Odakle ovoliko virusnih infekcija kod dece?

Mnogo dece oboli od različitih infekcija, a virusi su ubedljivo prvi na listi uzročnika. Nedelje koje su iza nas pokazuju veliki porast obolelih od respiratornih virusnih infekcija.

Foto: Pixabay

Male su šanse da će do proleća biti bolje, a nije nemoguće da se zima produži, pa se čini da će ovo biti aktuelan problem još najmanje mesec-dva.

Neka deca kašlju nedeljama, drugi povraćaju i imaju proliv, a ima dece koja su više kući nego u kolektivima tokom hladnih dana. Taman malo “prizdrave” pa opet sve ponovo.

Većina roditelja ima isto pitanje – zašto se ovo dešava?

Ima mnogo razloga, pa da pokušamo da razjasnimo ovu aktuelnu”situaciju”.

Zašto ima ovoliko različitih virusa?

Postoji par stotina tipova virusa koji napadaju disajne organe dece (pa se zovu respiratorni virusi) koji haraju ovih nedelja i meseci. Iako se radi o različitin tipovima virusa ono imaju iste ili slične simptome, pa se roditeljima čini da je dete stalno bolesno “od istog virusa”, a zapravo se radi o “serijskoj” infekciji.

Nažalost, nema unakrsnog imuniteta (svaki virus je “priča za sebe”) protiv ovih virusa, pa dete može da upadne u pomenutu seriju različitih tipova virusa.

Imaja li uticaja klima?

Neobično topla jesen, a onda odjednom ledeni dani! Sve ovo ima uticaja i na mikroorganizme – pogoduje  različitim virusima, ali i na imunitet dece.

Nagle vremenske promene su stres za organizam, a i deca jesu meteoropate – tu nema dileme. Sve ovo jeste jedan od uzroka eksplozije infekcija kod dece.

Zašto su deca u kolektivima posebno ugrožena?

To je naprosto prirodna posledica boravka većeg broja dece istog ili sličnog uzrasta na istom mestu. Vrtići su mesta gde treba da se druže zdrava deca, ali to (nažalost) nije svuda tako.

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA