Pneumonija – upala pluća

Hladni dani počinju brojnim infekcijama, a kod značajnog broja dece se dijagnostikuje zapaljenje pluća – pneumonija. Upala pluća zvuči zastrašujuće, ali je istina sasvim drugačija – većina dece, kod kojih se pneumonija otkrije na vreme, se brzo izleči i potpuno oporavi.

upala pluca

Foto> Pixabay

Kako dete uopšte dobije pneumoniju?

Infekcija pluća nastaje kada neki od mikronapadača (mikroorganizama) stigne u fino plućno tkivo i tamo počne da se razmnožava. To se dešava ili direktnim ulaskom mikroorganizama kroz disajne puteve, ili tako što se neka bakterija iz drugih delova tela “uvali” u pluća (što se ređe dešava). Rezultat borbe između prouzrokovača infekcije i odbrambenih (imunoloških) ćelija u plućima je zapaljenje. Kada su delići upaljenog tkiva “razbacani” po plućima, to se zove bronhopneumonija, a kada je jedan veći komad pluća zahvaćen zapaljenskim procesom – to se stručno naziva lobarna ili segmentna pneumonija.

Zašto neka deca lakše dobiju pneumoniju?

Pothranjena ili nepravilno hranjena dečica (ako nedostaju vitamini i minerali u ishrani) lakše “zakače” upalu pluća u odnosu na pravilno hranjene vršnjake. To je zato što loša ishrana oslabljuje sposobnost organizma da se bori sa mikrorganizmima, pa i onima koji uzrokuju zapaljenje pluća.

Deca koja žive u lošim higijenskim uslovima imaju veći rizik od dobijanja pneumonije, jer su izložena većem broju mikronapadača kojima prija prljavština. Dugotrajan boravak u hladnim, neprovetrenim i vlažnim prostorijama, takođe pogoduje nastanku zapaljenja pluća.

Koji mikroorganizmi najčešće izazivaju zapaljenje pluća?

Upalu pluća ubedljivo najčešće uzrokuju virusi i bakterije, a daleko ređe gljivice i paraziti.

Vrsta mikroorganizma – prouzrokovača zapaljenja zavisi od uzrasta deteta, ali i od godišnjeg doba i aktuelne epidemiološke situacije.

 • Kod novorođenih beba se najčešće radi o bakterijama koje dete “pokupi” tokom prolaska kroz porođajni kanal majke. Tada je reč o veoma teškim infekcijama, jer tek rođeno dete ima veoma slabu otpornost, pa skoro uvek uz pneumoniju ima i sepsu – bakterijsku infekciju, koja putem krvi zahvata gotovo ceo organizam. Srećom, to se ne dešava često. Čak i ako se desi, lečenje se isključivo sprovodi u specijalizovanim zdravstvenim ustanovama, koje imaju odeljenje za lečenje novorođenčadi.
 • Kod starije dece, u toplijim mesecima dominiraju bakterijske infekcije (Streptokoke…), a u jesenjim i zimskim, naravno, virusi. Ipak, nije od presudnog značaja da li je zapaljenje pluća primarno virusno ili bakterijsko. Jer, i kada se radi o virusnim pneumonijama, one se leče antibioticima! Ovo je samo prividno odstupanje od pravila da se virusi ne leče antibiotikom. No, antibiotici su obavezni zbog toga što – iako je virus prvo napao pluća, uvek se na mestu oštećenja finog plućnog tkiva dešava takozvana sekundarna bakterijska infekcija. Na prelazima godišnih doba, ali i tokom hladnih dana se neretko dijagnostikuje bakterija koja se naziva Mycoplasma pneumoniae. “Mini epidemije” mikoplazma pneumonije su aktuelne u većim gradovima!
 • Gljivice i paraziti napadaju pluća skoro isključivo kod dece koja imaju teško oštećenje imunološkog (odbrambenog) sistema. To se dešava kada mališani boluju od dugotrajnih i iscrpljujućih bolesti, ili ako dobijaju lekove koji slabe detetove odbrambene sposobnosti. Kako se ta deca posebno prate, na ove retke pneumonije se uvek misli, pa je i terapija posebna i sprovodi se isključivo u bolničkim uslovima.

Kako se otkriva pneumonija kod dece?

Podeli:

Komentari

 1. Sandra says:

  Postovani, mom sinu od 3 godine je danas postavljena dijagnoza upale pluca. Naime pre 2 dana smo bili kod pedijatra koji je postavio dijagnozu laringitis i rinitonzilofaringitis i prepisao inhalaciju pulmikortom i berodualom be antibiotika. Posto temperatura nije padala nego rasla i posto sam imala utisak da cujem pucketanje kada dete dise, opet smo bilo kod pedijatra. Tada nam je rekla da sumnja na upalu pluca, da se cuju pukotine i to vise sa desne strane i ukljucila antibiotik pancef uz kontrolu za 2 dana. Inace upala je izazvana virusom. Krvna slika je skoro skroz ok, samo su monociti povecani, CRP skroz miran. Iskljucila je pulmikort totalno iz terapije a pojacala inhalacije berodualom na 3 puta dnevno. Da li je to ispravno? Da li dodatne inhalacije samo fizioloskim mogu da pomognu detetu kada ga uhvati napad kaslja?

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda i praćenja detea se, u ovoj situaciji, zaista NE može komentarisati terapija.

 2. Marijana says:

  Postovani,
  Sin mi ika 2 godine.. Konstatovana mu je upala pluca i bili smo 10 dana i bolnici primao je longacef.. Nakon izlaska dobio je pances 5ml jednom dnevno da pije.. Medjutim njemu se javio kasalj.. U pocetku je suvo kasljao a sada zrelo.. I ima periode kada konstanto kaslje.. Da li bi trebala da mu se ukljjci inhalacija?

 3. ivana petrovic says:

  sta znaci skloroza pluca i kako se leci , koji lek da pijem jer imam gusenje

 4. Slobodan says:

  Moj unuk 11 meseci već tri nedelje ima temperarturu do 38,5. Kašlje. Pedijatar kaže paracetamol i brufen i inhalacija. Vade mu krv na CPR. Sada teemperatura i do 39,5.opet vadjenje krvi jer kažu pred upala pluća pa ev. Da mu daju antibiotik. Zašto antibiotik nije uključen kada je imao 38,5.Malo je to dete da bi se samo izborilo. I ni jednom mu nije radjen bris grla i nosa jer od toga sve pičinje. Mos curi i sve se slibanjem taloži u grudima. I stariji brat 2,5 god slično. Jedan dan teml 38,5-39 onda Paracetamol i brufen pa onda nema temp. Pa drugi dan opet temp. Kašlje a iz nosa gust sekret. Pre tri nedelje je dobio fras na 38,5.Bio u Tiršovoj. Dobio čepiće Diazepama i antibiotik. Bio Ok par dana i sada opet temperatura

Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA