Obroci koje će vaši mališani obožavati

Poznato je da deca umeju da budu pravi probirljivci kada je hrana u pitanju, kao i to koliko je ponekad teško privoleti ih da redovno obeduju.

Foto: Pixabay

 

Međutim, roditelji i drugi odrasli koji se staraju o deci prinuđeni su da se stalno dovijaju i smišljaju nove ideje kako da dete ipak pojede predviđenu porciju hrane.

Zato ćemo ovaj tekst posvetiti savetima kako da sa svojim mališanima više ne ulazite u konflikte oko hrane i da vreme obroka pretvorite u prijatne zajedničke trenutke. Pročitajte.

#1 Birajte ukusne namirnice za svoju decu

Hrana koja sadrži optimalan nivo hranljivih materija ne mora biti neukusna i odbojna dečjim nepcima, naprotiv. Postoje brojne namirnice koje objedinjuju i nutrijente korisne za zdravlje, a deca im se itekako raduju.

Mlečni proizvodi koji će obradovati decu

Mlečni proizvodi spadaju u namirnice koje deca uglavnom obožavaju, a voćni jogurt je ona kojoj se naročito raduju. Pored toga što proizvode od mleka možete iskoristiti da napravite ukusan obrok za mališane, priuštićete im i ‘porciju zdravlja’ jer je reč o namirnicama koje su bogat izvor brojnih nutrijenata korisnih po zdravlje dece, među kojima je i vitamin D3.

Koliko je značajan vitamin D3, svedoči podatak da on učestvuje u veoma važnim ćelijskim procesima, te u ishranu deteta treba uvesti što više namirnica bogatih njime, među kojima su svakako najvažniji mlečni proizvodi.

Kao ideja za njihovu implementaciju u ishranu deteta može vam poslužiti ovaj jednostavan recept: umutite voćni jogurt sa plodovima jagoda, šumskog voća, sa malinama ili nekim drugim voćem po ukusu vašeg deteta i zaledite na niskoj temperaturi – nema sumnje da će to biti prava poslastica za užinu, a takođe i zdravija opcija dezerta nego što je to sladoled koji se može naći u prodavnicama.

Insistirajte na voću umesto na slatkišima

Takođe, treba maksimalno iskoristiti to što se deca obraduju namirnicama koje su slatke i za užinu im davati voće čiji im se ukus dopada ili praviti salatu koju će oni sa uživanjem pojesti. Na taj način će dete stvoriti naviku da unosi zdrave namirnice i da vodi računa o svojoj ishrani kasnije, u odraslom dobu.

Ne zaboravite da mališanima ponudite i žitarice

Ukusne ovsene kaše, zatim pahuljice ili mekinje, odlična su ideja za brz i zdrav obrok, tačnije za doručak ili za večeru. U njih takođe možete dodati jogurt ili mleko, voće, komadiće crne čokolade, orašaste plodove – sve one sastojke u kojima će deca uživati, a koji su zdravi.

#2 Deca će voleti one obroke koji imaju zanimljiv oblik i boju

Ono što prati odrastanje jeste i različit nivo pažnje koji deca imaju u različitom dobu, zato je i obroke potrebno pripremiti tako da se probudi njihovo interesovanje da nešto probaju, ali i da se zadrži dovoljno dugo kako bi pojeli obrok do kraja.

Način da se deci obrok učini zanimljivim jeste da se igrate sa bojama i oblicima. Na primer, za pripremu jajeta na oko možete koristiti kalup koji će mu dati neobičan oblik, sendviče možete ukrasiti tako što ćete nacrtati nešto na njima koristeći kečap, a voće i povrće možete seckati tako da dobiju zanimljivu formu i da deca požele da ih probaju.

Finalni izgled obroka možete učiniti dodatno zabavnim u tanjiru, stvarajući šarene i privlačne prizore koj će deca sa nestrpljenjem želeti da pojedu.

#3 Mališani uživaju u obrocima u čijoj pripremi mogu da učestvuju

Kada je reč o pripremi kreativnog obroka, ne mora samo vaša maštovitost da dođe do izražaja. Posebno u nižim uzrastima, mnoga deca uživaju u kuhinjskim poslovima i žele da pomognu, ali im se usled žurbe često ne da prilika da iskažu svoju kreativnost.

Budite strpljivi i pustite dete da dekoriše obrok na način na koji ono želi, da hranu spakuje u posudu po svom izboru, čak iako ste svesni da će verovatno nastati veći haos nego što bi to bio slučaj kada sami pripremate obroke.

#4 Ispričajte zanimljivu priču o hrani koja je tog dana na meniju

Deca su po prirodni jako radoznala i uživaju u slušanju priča. Stoga često postavljaju pregršt pitanja odraslima i traže od njih da im pričaju zanimljive stvari. Upravo je dečja radoznalost ono za šta se možete uhvatiti kada vaš mališan pruža otpor pri obedovanju.

Ispričajte mu na prijemčiv i zanimljiv način kako takva hrana pomaže našem telu da bude snažno, dajte mu primere crtanih likova koji takođe uživaju u zdravim namirnicama. Ukoliko je malo većeg uzasta, ispričajte priču kako je određeno voće ili povrće stiglo na naše prostore ili osmislite neku drugu koja bi dete više zabavila i motivisala da pojede svoj obrok.

#5 Omiljene dečje posude takođe su korisne za uspostavljanje redovnih obroka

Nije retkost da dete ima svoju omiljenu čašu ili posudu, a čak iako nema, pustite ga da izabre onu u koju ćete mu pakovati hranu za školu ili vrtić ili iz koje će jesti kod kuće. Tako ćete učiniti da odnos deteta prema hrani bude još bolji i da se raduje svakom svom obroku.

#6 Obedovanje u društvu je podsticaj da mališani ‘smažu’ sve iz tanjira

Kada i drugi članovi porodice prave društvo detetu prilikom obroka, onda se obed pretvara u vreme za druženje i opuštanje i vođenje zabavnih razgovora. Sve to čini da deca zavole zajedničke obroke, a ostatak porodice služi kao uzor detetu kakav odnos treba da ima prema hrani i kako treba da se ponaša za stolom.

Nadamo se da će vam naši saveti pomoći da u ishranu deteta uvedete sve namirnice koje smatrate korisnim za njegovo zdravlje i da će vam put do tog cilja biti olakšan ukoliko primenite barem neke od njih. Budite strpljivi i istrajte, jer sve navike koje usvoje u detinjstvu, pomažu deci da se i u budućnosti pravilno hrane i žive zdravo.

Autor: Dragan Antić

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA