Pitanja iz ordinacije: Problemi sa stomakom kod starije dece

Problemi sa stomakom su neretki kod starije dece i tinejdžera. Ovo su neka od najčešćih pitanja iz ordinacije pedijatra.

Foto: Canva

Pitanja iz ordinacije

Pitanje: Sin ima 16 godina i neredovno se hrani, ne voli da jede ili voli da jede brzu hranu. Kod kuce imamo svakog dana kuvanu hranu ali on više voli da jede sa drugarima. Povremeno se žali da oseća gorušicu i pečenje u gornjem delu stomaka. Kako mu pomoći?

Gorušica (pečenje iza grudne kosti) se javlja kod adolescenata usled neredovnog uzimanja obroka kao i uzimanja hrane koja nije adekvatno spremljena (začinjena, masna, slana, ljuta, “brza” hrana). Deca ovog uzrasta često odbijaju da jedu kod kuće i više im prija ishrana koja manjka voćem i povrćem, a prodaje se na svakom koraku. I kod dece koja su do tinejdžerskog perioda jela normalno sve obroke kod kuće, javlja se potreba da jedu “brzu” hranu koja ume da bude teška za želudac. Najjači simptomi su prisutni uveče u vidu žarenja pečenja i vraćanja kiseline iz želuca. Simptomi su češći kada dete tokom dana ne jede redovno zdrave obroke. Ukoliko dete konzumira gazirana pića može doći do pojačanja pojave kiseline.

Kao glavna terapija preporučuju se tri glavna obroka i dve užine koliko je moguće da budu zdravi i i kontrolisani obroci. Užina treba da bude od voća i povrća, postoje i pirei od voća i povrća za adolescentni uzrast koji mogu da budu kvalitetna užina koju dete može da ponese sa sobom i na taj način je moguće izbeći konzumiranje brze hrane.

Gaviscon se koristi za terapiju gorušice. Tablete za žvakanje formiraju zaštitni sloj na površini želudačnog sadržaja i sprečavaju da želudačna kiselina iz želuca predje u jednjak i na taj način sprečavaju bol i neprijatnost.

Pitanje: Dete od 17 godina ima višak kilograma. Trenutno je dobio od nutricioniste plan ishrane ali glavni problem je gorušica koja se javlja posle obroka i kada dete jede slatkiše

Gorušica je čest problema kod gojazne dece i odraslih. Češće se vidja kod dece koja jedu slatkiše, koja ne žvaću dovoljno i koja gutaju velike zalogaje. Savet koji ste sigurno dobili i od nutricioniste je konzumacija češćih manjih obroka, tri glavna obroka i dve voćne užine. (izbegavati limun i citruse ukoliko ne prijaju detetu). Za smanjenje gorušice preporučuje se smanjenje telesne težine , redovna fizička aktivnost i šetnja. Dovoljna količina sna je veoma važna za smanjenje gorušice i otklanjanje bola.

Gaviscon je lek koji može da se nabavi u apotekama bez lekarskog recepta i koji pomaže kod pojave gorušice svih uzroka. Mehanički smanjuje vraćanje želudačne kiseline i osećaj pečenja.

Pitanje: Devojčica uzrasta 13 godina ima vraćanje hrane i kiseline iz želuca i dijagnozu GERD ( Gastroezofagealna refluksna bolest). Varenje je teško i bolno pa vas molim za savet oko ishrane.

Deci sa GERDom se preporučuju češći manji obroci, dnevnu količinu treba podeliti na više manjih obroka. Hranu je potrebno lepo sažvakati i obratiti pažnju da li neka odredjena hrana ne prija detetu. Po postavljanju dijagnoze dete će dobiti plan ishrane kao i spisak preporučenih namirnica kao i onih koje bi dete trebalo da izbegava. Cilj terapije je smanjenje kiselosti želudačnog soka, smanjenje kontakta želudačnog sadržaja sa epitelom jednjaka kao i smanjenje bola u predelu želuca.  Posebnu pažnju treba obratiti na preparate koji mogu bezbedno da se koriste a otklanjaju tegobe.

Promo sadržaj

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA