Pneumonija – upala pluća

Hladni dani počinju brojnim infekcijama, a kod značajnog broja dece se dijagnostikuje zapaljenje pluća – pneumonija. Upala pluća zvuči zastrašujuće, ali je istina sasvim drugačija – većina dece, kod kojih se pneumonija otkrije na vreme, se brzo izleči i potpuno oporavi.

upala pluca

Ako se bolest pravovremeno otkrije, a terapija započne na vreme – dete može da se potpuno oporavi, bez ikakvih posledica. Danas su srećom retke pneumonije kod dece koje ostavljaju trajna oštećenja pluća.

Ukoliko je zapaljenje pluća praćeno upalom plućne maramice (pleuritis), posle izlečenja mogu  da ostanu priraslice, koje znaju da prave bolne senzacije više godina posle završetka bolesti, ali se ipak radi o bezazlenoj komplikaciji. Daleko se ređe dešava da deo bakterijskog zapaljenja ostane “zarobljen” u priraslicama i da traži operativno lečenje.

Kod male dece i dece sa oslabljenim imunitetom, bolest može da se proširi i na druge delove organizma. Srećom, to se retko dešava uz adekvatnu terapiju i negu.

Da li su deca sa zapaljenjem pluća opasna za drugu decu?

Na početku bolesti, pre započinjanja adekvatne terapije, mikroorganizmi se lako i brzo šire, jer dete kašlje. Ipak, to ne znači da će i deca koja su bila u kontaktu sa bolesnim detetom da dobiju zapaljenje pluća.

Kada mikroorganizam (virus ili bakterija) dospe do zdravog deteta, ono može da se izbori sa mikrouljezom, tako da infekcija i ne započne. Sa druge strane, ako se i pojave znaci infekcije (povišena temperatura i kašljucanje), to ne znači da će dete oboleti od pneumonije.

Naravno da je pametno da takvu decu (sa simptomima infekcije disajnih organa) pregleda pedijatar, ali ne treba zdravu decu koja su bila u okolini obolelog deteta “preventivno” pregledati, ili im dati antibiotike preventivno!

Ima li zapaljenja pluća koja idu bez povišene telesne temperature?

Ima, ali se retko sreću kod dece!

U prvoj godini života, dešava se da pojedina deca imaju simptome i znake zapaljenja pluća (čak se i na rendgenskom snimku jasno vidi pneumonija), a da nemaju povišenu temperaturu. Interesantno je da ona obično “šište” (karakterističan svirajući ton pri disanju i kašlju), a da pritom ne izgledaju loše. Prilično su aktivna i relativno dobrog apetita, a imaju upalu pluća.

Radi se o upali pluća koju izaziva jedan poseban mikroorganizam (Chlamidia, mada i neki drugi mogu da je prouzrokuju, ali znatno ređe). Ova deca se lako leče makrolidnim antibioticima (Klaritromicin, Azitromicin), pa se sve uglavnom završi za sedam do deset dana. Dakle, nije ništa strašno.

Ako veća deca imaju česte “upale pluća bez temperature”, a povremeno i šište, onda se ne radi o pneumoniji, već je skoro sigurno da takva deca imaju neprepoznatu astmu.

Mogu li se sprečiti pneumonije kod dece?

Neke upale pluća mogu da se spreče vakcinacijom dece!

Vakcina protiv pneumokoka (streptokoka koja izaziva zapaljenje pluća, ali i druge opasne infekcije kod dece) je dostupna već u prvoj godini života (Prevenar 13, Synflorix). To nije apsolutna zaštita, ali je posle vakcinacije mogućnost da dete dobije pneumoniju značajno manja.

Vakcina pritiv gripa indirektno štiti i od zapaljenja pluća. Jedna od čestih komplikacija gripa je pneumonija. Ako sprečimo grip, sprečićemo i gripozno zapaljenje pluća.

Zdrav život: dovoljno sna, zdrava ishrana i bavljenje sportom, blagotvorno utiču na otpornost (imunološki sistem) dece, pa i njihovu sposobnost da se uzbore sa infekcijama.

Opštim ratom protiv nehigijene i zdravstvenim prosvećivanjem ljudi, lakše ćemo stati na put zarazama, pa i zapaljenjima pluća. To je veliki problem i težak zadatak za celo društvo, a naročito za zdravstveni i socijalni sistem.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

 

Podeli:

Komentari

 1. Sandra says:

  Postovani, mom sinu od 3 godine je danas postavljena dijagnoza upale pluca. Naime pre 2 dana smo bili kod pedijatra koji je postavio dijagnozu laringitis i rinitonzilofaringitis i prepisao inhalaciju pulmikortom i berodualom be antibiotika. Posto temperatura nije padala nego rasla i posto sam imala utisak da cujem pucketanje kada dete dise, opet smo bilo kod pedijatra. Tada nam je rekla da sumnja na upalu pluca, da se cuju pukotine i to vise sa desne strane i ukljucila antibiotik pancef uz kontrolu za 2 dana. Inace upala je izazvana virusom. Krvna slika je skoro skroz ok, samo su monociti povecani, CRP skroz miran. Iskljucila je pulmikort totalno iz terapije a pojacala inhalacije berodualom na 3 puta dnevno. Da li je to ispravno? Da li dodatne inhalacije samo fizioloskim mogu da pomognu detetu kada ga uhvati napad kaslja?

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda i praćenja detea se, u ovoj situaciji, zaista NE može komentarisati terapija.

 2. Marijana says:

  Postovani,
  Sin mi ika 2 godine.. Konstatovana mu je upala pluca i bili smo 10 dana i bolnici primao je longacef.. Nakon izlaska dobio je pances 5ml jednom dnevno da pije.. Medjutim njemu se javio kasalj.. U pocetku je suvo kasljao a sada zrelo.. I ima periode kada konstanto kaslje.. Da li bi trebala da mu se ukljjci inhalacija?

 3. ivana petrovic says:

  sta znaci skloroza pluca i kako se leci , koji lek da pijem jer imam gusenje

 4. Slobodan says:

  Moj unuk 11 meseci već tri nedelje ima temperarturu do 38,5. Kašlje. Pedijatar kaže paracetamol i brufen i inhalacija. Vade mu krv na CPR. Sada teemperatura i do 39,5.opet vadjenje krvi jer kažu pred upala pluća pa ev. Da mu daju antibiotik. Zašto antibiotik nije uključen kada je imao 38,5.Malo je to dete da bi se samo izborilo. I ni jednom mu nije radjen bris grla i nosa jer od toga sve pičinje. Mos curi i sve se slibanjem taloži u grudima. I stariji brat 2,5 god slično. Jedan dan teml 38,5-39 onda Paracetamol i brufen pa onda nema temp. Pa drugi dan opet temp. Kašlje a iz nosa gust sekret. Pre tri nedelje je dobio fras na 38,5.Bio u Tiršovoj. Dobio čepiće Diazepama i antibiotik. Bio Ok par dana i sada opet temperatura

Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA