Pismo mame nutricionistkinje ćerki i njenim drugaricama: “Evo zašto te smaram da se dobro hraniš”

Učimo ih od malena, govorimo, ponavljamo a onda se približe tinejdžerskom uzrastu i počnu da prkose, rade suprotno i misle da znaju najbolje. Ipak, mama ne treba da odustane, ni kada govorimo o ishrani.

Foto: Pixabay

Saradnica portala NajboljaMamaNasvetu, Dijana Radetić, nutricionista i mama je svojoj ćerci (i njenim drugaricama) napisala pismo u kom objašnjava zašto je mama ‘smara’ da se dobro hrani.

Draga Kaća,

Sledi period u kome ćemo neretko biti na suprotnim stranama bojnog polja jer ćeš donositi odluke koje se meni možda i neće dopasti. Tako već biraš svoj stil u odevanju i muzici, ali i sa kim ćeš se družiti. Često na neprijatan način pokazuješ šta voliš ili ne voliš. Mnoge situacije ćemo proći zajedno ali biće i onih kroz koje ćeš prolaziti sama. Vreme je da i sama počneš da razmišljaš o sopstvenom zdravlju. Savete kao što su “obuci potkošulju” ili “nemoj da sediš na betonu” ću ovoga puta zaobići.

Dobar početak vođenja brige o sopstvenom zdravlju je donošenje odluka o vrsti jela, pića, fizičkoj aktivnosti i količini sna. Sigurna sam da ćeš ipak jednog dana biti zahvalna za sve kaše što te još uvek teram da pojedeš i što još uvek ustrajavam na ograničenoj količini slatkiša.

U narednim redovima ću pojasniti kako bi ti mogla da povedeš računa o svom zdravlju:

  • Izgradi jake kosti – mlečni proizvodi i fizička aktivnost su odlični saveznici u ovoj misiji.
  • Smanji slatkiše – seti se samo koliko ti je bilo loše kada si bila na nekom rođendanu i pojela tanjir minjona. Smanji gazirane i negazirane sokove. Jedna konzerva soka može da sadrži i do 10 kašičica šećera. Izaberi vodu kada si žedna. Kada jedeš nešto slatko, grickaj kao miš i tako ćeš u manjoj količini više uživati.
  • Pravu energiju ćeš naći u proizvodima od celog zrna žita – hranljive materije koje se nalaze u ovim proizvodima će ti obezbediti dugotrajnu energiju i koncentraciju potrebnu za dugačak dan u školi.
  • Biraj povrće jarkih boja – tanjir pun povrća, kao što su kukuruz, šargarepa, paprika, spanać ali i pasulj, sadrže obilje vitamina i minerala značajnih za pravilan rast i razvoj.
  • Vodi računa o gvožđu – to je u ovom periodu od velikog značaja. Izvor gvožđa se nalazi u mesu, jajima i mahunarkama.
  • Budi uzor – ohrabri svoje drugare da imaju zdravije navike i ne zaboravi da te tvoj mlađi brat pomno posmatra i neminovno kopira. Potrudi se da manje od dva sata dnevno gledaš u ekran, bilo da je to televizor, kompjuter ili mobilni telefon.
  • Probaj nešto novo – znam da nisi oduševljena svakim mojim eksperimentisanjem u kuhinji ali budi otvorenog uma. Probaj novi obrok pre nego što ga odbiješ, otvoriće ti novu lepezu ukusa.
  • Budi fizički aktivna svakog dana – znam da je teško uz mnogobrojne obaveze prema školi i van nje. Ipak, dobro je znati da svakodnevna aktivnost od 60 minuta čini tvome telu veliku uslugu za budućnost. Ples, hodanje, bicikl, roleri ili plivanje su odlične aktivnosti za tebe a mogu biti i veoma zabavne.
  • Nemoj da preskačeš obroke – preskakanje obroka da bi došlo do gubitka kilograma može dovesti do suprotnog efekta. Zato je važno da pojedeš svoj doručak kod kuće a poneseš užinu u školu. I ne, to nije sramota…
  • Vodi računa da legneš na vreme – potrebno je da imaš od 8 do 10 sati dobrog sna. Koncetracija i raspoloženje u školi će zavisiti od toga da li si legla na vreme ili ne.

Evo to je za sada sve, znaj da se ljubav roditelja, naročito mame, pokazuje kroz ovakvo “smaranje”.

Autor: Dijana Radetić, nutricionista dijetetičar i mama, član Saveza udruženja zdravstvenih radnika Srbije.

Priključite se njenoj Facebook grupi podrške MOGU DA SMRŠAM!

Možete je pratiti na blogu Zdravlje na dan

Još recepata i saveta na linku Saveti i zdravi recepti.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA