Prevencija infekcije creva: Sigurna hrana tokom letnjih meseci
Moj pedijatar
  • Beba
    • 0-6 m
    • 6-12 m
    • 12-24 m
    • Dojenje
    • Razvojne tabele
  • Dete
    • Mališani
    • Školarci
    • Tinejdžer
    • Sport
    • Razvojne tabele
  • Porodica
    • Roditeljstvo
    • Škola
    • Zimovanje
    • Letovanje
    • Praznici
    • Kreativno / Uradi sam
  • Ishrana
    • Nemlečna hrana
    • Vitamini i minerali
    • Namirnice
    • Recepti
  • Pedijatar
    • Najčešće bolesti
      • Alergije
      • Dečja hirurgija
      • Digestivni trakt
      • Infektivne bolesti
      • Kardiologija
      • Korona virus COVID19
      • Logoped
      • Neurohirurgija
      • ORL
      • Psihologija
      • Respiratorni sistem
      • Stomatologija
      • Ostale bolesti
    • Simptomi
    • Lekovi
    • Vakcine
    • Laboratorija
    • Hitna stanja
    • Zanimljivosti iz medicine
  • Video
  • Vesti
  • Pitajte pedijatra
    • Postavite pitanje pedijatru
    • Najnovija pitanja
    • Pretraga pitanja i odgovora
No Result
View All Result
Moj pedijatar
  • Beba
    • 0-6 m
    • 6-12 m
    • 12-24 m
    • Dojenje
    • Razvojne tabele
  • Dete
    • Mališani
    • Školarci
    • Tinejdžer
    • Sport
    • Razvojne tabele
  • Porodica
    • Roditeljstvo
    • Škola
    • Zimovanje
    • Letovanje
    • Praznici
    • Kreativno / Uradi sam
  • Ishrana
    • Nemlečna hrana
    • Vitamini i minerali
    • Namirnice
    • Recepti
  • Pedijatar
    • Najčešće bolesti
      • Alergije
      • Dečja hirurgija
      • Digestivni trakt
      • Infektivne bolesti
      • Kardiologija
      • Korona virus COVID19
      • Logoped
      • Neurohirurgija
      • ORL
      • Psihologija
      • Respiratorni sistem
      • Stomatologija
      • Ostale bolesti
    • Simptomi
    • Lekovi
    • Vakcine
    • Laboratorija
    • Hitna stanja
    • Zanimljivosti iz medicine
  • Video
  • Vesti
  • Pitajte pedijatra
    • Postavite pitanje pedijatru
    • Najnovija pitanja
    • Pretraga pitanja i odgovora
No Result
View All Result
Moj pedijatar
No Result
View All Result

Prevencija infekcije creva: Sigurna hrana tokom letnjih meseci

01/07/2024
in Letovanje
0

Trovanje hranom se dešava kada se konzumira hrana ili voda koje su kontaminirane bakterijama ili njihovim toksinima, parazitima, virusima ili hemikalijama. Najčešći izazivači su Salmonela, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Clostridium perfringens, Campylobacter, Staphylococcus aureus, Norovirus.

Foto: Freepik

Simptomi trovanja hranom mogu da budu bol u stomaku, povraćanje, mučnina i prisustvo gasova, dijareja i krv u stolici, glavobolja, povišena telesna temperatura i groznica, bolovi u zglobovima. Simptome obično ima više članova porodice koje je konzumiralo istu hranu.
Neka deca bakterije koje se prenesu hranom dobro podnose i brzo se oporave a neki zahtevaju hospitalizaciju zbog težine kliničke slike. Glavna terapija je hidratacija deteta i nadoknada tečnosti i izgubljenih elektrolita. Ukoliko dete ima blag stepen rehidracije nekada je nadoknada tečnosti per os dovoljna terapija, a za teže oblike rehidracija se obično nastavlja primenom intravenske infuzije i boravkom u bolnici. Pedijatar na osnovu kliničke slike odredjuje potrebu za daljom terapijom i potrebom za primenom antibiotika. Zbog težine kliničke slike posle trovanja hranom veoma je važno obratiti pažnju na namirnice koje se priremaju i daju detetu uvek, a posebno tokom letnjih meseci.

Leti je posebno važno davati deci hranu kontrolisanog kvaliteta

Tokom toplih dana česta su trovanja hranom zbog nedovoljnong kvaliteta namirnica, visokih temperatura i neadekvatnog načina čuvanja namirnica. Ovi faktori pogoduju razvoju bakterija i njihovih toksina i dovode do pojave gastreonteritisa. Zbog toga je veoma važno uvek a najviše tokom letnjih meseci deci davati namirnice kontrolisanog kvaliteta koje ne mogu tako lako da se pokvare koje zadovoljavaju najviše standard procesa pripreme i obrade namirnica. Veoma je važno održavanje higijene ruku i posuda tokom priprema hrane, kuvanje i termička obrada namirnica je neophodno da budu adekvatni kao i čuvanje namirnica na odgovarajućoj temperaturi, Kao najčešći izazivači trovanja hranom se smatraju lisnato zeleno povrće (22%) neodovoljno oprano, zatim piletina, mlečni proizvodi, voće povrće i riba. Nedovoljno oprano voće i povrće kao i povrće tretirano različitim hemikalijama može da bude razlog gastroenteritisa i trovanja.

BABY food factory Nutrino – proizvodnja dečije hrane na najvišem nivou kontrole kvaliteta

Fabrika dečije hrane Baby Food Factory otvorena je u oktobru 2018. godine u Beogradu, u Dobanovcima. U najmodernijim postrojenjima proizvodi se kompletan asortiman dečije hrane koju čine suve žitne kaše, tečne žitne kaše, sokovi, pirei u staklenoj i u mekanoj pauč ambalaži svi pod imenom i brendom NUTRINO. Postoji hrana za bebe, decu i odrasle različitih ukusa i sastava. Za odrasle u fabrici se proizvode NUTRINO LAB proizvodi, a takodje i proizvodi pod drugim imenima za inostrana tržišta.

Fabrika dečije hrane se sa velikom odgovornošću odnosi prema kontroli kvaliteta. U sastavu fabrike postoji fizičko hemijska i mikrobiološka laboratorija sa najsavremenijom opremom. Vrši se stroga kontrola ulaznih sirovina, materijala, kontrola proizvodnog procesa, kao i kontrola gotovih proizvoda. Od samog početka su postavljeni visoki standardi proizvodnje i odgovoran pristup po pitanju kvaliteta i bezbednosti dijetetskih i nedijetetskih proizvoda.

U svakom delu proizvodnog procesa, posebna pažnja posvećena je zadovoljenju zahteva i očekivanja korisnika, očuvanju zdravstvene ispravnosti i kvaliteta proizvoda i zadovoljenju domaćih i medjunarodnih propisa i relevantnih standarda. Neprestano se radi na poboljšanju kulture bezbednosti hrane.
Fabrika je opremljena najsavremenijom visokoefikasnom procesnom i tehnološkom opremom, koja garantuje proizvodnju u skladu sa najvišim standardima kvaliteta i bezbednosti dečije hrane. Kontrola ulaznih sirovina i materijala je veoma stroga i na najvišem mogućem nivou, kao i kontrola proizvodnog procesa i gotovih proizvoda.
Redovno se vrše preventivne kontrole svakog pojedinačnog segmenta poslovanja, kako bi pored stalnog nadzora i održavanja visokog nivoa kvaliteta mogla da se pronadju i nova rešenja i unapredi se svaki deo proizvodnog programa hrane za najmladje.

Medjunarodni standardi za proveru kvaliteta za sigurnost medju potrošačima

U proizvodnji se poštuju standardi ISO 9001, FSSC 22000, GMP i HACCP zbog čega se proizvode bezbedni i visoko kvalitetni proizvodi. Prateći potrebe tržišta ispunjavaju se i drugi standadi ORGANIC, HALAL i VEGAN.
Nutrino proizvodi koji su dostupni na domaćem i inostranom tržištu su prepoznati kao hrana najvišeg kvaliteta i kontrole namirnica. Da bi se potrošačima omogućila apsolutna sigurnost, obezbedile i garantovale sve karakteristike ispravnog proizvoda koristi se najstrožiji sistem kontrole kvaliteta FSSC 22000.
FSSC 22000 je medjunarodno priznat standard za bezbednost hrane, koji svakim novim izdanjem zahteva podizanje standarda proizvodnje ispravnih i sigurnih prehrambenih proizvoda za potrošača.

Panel čistih soba obezbedjuje najviše standarde higijene

Najsavremeniji segment cele fabrike predstavljaju paneli čistih soba – Ceo proizvodni prostor, laboratorija i logistički hodnici su uredjeni po standardima panela čistih soba. Čiste sobe predstavljaju visoke standarde čistoće i higijene odnosno potpuno odsustvo nečistoće. Takvi uslovi potrebni su u operacionim salama, farmaceutskim postrojenjima i objektima za proizvodnju mikro-elektroničkih komponenti. Paneli čistih soba nisu standard ni praksa za proizvodnju dečije hrane, već izbor vlasnika fabrike kako bi omogućili proizvodnju najvećeg kvaliteta. Vazduh koji od spolja ulazi u „čistu sobu”, filtrira se kako bi isključio prašinu, dok vazduh iznutra stalno cirkuliše kroz specijalne filtere.

Krajnji korisnici (roditelji i deca) mogu da budu sigurni da svom detetu daju strogo kontrolisanu hranu po najvišim svetskim standardima u cilju elminisanja mogućnosti da plasiranjem proizvoda na tržište može doći do trovanja hranom.

Tekst pisan u saradnji sa BFF Nutrino
Literatura.

1. Susanna Y. Huh, MD, MPH,a Sheryl L. Rifas-Shiman, MPH,b Elsie M. Taveras,
Timing of Solid Food Introduction and Risk of Obesity in Preschool-Aged
Children, Pediatrics 2011 Mar;127(3 e544-51
2. Alice A.; Moira I.; Wendelin M; Molly M. et all: Introduction of Solid Food to
Young Infants, Matern Child Health J. 2011;15(8):1185-):
1194.

Tagovi: bakterijehemikalijeNutrinoparazitipreporukaprevencija infektivnih bolesti crevapromosigurna hranatoksini
ShareTweetSendSendShare
0

Komentari 0

Ostavi komentar

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani članci

virus

Dete je krenulo u kolektiv a od tada i roditelji dobijaju svaki virus- kako možemo da pomognemo da roditelji što pre ozdrave?

19/05/2025
slatkiše

Deca često konzumiraju veće količine bojene hrane kroz slatkiše, sokove, grickalice i žitarice

19/05/2025
kretanje

Smernice za kretanje, sedenje i san dece mlađe od 5 godina

15/05/2025
herpes zoster

Herpes zoster

14/05/2025
Prikaži još

Vesti

Država namerava da uvede nacionalne udžbenike

Međunarodni dan biološke raznovrsnosti 2025.godine

Bil Gejts: Moja deca nisu dobila mobilne telefone do 14. godine

Održiva poljoprivreda: Negovanje zelenije budućnosti

Smernice za kretanje, sedenje i san dece mlađe od 5 godina

Instagram

Moj pedijatar

Copyright © 2023.
Moj Pedijatar

ODRICANJE ODGOVORNOSTI
Materijal koji je preuzet s interneta smatra se javno dostupnim, ukoliko nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi s autorskim pravima na određeni materijal, povreda autorskih prava je učinjena nenamerno. Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.

  • O nama
  • Marketing
  • Politika poslovanja
  • Kontakt

Pratite nas na društvenim mrežama

No Result
View All Result
  • Početna strana
  • Beba
  • Dete
  • Porodica
  • Ishrana
  • Pedijatar
  • Video
  • Vesti
  • Pitajte pedijatra
  • Najnovija pitanja
  • Pretraga pitanja i odgovora