Pneumonija – upala pluća

Hladni dani počinju brojnim infekcijama, a kod značajnog broja dece se dijagnostikuje zapaljenje pluća – pneumonija. Upala pluća zvuči zastrašujuće, ali je istina sasvim drugačija – većina dece, kod kojih se pneumonija otkrije na vreme, se brzo izleči i potpuno oporavi.

upala pluca

Foto> Pixabay

Kako dete uopšte dobije pneumoniju?

Infekcija pluća nastaje kada neki od mikronapadača (mikroorganizama) stigne u fino plućno tkivo i tamo počne da se razmnožava. To se dešava ili direktnim ulaskom mikroorganizama kroz disajne puteve, ili tako što se neka bakterija iz drugih delova tela “uvali” u pluća (što se ređe dešava). Rezultat borbe između prouzrokovača infekcije i odbrambenih (imunoloških) ćelija u plućima je zapaljenje. Kada su delići upaljenog tkiva “razbacani” po plućima, to se zove bronhopneumonija, a kada je jedan veći komad pluća zahvaćen zapaljenskim procesom – to se stručno naziva lobarna ili segmentna pneumonija.

Zašto neka deca lakše dobiju pneumoniju?

Pothranjena ili nepravilno hranjena dečica (ako nedostaju vitamini i minerali u ishrani) lakše “zakače” upalu pluća u odnosu na pravilno hranjene vršnjake. To je zato što loša ishrana oslabljuje sposobnost organizma da se bori sa mikrorganizmima, pa i onima koji uzrokuju zapaljenje pluća.

Deca koja žive u lošim higijenskim uslovima imaju veći rizik od dobijanja pneumonije, jer su izložena većem broju mikronapadača kojima prija prljavština. Dugotrajan boravak u hladnim, neprovetrenim i vlažnim prostorijama, takođe pogoduje nastanku zapaljenja pluća.

Koji mikroorganizmi najčešće izazivaju zapaljenje pluća?

Upalu pluća ubedljivo najčešće uzrokuju virusi i bakterije, a daleko ređe gljivice i paraziti.

Vrsta mikroorganizma – prouzrokovača zapaljenja zavisi od uzrasta deteta, ali i od godišnjeg doba i aktuelne epidemiološke situacije.

 • Kod novorođenih beba se najčešće radi o bakterijama koje dete “pokupi” tokom prolaska kroz porođajni kanal majke. Tada je reč o veoma teškim infekcijama, jer tek rođeno dete ima veoma slabu otpornost, pa skoro uvek uz pneumoniju ima i sepsu – bakterijsku infekciju, koja putem krvi zahvata gotovo ceo organizam. Srećom, to se ne dešava često. Čak i ako se desi, lečenje se isključivo sprovodi u specijalizovanim zdravstvenim ustanovama, koje imaju odeljenje za lečenje novorođenčadi.
 • Kod starije dece, u toplijim mesecima dominiraju bakterijske infekcije (Streptokoke…), a u jesenjim i zimskim, naravno, virusi. Ipak, nije od presudnog značaja da li je zapaljenje pluća primarno virusno ili bakterijsko. Jer, i kada se radi o virusnim pneumonijama, one se leče antibioticima! Ovo je samo prividno odstupanje od pravila da se virusi ne leče antibiotikom. No, antibiotici su obavezni zbog toga što – iako je virus prvo napao pluća, uvek se na mestu oštećenja finog plućnog tkiva dešava takozvana sekundarna bakterijska infekcija. Na prelazima godišnih doba, ali i tokom hladnih dana se neretko dijagnostikuje bakterija koja se naziva Mycoplasma pneumoniae. “Mini epidemije” mikoplazma pneumonije su aktuelne u većim gradovima!
 • Gljivice i paraziti napadaju pluća skoro isključivo kod dece koja imaju teško oštećenje imunološkog (odbrambenog) sistema. To se dešava kada mališani boluju od dugotrajnih i iscrpljujućih bolesti, ili ako dobijaju lekove koji slabe detetove odbrambene sposobnosti. Kako se ta deca posebno prate, na ove retke pneumonije se uvek misli, pa je i terapija posebna i sprovodi se isključivo u bolničkim uslovima.

Kako se otkriva pneumonija kod dece?

Podeli:

Komentari

 1. Postovani, mom sinu od 3 godine je danas postavljena dijagnoza upale pluca. Naime pre 2 dana smo bili kod pedijatra koji je postavio dijagnozu laringitis i rinitonzilofaringitis i prepisao inhalaciju pulmikortom i berodualom be antibiotika. Posto temperatura nije padala nego rasla i posto sam imala utisak da cujem pucketanje kada dete dise, opet smo bilo kod pedijatra. Tada nam je rekla da sumnja na upalu pluca, da se cuju pukotine i to vise sa desne strane i ukljucila antibiotik pancef uz kontrolu za 2 dana. Inace upala je izazvana virusom. Krvna slika je skoro skroz ok, samo su monociti povecani, CRP skroz miran. Iskljucila je pulmikort totalno iz terapije a pojacala inhalacije berodualom na 3 puta dnevno. Da li je to ispravno? Da li dodatne inhalacije samo fizioloskim mogu da pomognu detetu kada ga uhvati napad kaslja?

  Odgovori na komentar
 2. Postovani,
  Sin mi ika 2 godine.. Konstatovana mu je upala pluca i bili smo 10 dana i bolnici primao je longacef.. Nakon izlaska dobio je pances 5ml jednom dnevno da pije.. Medjutim njemu se javio kasalj.. U pocetku je suvo kasljao a sada zrelo.. I ima periode kada konstanto kaslje.. Da li bi trebala da mu se ukljjci inhalacija?

  Odgovori na komentar
 3. Moj unuk 11 meseci već tri nedelje ima temperarturu do 38,5. Kašlje. Pedijatar kaže paracetamol i brufen i inhalacija. Vade mu krv na CPR. Sada teemperatura i do 39,5.opet vadjenje krvi jer kažu pred upala pluća pa ev. Da mu daju antibiotik. Zašto antibiotik nije uključen kada je imao 38,5.Malo je to dete da bi se samo izborilo. I ni jednom mu nije radjen bris grla i nosa jer od toga sve pičinje. Mos curi i sve se slibanjem taloži u grudima. I stariji brat 2,5 god slično. Jedan dan teml 38,5-39 onda Paracetamol i brufen pa onda nema temp. Pa drugi dan opet temp. Kašlje a iz nosa gust sekret. Pre tri nedelje je dobio fras na 38,5.Bio u Tiršovoj. Dobio čepiće Diazepama i antibiotik. Bio Ok par dana i sada opet temperatura

  Odgovori na komentar
Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA