Odlični saveti za roditelje čija se deca bude tokom noći

Ako vaše dete nije više baš mala beba i dalje se budi tokom noći, pročitajte savete koji će vam pomoći da se svi bolje naspavate i rešite problem noćnog buđenja

10. Povremeno se oduprite zajedničkom uspavljivanju
Nema ništa lepše nego kada dete zaspi u vašem naručju, ali ako znate da vaše dete ne može drugačije da zaspi, tada ipak nešto treba da menjate… Zapamtite, na taj način ne uskraćujete detetu ljubav i privrženost, već mu pomažete da nauči da može da zaspi i bez vas. Takođe, treba ponoviti da dobra rutina za spavanje pomaže detetu da nauči kada je vreme za spavanje.

11. Pomozite detetu da ‘procesuira’ svoj dan
Ponekad se mala deca bude tokom noći jer ne mogu da procesuiraju stvari. Previše toga im se ‘mota’ po glavi, deca se vrte i bude i ne mogu da spavaju. Korisna i dobra stvar koju biste mogli uraditi kao rutinu za spavanje jeste prepričavanje dana sa svojim mališanom dok se spremate za krevet, odnosno dok oblačite pidžamu i perete zubiće. To će pomoći detetu da procesuira svoj dan i da razume iskustva koja je taj dan doživelo.

12. Uzmite u obzir i moguće noćne more
Ako se vaše dete budi tokom noći na način da vrišti ili snažno zamahuje rukama, možda uopšte nije budno, već ima noćne more. Vaše dete može izgledati kao da ima noćnu moru i oči mu mogu biti otvorene, ali ono zapravo i dalje spava. Najbolji način za nositi se s tim noćnim terorima je da ne budite dete i pustite da ga prođe. Ako probudite dete, ono će biti još više uznemireno, zbunjeno i mučiće se da ponovno zaspi.

13. Pustite dete da ‘potroši’ energiju tokom dana
Deci je potrebno da se i fizički potroše tokom dana, da se istriče i koriste svoje telo dok se igraju. Ako je dete provelo neaktivno dan u zatvorenom prostoru, velika je verovatnoća da će se buditi noću.

14. Izbaci davanje mleka tokom noći
Ako vaše dete tokom noći ima naviku da pije mleko, verovatno će to povezivati sa spavanjem. Na taj način dete misli da mu je potrebno mleko da bi ponovno utonulo u san. Pokušajte da ga odviknete od noćnog hranjenja i pružite detetu priliku da samo utone u san. Naravno, dete možda neće odmah prihvatiti odvikavanje i trebaće vam nekoliko noći kako bi se dete prilagodilo.

15. Posetite doktora
Ako i dalje ne možete utvrditi zašto se dete budi, porazgovarajte sa svojim pedijatrom. Doktor će proveriti da li postoji neki drugi razlog zbog čega se dete budi. Ipak, u većini slučajeva, problem će se, s vremenom, rešiti sam od sebe. Držite se!

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA