Odlični saveti za roditelje čija se deca bude tokom noći

Ako vaše dete nije više baš mala beba i dalje se budi tokom noći, pročitajte savete koji će vam pomoći da se svi bolje naspavate i rešite problem noćnog buđenja

6. Dosledna rutina za spavanje je važna
Jednostavna i dosledna rutina za spavanje deluje umirujuće za decu. To može uključivati toplu kupku i zatim priče i/ili pesme za laku noć. Ako ponavljate iste stvari svako veče, pripremićete dete da je vreme za spavanje. Kada dete počne da prihvata  rutinu,  tada će se i noćna buđenja prorediti.

7. Neka nastavi sa popodnevnom dremkom
Možda mislite kako vaš mališan treba manje sna tokom dana ako se budi noću, jer možda nije umoran, ali u stvari,  to nije tako. Deca u uzrastu od dve do četiri godine treba da imaju u proseku od  10 do 14 sati sna, što uključuje i dnevni, odnosno popodnevni san. Ako vaše dete ima naviku da preskače popodnevni san, možda pati od preteranog umora zbog kojeg će teže spavati noću.

8. Da li se nešto promenilo
Ako je vaše dete dosad spavalo celu noć bez buđenja i odjednom se počelo buditi tokom noći poput male bebe, razmislite da li se nešto promenilo.  Rođenje nove bebe, prilagođavanje na vrtić, odvikavanje od pelene… sve to može voditi u regresiju. Ako indetifikujete problem, tada pokušajte poraditi na njegovom rešenju zajedno sa detetom

9. Budite nežni, ali čvrsti
Ako ulazite u detetovu sobu tokom noćnih buđenja, budite nežni, ali čvrsti. Budite smireni i tihi kako bi naglasili ideju da je sada vreme za spavanje.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA