Odlični saveti za roditelje čija se deca bude tokom noći

Ako vaše dete nije više baš mala beba i dalje se budi tokom noći, pročitajte savete koji će vam pomoći da se svi bolje naspavate i rešite problem noćnog buđenja

Foto: Pixabay

Čak 48 posto dece mlađe od tri godine i dalje se budi tokom noći, to dovodi do hroničnog nedostatka sna i za dete, ali i za roditelje.

Pročitajte savete koji mogu biti od pomoći u ovoj situaciji

1. Rani odlazak u krevet
Da li ste znali da je vaše dete u najdubljem snu između 20 sati i ponoći? To znači da, ako dete ide da spava posele 20 časova, verovatno se neće dovoljno naspavati, i verovatnije da će se probuditi tokom noći. Ako imate problem sa buđenjem postepeno uvedite raniji odlazak na spavanje: oko 19 ili 19.30.

2. Pustite ih da pokušaju sami
Neka deca tek uče umeće samouspavljivanja. Ako pojurite  u sobu čim čujete prvi zvuk negodovanja, dete će se navići da uvek ima roditelja za utehu, ljuljanje…. Ovo se zove ‘asocijacija spavanja’. Pokušajte da sačekate par minuta pre nego uđete detetovu u sobu. Na taj način dajete detetu  priliku da se samo umiri i ponovo zaspi. Ako se negodovanje pretvori u plakanje – tada pokušajte sledeći korak.

3. Ponudite “ograničenu”pomoć
Ako  dete ne može samo da se namestiti, pomozite mu. Vaše dete će zahtevati da ga podignete, grlite ili ljuljate svaki put kada se probudi ako je to ono na što je naviklo, kako bi ponovno zaspalo. Pokušajte da ga odviknete od toga na način da mu ponudite ‘ograničenu’ pomoć. Na primer, pomazite dete tako da zna da ste tu za njega i kada se smiri, ali je još uvek budno…polako izađite iz sobe. Ako i dalje plače za vama malo odgodite vreme kada čete se vratiti. Takav nežni treninig za samouspavljivanje pomoći će detetu da nauči da mu niste uvek potrebni da bi zaspalo.

4. Isključite bolest i nicanje zubića
Naravno, postoje trenuci kada vaše dete plače jer mu nije dobro ili mu niču zubići. To je vreme kada ste detetu najpotrebniji. Uvek je važno da prvo proverite da li je dete bolesno ili ima neku objektivnu nelagodu.

5. Dajte detetu ‘utešitelja’
Ćebence, plišana igračka ili čak neka vaša stara majica koju može mirisati – sve to može utešiti dete tokom noći i pomoći mu da se vrati svom snu. Ako te stvari postanu privržene detetu, naučiće da ih koristi kao utehu i ponovno će samo  da zaspi.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA