Ovako izgledaju prve uniforme u OŠ “Sveti Sava”

Uniforme nisu zaživele po školama od 1. septembra, jer se na prste jedne ruke mogu nabrojati obrazovne ustanove u kojima je uvedeno jednobrazno oblačenje, ali ipak postoje i suprotni primeri.

U OŠ “Sveti Sava” u Vrčinu, jedno odeljenje i to I-1, dobilo je moderne uniforme kao poklon od poznate modne kreatorke Dragane Ognjenović. I to u plavim i narandžastim bojama, sa sve sakoima i kravatama za dečake, a suknjicama, i tregerima za devojčice. Uz obavezne narandžaste dokolenice!

Kako su nam mališani rekli, devojčicama se najviše sviđaju suknjice, dok dečaci imaju primedbe na – kravate.

– Najviše mi se sviđa košulja, pošto je ranije nisam nosio često – ističe Andrej.

Da i pored uniforme ima mesta kreativnosti, pokazale su devojčice sa kikicama, repićima i drugim frizurama, koje su držale šnale i gumice u tonovima odeće.

Šarčević: Pomoćićemo školama da uvedu uniforme

Kako je najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, uniforme bi u svim školama trebalo da zažive u naredne dve godine.

On je istakao da se oko 55 odsto škola u Srbiji izjasnilo da će ove školske godine pokrenuti pitanje uniformi, kao i da im je Ministarstvo ponudilo sve vrste pomoći.

– Svesni smo da nema dovoljno novca i nećemo nikom nametati obavezu na silu, ali ćemo se zaista potruditi da izmenama zakona koji će biti do kraja meseca, vidimo šta je to moguće da sama škola uradi, jer nemaju sve škole sve potrebne uslove. Neke od njih imaju veće sopstvene prihode koje mogu da upotrebe u tu svrhu – ističe Šarčević.

On je istakao da je ovo samo jedan primer kako jedoobrazna odeća može da izgleda, kao i da roditelji mogu da se dogovore i da to bude sportska varijanta, ili polo majice sa obeležjem škole.

– Ovo je samo početak uređivanja škola, a radićemo i nameštaju, toaletima, salama, kao i na zdravoj ishrani đaka – najavljuje Šarčević.

Blic

Podeli:

Komentari

 1. Marija says:

  Uniforme su najnepotrebnije ucenicima od 1. do 4. razreda. Uniforme treba uvesti u srednje skole, gde ucenici na casove dolaze u sorcevima i kratkim pantalonama, a ucenice sa dekolteima, helankama, plitkim i poderanim farmerkama. A opet, u prosveti postoje mnogi problemi bitniji od uniformi…

 2. Gordana says:

  Sve je to lepo ali čemu kravate??? U tekstu piše da su se dečaci žalili na kravate (što je sasvim normalno), ali na slikama se vidi da i devojčice nose kravate. Možemo li barem kada je u pitanju oblačenje dece da zaboravimo na modu i modne detalje i da mislimo prvenstveno na tu decu i njihovu udobnost i komfor!?

 3. Tamara says:

  Pozdravljam ideju. Na ovaj način đaci se neće izdvajati po materijalnom statusu. Pritom, neće habati svoju odeću, roditelji će biti izloženi manjem trošku pri opremanju dece za polazak u školu. Iako se slažem da je uniforma potrebnija u višim razredima, smatram da ne bi bilo na odmet da to bude praksa od samog polaska u školu. Što se tiče neprikladnog oblačenja učenika, zna se da se na to može skrenuti pažnja (nebitno da li će to učiniti nastavnici, ili sam upravnik škole), pa čak i uvesti neki “kodeks oblačenja” šta jeste, a šta nije prikladno za obrazovnu ustanovu.

  • Marija says:

   Mislim da će se videti socijalne razlike uprkos uniformama – tu su mobilni telefoni, pernice, školske torbe, odeća u kojoj će ići na ekskurzije i izlete, oprema za fizičko… Na neprikladno oblačenje starijih učenika se može prigovoriti, eventualno možete poslati učenika kući da se presvuče i ništa više od toga, ali znamo da od svega toga nema ništa. Danas se ni na koji način ne uvažava reč prosvetnog radnika, nažalost.

 4. Kristina says:

  Bas lepo izgledaju malisani u uniformama,jako je lepa kombinacija boja teget-narandzasto,mada nisam bas sigurna da im je udobno i da se prijatno osecaju u svemu tome … Mozda je ipak bolja varijanta polo majica sa aplikacijom naziva skole (kratak ili dug rukav). Devojcice mogu nositi suknjicu ili pantalone,po zelji. Takodje je jako lepo da im donji delovi ostanu teget,a gornji beli za devojcice i svetlo plavi za decake …

 5. Kaca says:

  Zasto devojcice moraju da nose suknje? Treba im ostaviti prostor za izbor…


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA