Pet rečenica koje treba svakodnevno da govorimo deci

Svi na kraju imamo isti cilj – da nam dete odraste u srećnu i zadovoljnu osobu. Zato ovih 5 rečenica treba stalno da im govorite!

Foto: Pixabay

Igramo ulogu roditelja najbolje što umemo, ponekad uvereni da znamo šta radimo, a ponekad sumnjajući u svoje postupke i metode.

Mnogi roditelji odgajaju svoju decu onako kako su njih odgajali, a mnogi rade upravo suprotno kako bi izbegli greške svojih roditelja. Ipak, svi žele isto, a to je da na kraju njihovo dete bude srećna i samopouzdana osoba.

1. Uvek daj najbolje od sebe

Nažalost, moderan svet je ljudima usadio u glavu verovanje kako ćemo biti najsrećniji ako puno imamo. Naučeni da naša deca moraju da imaju najnoviji mobilni telefon, propuštamo da ih naučimo najvažnijim lekcijama. Jedna od njih je da je čovek najsrećniji kad daje bez ikakvih očekivanja da nešto dobije zauzvrat. Uz takve ljude, sigurno bismo svi živeli u lepšem i zdravijem svetu. Naučite decu da je davanje mnogo vrednije od primanja, jer videti osmeh na nečijem licu je mnogo veća nagrada od bilo čega materijalnog.

2. Ceni male stvari

Sigurno već primećujete kako se vaše dete na kraju dana najviše raduje malim stvarima – leptiru na cvetu, zajedničkim putovanjima, i njih će pamtiti. Negujte tu jednostavnost kod dece, jer će naučiti šta je prava sreća i kako da u životu zastanu, udahnu i budu srećni što su živi.

3. Ne odustaj

Mnogi, umorni od traženja i neispunjenih obećanja, odustanu i pristanu na život kakav nisu sanjali, a takvo ponašanje vodi dugotrajnom nezadovoljstvu. Naučite decu da u životu traže ono što zaslužuju, što god to bilo, dok ne šteti drugim ljudima.

4. Uvek budi zahvalan

Bez obzira na ono šta vam se trenutno događa, uvek pomislite na to da imate krov nad glavom, hranu na stolu i porodicu. Decu je potrebno podsećati koliko su te stvari važne i da je potrebno biti zahvalan i znati da su to zapravo velike stvari.

5. Ljubaznost je najveći dar

Ništa vas neće koštati ako ste ljubazni, a nekome će to biti najvredniji dar na svetu. Ako naučimo decu da budu ljubazni i pažljivi, a da pritom ne očekuju isto od druge osobe, sigurno će izrasti u srećnije ljude.

Yumama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA