Ortopedski problemi kod dece

Kako vaše dete raste… tako ćete, možda, primetiti da se rast ne odvija u potpunosti kako vi očekujete. Kod velikog broja dece, moguće je uočiti ravna stopala, hod na prstima, krive potkolenice – i to već u prvim godinama života. Neka od ovih stanja se spontano koriguju tokom rasta deteta.

ortopedski problemi

Foto: Pixabay

Druga, pak, potraju i postaju ozbiljnija, pa zahtevaju kompleksnije ispitivanje, kao i lečenje.

Dragi roditelji, ko zna koliko puta ste bili nepotrebno uplašeni i dizali paniku oko tako uobičajenih i čestih ortopedskih stanja, koja mogu da se vide kod većine dece.

Zato budite strpljivi i pažljivo pročitajte ovaj tekst, koji će vam biti novi korisni putokaz u rešavanju tih «problema».

Da li moje dete ima ravna stopala?
Većina dece se rađa sa ravnim stopalima, jer se ispod svoda stopala nalazi masno jastuče pa, gledano sa strane tabana – vama, roditeljima, stopalo izgleda ravno. Takođe, prilikom prohodavanja, da bi vaše dete bilo stabilnije, pri stajanju i osloncu – ono širi noge, uz oslonac na unutrašnjoj strani stopala, i tako ih «uvrće». Ovakav nalaz se postepeno gubi do treće godine života, jer unutrašnji svod stopala raste kako raste i dete. Njegovo formiranje ćete najpre da primetite kada vaše dete sedi ili leži, a tek od druge godine možete da ga uočite i pri stajanju. Ipak, kod pojedine dece, koja su rođena sa ravnim stopalima, on se neće razvijati u potpunosti.

Da bi se održao pravilan razvoj stopala i prevenirala pojava deformiteta, veoma je važno da vodite računa o kvalitetu obuće. Svako dete do navršene treće godine bi trebalo da nosi duboke cipele sa ojačanom petom – radi zaštite još nedovoljno razvijenih mišića i ligamenta skočnog zgloba. I, naravno, sa anatomskim uloškom – koji služi kao podrška unutrašnjem svodu stopala. Cipelice mogu da budu kupovne, ili da se prave po meri deteta. Ovakvi jednostavni «tretmani» imaju uticaj na pravilan razvoj i rast stopala samo ako se kombinuju sa vežbama za jačanje mišića stopala.

Da li je opasno hodanje na prstima?
Hodanje na prstima je uobičajeno među malom decom koja prohodavaju, posebno tokom njihove druge godine života. Ovo stanje obično spontano nestaje do tog uzrasta. Povremeno hodanje na prstima ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost ni posle druge godine života, ali bi takvo dete ipak trebalo odvesti na pregled kod ortopeda i neurologa. Uporno hodanje na prstima kod starije dece, ili hodanje na prstima samo jedne noge ali ne i druge, može da upućuje na neka druga stanja – kao što su cerebralna paraliza ili drugi problemi sa detetovim nervnim sistemom.
Kontinuirano hodanje na prstima kod zdrave dece – povremeno zahteva lečenje, i to plasiranjem gipsanih longeta u periodu od šest nedelja, kako bi se pomoglo mišićima i ligamentima lista nogu da se istegnu.

Šta podrazumeva hod sa prstima prema unutra (in-toe-ing)?
Veoma često kod mlađe dece (kod većine mališana uopšte) ovo stanje prolazi bez lečenja. Nikada nije dokazano da posebne cipele i razna ortopedska pomagala (koja su se obično koristila u prošlosti) ubrzavaju prirodan i spor proces poboljšanja ovog stanja.
Ukoliko se odlučimo za lečenje kod deteta uzrasta od druge do treće godine, ono podrazumeva nošenje korektivnog gipsa, kao i sprovođenje korektivnih vežbi (hod na spoljnoj ivici stopala i sedenje u «turskom sedu»).

Podeli:

Komentari

 1. radivoj-pavkovic 04.04.2013 u 15:39

  Postovani, Moj unuk (9 godina)ikosje imao ravna stopala sto je vezbama i cipelama sa ulozcima sada potpuno korigovano. Ostao je problem sa levom nogom,odnosno stopalom, gde je primetno, kada se decak posmatra pri hodu od pozadi, da je stoplo odn.peta iskosena na unutrasnju stranu. Da li i kako se moze korigovati ovakvo stnje levog stopala? Unapred hvala. Puno pozdrava. S postovanjem, R.Pavkovic

  Odgovori na komentar
  • Vreme je da se obavi kontrola kod ortopeda. Posle će se videti da li treba i fizijatar treba da se konsultuje. To je jedini način da se stručno proceni ovaj problem.

   Odgovori na komentar
 2. Postovani, Imam jedno pitanje za Vas, moj sin star 2 godine i mjesec povremeno hoda na prsticima, ne hoda tako po citav dan ali povremeno da, imam osjecaj da kada mu kazemo da ne hoda na prstima on onda namjerno jos vise. Trci normalno, suta loptu sa obje noge, nema ravna stopala. Da li trebamo posjetiti doktora zbog toga ili je to samo faza koja ce proci. Hvala Srdacan pozdrav, B.

  Odgovori na komentar
  • Po Vašoj priči ovo zaista izgleda kao normalna varijacija hoda deteta! Ako se ovo učesta, ima smisla da se vidi. Za sada se ne čini da je ovo potrebno.

   Odgovori na komentar
   • Imam curicu koja ima 2godine i 2 mjeseca nekad hoda na prstima nekad ne hoda pa mi govore da je vodim doktoru.mozeli vase misljenje.jer meni izgleda da je sve uredu jer kad trci bas je brza jedino sto me brine to sto nekad hoda kako treba nekad ne hvala pozzz

    Odgovori na komentar
 3. Dragi pedijatar,moj sin ima godinu i osam meseci, kad je prohodao sa godinu i dva meseca bilo je sve uredu,uvek ga vodili na redovne i vanredne kontrole kod doktora,ali u zadnje vreme smo primetili da nestoji ravno i negazi ravno sa stopalima. Zadnja redovna kontrola je je bila sve uredu pitali smo doktora,sta je tome uzrok sto nestoji pravilno i to vise na levoj strani stopala se primecuje,mada i desno malo tezi na unutra,Doktor je rekao zbog njegove tezine,tako da nas je to za trenutak bilo umirilo.Danas samo ga vodili kod doktora jer kad smo videli da nije nista bolje,pravo smo se uznemirili. Doktor je rekao da moramo obaviti neku kontrolu. molim za brz odgovor jer smo pravo uplaseni da nije sta opasno i mozeli kako da se poboljsa stanje stopala naseg deteta. Unapred hvala

  Odgovori na komentar
 4. Suzana Elek 12.03.2014 u 14:07

  Dobar dan ja imam jedno pitanje moje dete je 21mes i cini mi se da ima problem sa levim stopalom prsti su jako okrenuti ka unutra i cini mi se da je sve vise cak i dok cuci leva noga stoji krivo dali je to prolazna faza ili nesto vise ?Znam da je obuca jako vazna pa od samog pocetka kupujemo kvalitetnu obucu ali izgleda nike dovoljno …Molim vas da mi sto pre odgovorite

  Odgovori na komentar
 5. Postovani. Moj sin ima 8 god. Ima ravne tabane i nosi ulizke. Pre mesec dana smo ustanovili da ima i skoliozu kicme. Razlog skolioze izgleda da nisu samo ravni tabani nego i to sto mu je desna noga kraca od leve za 11, 2mm.
  Rargovarali smo sa ortopedom i dao mu je ulozke gde je na destnoj nozi uloska izdignuta za 7cm.
  To sa skoliozom kaze da ce se srediti zato sto je mlad, ali nas brine ta kraca noga.
  Izmereno je i, dimenzije svake koske na desnoj nozi su manje za po nekoliko mm od dimenzija koski na levij nozi.
  Mnogo se brinemo, neznamo dali ce noga i dalje zaostajati u rastu ili ce se to sa vremenom izjednaciti?
  Zeleli bi da cujemo vase misljenje.

  Odgovori na komentar
  • To je sada NEMOGUĆE predvideti!

   Srećom, većina dece ovo izgura bez većih problema, ali su Vam ortopedske kontrole i praćenje jedini način da imate uvid u dalji tok opisanog problema. Mislim da ima mesta za optimizam.

   Odgovori na komentar
 6. imam 16 godina, a i dalje imam ravna stopala. Koa mali nosio sam ortopedske cipele i ostalo ali nisam radio vezbe uprkos govorima mojih roditelja. Sad primecujem da mi to smeta. Da li imam nacin da to sada resim a da nisu neki posebni tretmani znaci da mogu kod kuce da radim jer idem u skolu u drugom gradu.

  Odgovori na komentar
 7. Moj sin ima 4godine imamo problem sa zglobovima na stopalima koja idu ka unutra.Izgledaju kao da su spala ,vodila sam ga kod ortopeda ali on kaže kako je to normalno za njegov uzrast.Da će se popraviti kad dete bude raslo,medjutim od tad je prošlo godinu dana boljitka nema.Kako da se leci??

  Odgovori na komentar
  • Ortoped je to skoro sigurno ispravno procenio. Kvalitetna obuća i fizicka aktivnost (sada kroz igru, a kasnije sport) su dovoljni da se stopalo i nogica ispravno razvijaju. Naravno, ako Vi procenite da ipak ne ide kako treba, obavite kontrolni pregled kod ortopeda.

   Odgovori na komentar
  • Jelena, sada sam naišla na ovu temu koja me jako zanima. Od Vašeg pitanja je prošlo dosta vremena, ali se nadam da ćete možda odgovoriti… Naime, imam sina od četiri godine I identičan problem kao Vi pre dve godine. Doktor nam isto govori da je sve u redu I da nastavi da nosi ortopedske cipele(koje nosi već 3 godine). Molim Vas za odgovor kakva je situacija kod Vas sada? Zanima me kakav tok eventualno mogu da očekujem?
   Unapred najlepše hvala.
   Jelena

   Odgovori na komentar
Strana 1 od 1812345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA