Odrasti znači odvojiti se

Da bi dete moglo da se osamostali, mora da se odvoji od vas. To nije lak proces, ali je važan deo odrastanja. Neka deca su mnogo više vezana za roditelje, naročito majku, u odnosu na svoje vršnjake.

Prvi značajan momenat odvajanja je iskorak iz majčinog krila – faza puzanja. Ono počinje da se kreće i osvaja svet. U toj vrlo osetljivoj fazi, ono zahteva posebnu pažnju, a na roditeljima je da uravnoteži dva različita poriva koja oseća: potrebu da zaštiti dete i onu da zadovolji njegovu radoznalost i želju za otkrivanjem novog.

puziVažno je da budete uz dete kad mu je to potrebno, a isto je važno i da ga pustite da zakorači u svet. Ukoliko to ne učinite i stalno ga vraćate u naručje zbog straha da se ne povredi, dete će i samo početi da veruje da ste mu vi uvek potrebni, jer bez vas ništa ne može da uradi. Naučite da se povučete, ne mešajte se u svaku situaciju samo zbog sopstvenih strahova.

Kada vaše dete krene u  jaslice ili u vrtić, nastupa još jedna vrsta „razdvajanja“. U ovom slučaju, izuzetno je važno da imate u njega poverenja: ako vi verujete u njegove sposobnosti, ono će lakše steći samopouzdanje. Ponekad roditelji teško privataju vaspitačice, uslove koje pruža vrtić, kao i heterogenu grupu vršnjaka, što otežava osamostaljivanje deteta.

Izlazak, zabava i opuštanje su neophodni da biste obnovili zalihe energije, predahnuli od rutine i odmorni ponovo posvetili svom deteu i uobičajenim aktivnostima. Objasnite mu da je i vama potrebno malo prostora, baš kao i njemu kada želi da se igra sa svojim drugarima.

Na vreme ga obavestite o svojim planovima, nemojte krijući se  da izlazite iz kuće, izbegavajte stalno zivkanje da vidite „da li je sve u redu“, ne kupujte poklone kad izlazite, jer svi ti postupci su prenaglašeni i izazivaju kod dece nesigurnost.

U predškolskom peridu podstičite ga na samostalnost i savladavanje novih veština: vezivanje patika, umivanje, oblačenje…sve su to njegove male pobede koje ga ispunjavaju ponosom i zadovoljstvom.Svako dete ima svoj ritam ustvajanja veština, pa roditelji često, kada su u žurbi, dolaze u iskušenje da to obave umesto njega. Zato je potrebno da naučite da se kontrolišete i da bolje organizujete vreme, kako biste svom mališanu dali prostora da samostalno obavi zadatak.U protivnom, dete će lako „skliznuti“ nazad i prepustiti vama da obavljate njegove poslove.

Sledeća prekretrnica je izazov školske klupe. U ovom periodu čuvajte se da preteranu zabrinutost i strahovanje ne prenesete na svoje dete. Dešavaće se da vaše dete pravi korake unazad: na primer, pre je samo pisalo zadatke, a sada ne želi da otvori knjigu  ako niste pored njega. Važno je otkriti uzrok. Ohrabrite ga da slobodno izrazi svoja osećanja, jer će jedino tako naučiti da ih kontroliše.

U adolescenciji, dete jedva čeka da se sasvim odvoji od vas i krene u svoj svet. To je jos jedno odvajanje koje morate da prihvatite.Tada vaše dete postaje „gladno“ druženja sa vršnjacima, jer je to vreme „ekipe“ i „najboljih prijatelja“ , čime dokazuje da nije više „dete“ već ravnopravan član društva. U ovom periodu ostavite prostor za dijalog i pregovore. Ponekad je prava umetnost da procenite kada ćete detetu dozvoliti više samostalnosti, a kada je potrebno odlučno povući crtu.

Marijana PetrovićAutor: Marijana Petrović

diplomirani psiholog, specijalista medicinske psihologije.

Uže područje rada – deca, adolescenti i porodica.
Od stručnih edukacija ima završenu psihoanalitički orjentisanu psihoterapiju dece i adolescenata, mentalnu higijenu razvojnog doba, osnove porodične kao i REBT terapije namenjene deci i adolsecentima.
Preko dvadeset godina radila na Vojnomedicinskoj akademijina Kabinetu za psihijatriju i Dečjem dispanzeru.
Stručni je saradnik i autor psihoedukativnih članaka u časopisima „Moj pedijatar“ i „Zdravo dete“ i "Pedijatar"

Kontakt telefon: 063/80-74-958

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA