Odakle ovoliko virusnih infekcija kod dece?

Mnogo dece oboli od različitih infekcija, a virusi su ubedljivo prvi na listi uzročnika. Nedelje koje su iza nas pokazuju veliki porast obolelih od respiratornih virusnih infekcija.

A kućne proslave?

Ako ovih dana vidite dvadeset mališana na jednom mestu, bar jedan je bolestan! Ovo važi i za rođendane. Često će roditelji dovesti “rovito” dete na rođendan kod druga ili drugarice “da se ne uvredi slavljenik”. Bolje da se uvredi nego da se razboli! Da ne govorimo o gotovo ritualnom ljubljenju slavljenika koji to obično NE voli!

Iako se to ređe dešava, ponekad i slavljenik stiže bolestan ” da mu ne propradne slavlje”. Bolje otkazati proslavu nego razboleti male goste!

Mogu li mame i tate doneti viruse u dom?

Pogledajte ponekad sebi grlo – videćete da je često crveno, a mi ne osećamo tegobe. To su virusi na koje smo se mi odavno navikli, ali koji maloj deci mogu doneti bolest. Mi zaista možemo preneti deci poneki virus, ali to ipak nije glavni uzrok porasta infekcija kod dece. Mame i tate treba da zaštite svoju decu kada su sami bolesni.

Ima li dece koja naprosto ne umeju da se paze!

Nažalost ima!

Zdravstveno vaspitanje treba da počne u kući, ali i u prvim godinama predškolskog obrazovanja. Deca brzo i lako uče, pa uz malo truda možemo da ih naučimo osnovnim higijenskim principima, ali i kako da zaštite sebe i drugu decu od infekcija. Pranje ruku je pravi primer – to je lak, ali neverovatno efikasan našin sprečavanja širenja infekcija!

Možda je problem u neadekvatnoj ishrani dece?

Ako se deca nekvalitetno hrane to im smanjuje odbrambenu sposobnost, pa se lakše “zakači” infekcija. Svedoci smo neverovatne “poplave” brze hrane, na svakom koraku su “grickalice” koje deci često zamene obrok, a potrošnja gaziranih i negaziranih napitaka sa prevelikim sadržajem šećera je u stalnom porastu. Sve to utiče na pojavu gojaznosti, ali i slabi sposobnost dečjeg organizma da se bori protiv prouzrokovača infekcija.

Kako smanjiti ovaj “upliv” virusa?

Na klimu teško možemo da utičemo, ali evo šta se može uraditi:

-   Bolesnu decu ne treba slati u kolektiv

 

Znamo da se ne isplati biti na bolovanju, ali to ne sme da bude važnije od detetovog zdravlja. Zato bolesna deca prvo treba da ozdrave, pa onda da se vrate u kolektiv! Tu nema kompromisa. Ovo naravno ne važi za decu koja imaju običnu prehladu – malo im curi nos, tu i tamo se zakašlju, ali nemaju povišenu temperaturu, lepo jedu i aktivna su.

-   Zdrava ishrana je stub zdravog imuniteta

 

Već smo istakli koliko je ona važna a rast i razvoj dece, ali i za jačanje odbrambene sposobnosti (imuniteta). Od “malih nogu” deca treba zdravo da se hrane, pa će taj obrazac ostati i za ceo život! Što više svežeg voća i povrća, integralne ( ne “bele”) žitarice, nerafinisano ulje, prirodni sokovi od voća i povrća – tako će dete dobiti neophodne vitamine i minerale koji su “upakovani” mnogo bolje nego u sirupima i tabletama.

-   “Osetljiva” deca traže posebnu pažnju

 

Skoro svako dete ima neku “slabu tačku”. Zadatak pedijatra je da “namiriše” problem koji  muči dete i da ga izleči ili sanira u meri da se detetu omogući normalan život uključujući i zdravu socijalizaciju. To je, pre svega, u domenu pedijatra koji prati dete, ali roditelji na vreme mogu da uoče slabu tačku svog deteta.

-   Zdravstveno prosvećivanje

 

Prvo treba roditelji da se prosvete, pa će i oni decu naučiti kako da se čuvaju od zimskih infekcija. Poštovanje osnovnih higijenskih principa, uz mali dodatak obrazovanja u vrtićima i školama je odličan prvi korak. Kada bi sva deca redovno prala ruke broj bolesnih bi se značajno smanjio!

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Jelena says:

  Moja trogodišnja ćerka ima već osmi dan temperaturu oko 35, najviše ode do 35,6. U bolnici je završila zbog dijareje i tamo je dobila infuziju. Stolica je sređena, povraćanja nema, ali slab unos hrane i tečnosti. Jedino želi više tečnosti da popije kao mleko umešano u neskvik.

  Danas je rađena krvna slika, crp veoma nizak 0,20, leukociti 7.0, dakle nema bakterija, eritrociti 4,17, trombociti 398 (440 max). Rađen je i ABS, tu iz normale vrda pCO2 4,65 (4,7-6), pO2 9.04 (9,5-13,3), K+ 5,8 (3,5-5), Lac 2,81 (1-1,8), S02c 93% (96-98), THbc 92,4 (94-98), FHHb 6,7 (2-3), AnGap 17,5 (8-16), Cl- 109 (95-105). Pedijatar je pogledao rezultat, rekao da ne brinemo i rekao da sutra dođemo i odradimo svu moguću krvnu sliku koja se može uraditi u ustanovi, pošto je sada vikend, ne rade sve moguće analize. Poslao nas je kući, uz terapiju da danas popije tri kesice Hidrasec. Potpuno su čista pluća detetu, ne kašlje i nema sline. Dok spava, primećujem da ubrzano diše.

  Pedijatar hipotermiju, slabiji unos hrane i tečnosti deteta za sada pripisuje virozi koja je razdrmala njen organizam. Da li mogu saznati još nešto o terapiji sa tim virusima, ili je to jednostavno slepa grana medicine, tako da je sve na detetu hoće li da se izbori sa ovim?

 2. Nevena says:

  Imam 23 godine,u zadnje vreme imala sam temperaturu i preskakanje srca kao i vrtoglavicu…to je prestalo medjutim vec 10 dana imam malakslaost podrhtavanje misicia kao i sjevajuce bolove po celome telu koji setaju…npr.u rebrima sa jedne strane pa onda sa druge strane,pa po stomaku lopaticama ledjima glavi i nogama i prstima….bolovi su prolaznog karaktera ali kada naidju jaki su….i ujedno mi svi misici podrhtavaju….

  • MojPedijatar says:

   Ove tegobe NE ukazuju na bilo kakvu bolest !
   Sve ide u prilog tegobama ” na nervnoj bazi ” .

 3. Mladen says:

  Postovani,

  Sin nam ima vec 5-ti virus za 2 meseca. Prvo samo temperatura, pa respiratorni, pa stomacni, pa laringitis, pa sad opet blago resporatorni sa temperaturom. Temperatura mu je uglavnom od 38 do 39,5 kad je ima a ima je prvih par dana infekcije (visoku temperaturu kao reakciju na virus je verovatno pokupio od mene). Lepo jede (voce i povrce jede oduvek redovno), raspolozen, spava lepo kad nema bas visoku temp, malo vode pije inace oduvek ali mu je nudimo po malo i cesto bas zbog toga. Znamo kako skidamo temperaturu i dobro se borimo sa tim kad ima visoku. Obisli smo vise lekara za svaki od njih i sad radimo neke analize da proverimo, sve su bile virusne infekcije. Radili smo krvnu sliku za laringitis pre mesec dana i bila je super.

  Ono sto nas brine je da li je normalno da dete od 14-15 meseci ima 5 virusnih infekcija za ovako kratko vreme? To je skoro svakih 7-10 dana novi virus. Bukvalno ne prodje 4 dana da je zdrav izmedju. Pritom, dete ne ide u vrtic ili jaslice. Doduse, i ja sam imao 3 virusa za to vreme, pa racunam da sam mu ja preneo, a da je neke zradio u bolnici kad je imao laringitis. Dokle to moze da traje a da se ne zabrinemo i da ne idemo imunologu ili tako nesto?

  Hvala unapred. Sajt je veoma koristan za mlade roditelje.

  • MojPedijatar says:

   Ako ide u vrtić – SVE je jasno!

   Da se do proleća povuče uz kolektiva, a može se dati ProbioKid Immuno – probuotik za jačanje imuniteta protiv virusnih respiratornih infekcija.

   • Mladen says:

    Napisao sam iznad da ne ide u vrtic, zato nas i brine. Verovatno mu mi donosimo sa posla.
    Hvala na odgovoru, probacemo sa tim.

 4. Faris says:

  Postovani.imam pitanje za vas,imam sina 6 godina vec 2 meseca ne ide u preskolsko iz razloga sto neprodje ni nedelju dana on se razboli a ujedno ima I krajnike malo pocne da kaslje pa onda redom temperatura curenje nosa kihanje al sad vrc duze vreme kako kaslje suho vodila sam ga kod svog pedijatra davao je inace sirupe I inekcije pencilin na svoju ruku sam trazila da uradim nalaze komlet krvnu sliku I mokracu sto pokazalo se da su nalazi dobri samo mu je povecana sedimentacija 63,00 na casu kako kazu nerazumem se bas u to I sad mi je dato da uradi CRP I da ponovimo sedimentaciju I uz to da slika pluca a kaze pedijatar da necuje se nista na pluca al da bude siguran al to da sacekam jedno 5 dana posto jos kaslje I pije sirup PANKLAV kao roditelj jako sam uplasena I neznam sta da radim zato sam I pisala vama da vidim dali je upitanju virus ili sta vec I sta da tadim dal da uradim sve ovo sto sam navela da je trazio nas lekar I dal treba da sacekam 5 do 6 dana da ponovim nalaze da nepogorsa se sta nisam pametna sad bi vam postavila toliko pitanja od jednom I molim vas dali je sta opasno Hvala unapred


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA