Omega-3 su važne za zdrav razvoj dece. Krilovo ulje je najbolji izbor

Biti roditelj je verovatno mnogo zahtevnije nego što ste mogli i da pomislite dok to još uvek niste bili. Pred vama je svakodnevno milion izazova na koje treba pravilno odreagovati, dilema koje treba rešiti, pitanja na koje treba odgovoriti, spiskova, planova, lista za kupovinu, za uraditi, za odvesti, popričati, učiniti…

Nekad i sad

Sama činjenica da živimo u savremenom svetu i da naša deca (baš kao i mi) ne žive, niti se hrane ni približno slično nekim prošlim generacijama, otvara različita pitanja za roditelje.

Da bi bila zdrava i normalno se razvijala, osim što treba zdravo da se hrane, deca bi trebalo redovno da uzimaju i dodatke ishrani, odnosno suplemente.

Veoma značajne supstance odgovorne za pravilan rast i razvoj deteta jesu omega-3 masne kiseline.

Idealan odnos unosa omega-3 i omega-6 masnih kiselina je 1:1. Zbog promena navika u ishrani koje je nametnula industrijalizacija, većeg unosa biljnih ulja, žitarica i mesa, došlo je do smanjenog unosa omega-3, što kasnije može uzrokovati razvoj mnogih oboljenja.

Od vremena kada su se ljudi bavili lovom i ribolovom i kada je odnos unosa omega-3 i omega-6 bio 1:1, preko perioda u kome je dominirala poljoprivreda (1:4), došli smo do industrijskog perioda i odnosa od 1:20 u korist omega-6. Razlog tome je savremeni način ishrane koji deci ne obezbeđuje balansiran unos svih hranljivih materija.

Nekada su naši preci u malobrojnim prodavnicama kupovali zdravu, neprerađenu i svežu hranu. Danas nam se sa rafova smeše industrijski prerađeni proizvodi, vešto upakovani da privuku pažnju. Sveže namirnice kao što su voće, povrće, meso, danas imaju savršene boje i oblike, a ipak nikada nismo sigurni da li one su tretirane pesticidima, hormonima, ili su GMO (genetski modifikovane).

Samo u poslednjih nekoliko desetina godina zabeležen je značajan porast zagađenja vazduha, mora i zemlje. Zbog svega toga težimo da svojoj deci obezbedimo hranljive materije koje potiču iz najzdravijih izvora i imaju najbolji učinak na njihovo zdravlje.

Izvori omega-3

Namirnice najbogatije omega-3 masnim kiselinama su riba i morski plodovi: losos, bakalar, tuna, sardina, haringa, skuša, inćuni, brancin, račići, lignje, hobotnica…

Od biljnih izvora, omega-3 ima u lanenom i kanola ulju. Međutim, biljni izvori sadrže samo ALA (alfa linoleinsku kiselinu) masnu kiselinu, ali ne i njene derivate EPA i DHA omega-3 masne kiseline koje su veoma značajna komponenta ishrane dece.

Omega-3 masne kiseline, DHA i EPA,  su značajne za čitav niz različitih funkcija, od mišićne aktivnosti do rasta ćelija. Učestvuju u procesima koji su važni za razvoj detetovog mozga, te mentalnih i kognitivnih funkcija. Imaju značajnu ulogu u poboljšanju pažnje, koncentracije i pamćenja.

 

Krilovo ulje – najbolji izvor omega-3 za decu

Nekada su se kao glavni izvor omega-3 koristila riblja ulja. Mnogi roditelji pamte njegov neprijatan ukus. Danas postoji mnogo bogatiji, zdraviji, efikasniji i ukusniji izvor ovih važnih masnih kiseline, a to je ulje račića krila.

 

Račić kril živi u Južnom okeanu oko Antarktika, dakle u najčistijim morima sveta.

Ulje krila je mnogo bogatije omega-3 masnim kiselinama, esencijalnom lanoleinskom (ALA) i njenim derivatima EPA i DHA, nego bilo koja masna riba. Mereno na količini od 100g proizvoda krilovo ulje sadrži i do nekoliko hiljada mg više ALA, DHA i EPA od drugih izvora omega-3 masnih kiselina.

U poređenju sa ribljim uljem koje sadrži 19 736 mg ALA na 100 g proizvoda, ulje krila sadrži 24 000 mg. Dok riblje ulje sadrži 6 899 mg EPA i 10 967 mg DHA, krilovo ulje ima čak 12 000 mg EPA i 8000 mg DHA na 100 g proizvoda.

Značajna prednost krilovog ulja jeste fosfolipidni oblik omega-3 iz krilovog ulja. Fosfolipidi pomažu da se omega-3 bolje integriše u ćelijske membrane. S obzirom na to da su naše ćelije izgrađene od istih vrsta lipida, omega-3 iz krilovog ulja se efikasnije iskorišćavaju u svakoj ćeliji u organizmu. Omega-3 u fosfolipidnom obliku u krilovom ulju imaju neverovatnih 40% veću iskorišćenost nego omega–3 u ribljem ulju.

Velika prednost krilovog ulja jeste holin, esencijalni nutrijent vitalan za mnoge funkcije u organizmu, kao što su prenos informacija i signala u nervnom sistemu, funkcionisanje jetre i mišića. Zovemo ga još i vitamin pamćenja – upravo zbog uloge u prenosu informacija u nervnom sistemu – izuzetno utiče na razvoj kognitivnih funkcija, koncentraciju, pažnju i pamćenje.

Krilovo ulje sadrži i astaksantin, jedan od najjačih antioksidansa koji ima jače bioaktivno delovanje od svima poznatih vitamina C, luteina, β-karotena i vitamina E. Astaksantin u sastavu krilovog ulja sprečava oksidaciju masnih kiselina u membrani ćelije ali i u samom krilovom ulju. Zbog toga ulju krila nisu potrebni dodatni konzervansi. Zbog astaksantina ulje krila ne može da užegne i dobije neprijatan miris.

Krilovo ulje ne sadrži toksine niti teške metale. Zbog toga dodatni procesi prerade i prečišćavanja nisu potrebni. Krilovo ulje se dobija veoma jednostavno – ulov se hvata mrežama, izvlači se na brodove, krilova masa se zatim presuje, a ulje izvlači (ekstrahuje) pomoću etanola.

Za dobijanje ribljeg ulja nakon presovanja ribe potrebno je još neverovatnih šest postupaka u obradi, koji uključuju neutralizaciju, prečišćavanje ribljeg ulja od toksina i teških metala, prvenstveno žive, kao i uklanjanje neprijatnog mirisa na temperaturi iznad 95°C. Temperatura je veliki neprijatelj hranljivih sastojaka.

Zbog svih navedenih prednosti krilovo ulje se preporučuje kao najbolji izvor omega-3 masnih kiselina za decu. Na našem tržištu postoji samo jedan proizvod za decu koji sadrži krilovo ulje. To je MegaKid Krill.

MegaKid Krill se kao dodatak ishrani preporučuje svoj deci starijoj od 3 godine.

 

Njegova dodatna prednost je u tome što sadrži još i ulje semena borača i vitamin D3. GAMA-linoleinska kiselina (GLA) iz ulja semena borača sprečava nastajanje upalnih procesa u organizmu. Vitamin D3 ima značajnu ulogu u procesima apsorpcije minerala kalcijuma i fosfora, krucijalnih za pravilan razvoj kostiju i skeleta.

Podeli:

Komentari

  1. Delić Denisa says:

    Poštovani,
    Zanima me da li krilovo ulje smiju da piju djeca sa povišenim T3 hormonom štitne žlijezde?
    Hvala

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA