drugih delova tela “uvali” u pluća (što se ređe dešava). Rezultat borbe između prouzrokovača infekcije i odbrambenih (imunoloških) ćelija u plućima je zapaljenje. Kada su delići upaljenog tkiva “razbacani” po plućima, to se zove bronhopneumonija, a kada je jedan veći komad pluća zahvaćen zapaljenskim procesom – to se stručno naziva lobarna ili segmentna pneumonija.

Zašto neka deca lakše dobiju pneumoniju?

Pothranjena ili nepravilno hranjena dečica (ako nedostaju vitamini i minerali u ishrani) lakše “zakače” upalu pluća u odnosu na pravilno hranjene vršnjake. To je zato što loša ishrana oslabljuje sposobnost organizma da se bori sa mikrorganizmima, pa i onima koji uzrokuju zapaljenje pluća.

Deca koja žive u lošim higijenskim uslovima imaju veći rizik od dobijanja pneumonije, jer su izložena većem broju mikronapadača kojima prija prljavština. Dugotrajan boravak u hladnim, neprovetrenim i vlažnim prostorijama, takođe pogoduje nastanku zapaljenja pluća.

Koji mikroorganizmi najčešće izazivaju zapaljenje pluća?

Upalu pluća ubedljivo najčešće uzrokuju virusi i bakterije, a daleko ređe gljivice i paraziti.

Vrsta mikroorganizma – prouzrokovača zapaljenja zavisi od uzrasta deteta, ali i od godišnjeg doba i aktuelne epidemiološke situacije.

 • Kod novorođenih beba se najčešće radi o bakterijama koje dete “pokupi” tokom prolaska kroz porođajni kanal majke. Tada je reč o veoma teškim infekcijama, jer tek rođeno dete ima veoma slabu otpornost, pa skoro uvek uz pneumoniju ima i sepsu – bakterijsku infekciju, koja putem krvi zahvata gotovo ceo organizam. Srećom, to se ne dešava često. Čak i ako se desi, lečenje se isključivo sprovodi u specijalizovanim zdravstvenim ustanovama, koje imaju odeljenje za lečenje novorođenčadi.
 • Kod starije dece, u toplijim mesecima dominiraju bakterijske infekcije (Streptokoke…), a u jesenjim i zimskim, naravno, virusi. Ipak, nije od presudnog značaja da li je zapaljenje pluća primarno virusno ili bakterijsko. Jer, i kada se radi o virusnim pneumonijama, one se leče antibioticima! Ovo je samo prividno odstupanje od pravila da se virusi ne leče antibiotikom. No, antibiotici su obavezni zbog toga što – iako je virus prvo napao pluća, uvek se na mestu oštećenja finog plućnog tkiva dešava takozvana sekundarna bakterijska infekcija. Na prelazima godišnih doba, ali i tokom hladnih dana se neretko dijagnostikuje bakterija koja se naziva Mycoplasma pneumoniae. “Mini epidemije” mikoplazma pneumonije su aktuelne u većim gradovima!
 • Gljivice i paraziti napadaju pluća skoro isključivo kod dece koja imaju teško oštećenje imunološkog (odbrambenog) sistema. To se dešava kada mališani boluju od dugotrajnih i iscrpljujućih bolesti, ili ako dobijaju lekove koji slabe detetove odbrambene sposobnosti. Kako se ta deca posebno prate, na ove retke pneumonije se uvek misli, pa je i terapija posebna i sprovodi se isključivo u bolničkim uslovima.

Kako se otkriva pneumonija kod dece?

Podeli:

Komentari

 1. odlican sajt. odlicni tesktovi..

 2. Veljković Sofija says:

  Članak je odličan, iscrpno i jasno objašnjava prepoznavanje, tok bolesti i lečenje.
  Veoma je koristan za mlade roditelje sa malom decom jer usled straha a često i vere u uhranjenost deteta , ne obraćaju pažnju na simptome koji ukazuju na nastajući problem.
  Malo bih proširila deo o ishrani tokom bolesti konkretnim savetima – od jutra do večeri, šta ,kako i kada davati deci odredjene namirnice(imenovati ih) , kako bi organizam mogao da ostane dovoljno jak i pomogne dejstvu lekova.
  HVALA na ovako važnom i korisnom članku.
  PS

  Upravo imam zapaljenje pluća. Počelo je težim iskašljavanjem 2 do 3 puta dnevno malih količina gustog sekreta i bolovima na dodir čeonih sinusa.
  Nisam imala kijavicu a i objektivno sam se osećala dobro.
  Slivanje vodnjikavog i proznačnog sekreta iz nosa po zadnjem delu ždrela još je više provociralo kašalj ne menjajući broj tih neprijatnih stanja.
  Doktorka ( na zameni moje izabrane lekarke konstatovala je
  LARINGOFARINGIT , gledala me raširenih očiju i prepisala PNKLAV:
  Moja reakcija je bila pogrešna, nisam pila prepisani lek, nastavila 2 x po tabletu andola, dosta vitamina, jača hrana, puno čajeva. Posle nedelju dana moja doktorka me prima na pregled i konstatuje da treba da odem na 2-3 inhalacije (koje u životu nisam radila u ambulantskim uslovima) ” biće vam lakše”. ) “To je virus koji napada sinuse i pluća…nastavite kao i do sada”. Na plućima se ništa nije čulo…
  Naravno, posle nedelju dana odlazim pulmologu koji na snimku i detaljnim slušanjem
  dijagnositkuje upalu pluća u donjem uglu (delu) levog plućnog krila .
  DObila sam antibiotik Fromilid 500mg.
  Ide na bolje. Pijem bisolvon, temperaturu nemam ali se u talasima preznojim. Voće, supa,
  povrće, meso ,suva slanina, luk i beli i crni.. .. puno čajeva, oligovit, beviplex zbog jakog antibiotika i ugrožene fore kao i probiotik. Danas ću popiti 4. dozu poštujući uputstva.
  Osecam se i dalje slabom i imam utisak da mi je pala krvna slika koja i nije bila dovoljno dobra.
  Leukocitarnu fomulu ću uraditi na zahtev pulmologa , u ponedeljak jer sam se ovih jutara
  Osećala slabom. Ne znam da li je trebalo da uradim odmah, nije mi doktorka naglasila, ili je nisam dobro razumela.
  Sve ovo vam pišem kao iskustvo zbog starije populacije (imam preko 60 godina) kako bi insistirali na detaljnijem pregledu upravo ,kao sto ste naveli, što se udaljeniji delovi pluća teško čuju pregledom samo stetoskopom.
  Hvala na odličnom tekstu o ovoj aktuelnoj temi, posebno kod male dece.
  Hvala na pažnji! Nadam se da će Vam moje iskustvo poslužiti kao direktna informacija
  – šta i kako ako ste u poznijim godinama.

 3. zaklina says:

  mnogo me je zaiteresovalo sta je napisano jer imam cerkicu od 2 godine i danas smo izasle iz bolnice,za 3 meseca smo 2 puta prelezali zapaljenje pluca.imamo jos 3 dana da primamo injekcije,pa da idemo na kontrolu.i da vidimo sta dalje,pa se ja pitam kako je moguce da malo dete za 3 meseca ponovo dobije zapaljenje pluca.

  • MojPedijatar says:

   To se naprosto dešava, a ove zime češće nego ranije. Krivi su brojni virusi koji “haraju” medju decom.

   Ako bi se uskoro desila i treća upala pluća, dete mora da pregleda pulmolog.

   • Irena says:

    Postovani,
    Nase dete ima 8 ipo meseci i u proteklih mesec dana je 2 puta prelezalo upalu pluca. Upravo smo zavrsili terapiju longacefom. Danas ga je doktor slusao i kaze “jos se cuje”. Uz terapiju longacefom koja je trajala 7 dana inhalirali smo ga berodualom, pre prijema u bolnicu i pulmicortom, a sada samo 3% NaCl-om. Jako smo zabrinuti jer se nakon prve upale nije toliko cuo, bar ne bez stetoskopa, a sada ga cujemo i mi, a takodje se pod rukom oseca kako skripi dok dise. Da li je to normalno i koliko dugo bi moglo da potraje to da se dete “cuje”? Verujte mi da sam u soku i zato danas nisam pitala doktora sta misli o tome.
    Unapred zahvalna

    • MojPedijatar says:

     I pored velike želje da pomognemo, NEMOGUĆE je komentarisati ovu situaciju bez pregleda i praćenja bebe.

 4. zabrinuta mama says:

  Postovani
  Imam dete od (uskoro) 15meseci. Vec skoro 2 meseca se borimo sa temperaturom. Ima je u,kako ste Vi gore napisali serijama. Lecen je ospomax sirupom zatim penicilinima pa opet nekim antibioticima i njemu bude bolje 3-4 dana i temperatura se opet vrati. I tako skoro 2 meseca. Vadio je krv i nosili smo mokracu na analizu medjutim sve je dobro. Imao je upale grla,uha i to je leceno. Da bi na kraju doktorica dala uput za snimanje pluca i vidi se na snimku da je pocetak upale pluca… Trenutno pije Hemumicin sirup i prima peniciline. Primio je 5 ali treba jos toliko da primi. Nije imao temperaturu,veseo je i lepo jede i pije. Medjutim ja sam u velikoj brizi,merila sam mu temperaturu malopre i toplomer pokazuje 37,2. Da li je moguce da se detetu vrati temperatura u toku terapije penicilinima i sirupom?? Da li treba da brinem? Molim za Vase strucno misljenje! Unapred zahvalna!

  • MojPedijatar says:

   37.2 NIJE povišena tempetatura!

   To ne treba da Vas brine, ali ova “gomila” antibiotika NIJE trajno rešenje problema!

   Vase dete treba da vidi pedijatar – pulmolog, a kad se ova terapija završi OBAVEZNO vakcinišite dete pneumokoknom vakcinom (Prevenar 13 ili Synflorix)!

 5. zabrinuta mama says:

  Mozete li,molim Vas da mi pojasnite malo kakva je to vakcina,da li ima nezeljena dejstva itd? Dete mi je bilo dobro 2 nedelje od lecenja upale pluca i opet je dobio temperaturu ovog puta 38,1,odmah ujutru smo ga vodili pedijatru i prepisala je opet Ospomax 4ml da pije na 12h. Kaze da mu je malo crveno grlo. Ali on je imao samo jedno vece temperaturu i ujutru je krenuo sa antibiotikom i vise nema. Kazite mi da li je normalno da je tako cesto bolestan? On je jedan zivahan i srecan decak,lepo napreduje,sve jede zaista,obozava svo voce i povrce,trudimo se da se zdravo hrani,da dovoljno spava…sve sto je bitno za zdravlje i njegov razvoj. Sta nam preporucujete? Da li da ga vodimo negde privatno? Da li ima potrebe za nekim preparatima za jacanje imuniteta?Unapred zahvalna!

  • MojPedijatar says:

   Odgovor na pitanje čestog oboljevanja deteta je u domenu pedinatra koji prati i leči dete!

   Pneumokokna vakcina (Prevenar 13 ili Synflorix) je odličan način da se dete zaštiti od jedne od najopasnijih bakterija – pneumokoka! Tu NEMA dileme.

 6. zabrinuta mama says:

  Postovani,
  Posle te upale pluca dete je bilo zdravo oko nedelju ipo dana da bi opet dobio povisenu temperaturu. Na pregledu su rekli grlo i uho i zadrzani smo u bolnici…tamo je doktor orl rekao da su usi upaljene,primio je 4 penicilina,curi mu nosic i kaslje. Pusteni smo iz bolnice danas,dobio je da pije sirup Tridox i multilax beby probiotik. Radjene su mu analize krvi i mokrace i uredu je. Mozete li,molim Vas da nam date neki savet,sta da uradimo? Da li da trazimo uput za bolnicu u NS ili BG posto smo mi iz malog mesta… Verujte,strepimo. Ne znamo sta da uradimo. Vec duzi vremenaki period je bolestan. Niko nam nista konkretno ne govori.
  Hvala.
  Srdacan pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Ova terapija (Tridox) bi trebalo da pomogne detetu. Ako se to ipak NE desi (što je veoma malo verovatno) pedijatar koji leči dete mora obaviti kontrolni pregled, pa da se vidi šta dalje.

 7. Dejan says:

  Postovani,

  Hvala za iscrpan tekst koji objasnjava roditelju upalu pluca na vrlo koristan nacin. U tekstu vise puta navodite da ako se upala pluca “ne cuje” da se vidi na rendgenskom snimku. Da li postoje upale pluca koje se cuju a ne vide se na snimku? Naime, nas sin od 3.5 godine ima laringitis, sa povisenim belim krvnim zrncima i ostalim parametrima krvne slike u normali). Na pregledu nam je danas jedan pedijatar cuo upalu pluca i trazio snimak. Drugi pedijatar kod kog je vrsena kontrola posle vadjenja krvi I snimanja pluca nije cuo istu upalu i na snimku nije uocio upalu pluca. Dok smo cekali rezultate krvi dete je imalo i jednu 10-minutnu inhalaciju Pulmocortom. Da li je moguce da se upala ne vidi a cuje ili se radi o slucaju “preporeznog” pedijatra i da li je moguce da inhalacija moze da maskira simptme upale pluca pa da je drugi pedijatar ne cuje? Dobili smo Tridox kao terapiju (dete je osetljivo na Cefzil) i inhalaciju Pulmocortom.
  Ovo nam je posebno interesantno jer je dete i pre godinu dana imalo virusnu infekciju pluca kao posledicu bronhitisa. Dete nam je tada islo u jaslice a ove godine u vrtic. Laringitisu su ove godine u prethodnih mesec dana prethodile jedna laksa prehlada i jedno blaze crveno grlo sa kasljem za koje je pedijatar u Domu zdravlja rekao da nije iz pluca. dete je cak I potpuno prestalo sa kasljem I ponovo krenulo u vrtic pre nego sto se pojavio laringitis.
  Hvala, pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Zaista se NE moze dati komentar na različite auskultatorne nalaze dva pedijatra. Tu bez pregleda naprosto nema kompetentnog misljenja.

   Svakako, kad se pneumonija “uhvati” na početku i započne terapija – NE MORA se videti na snimku!

Strana 1 od 3123>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA