Nutricionista predlaže zdrave grickalice za decu

Jedan od najvećih izazova u ishrani dece je upravo period između glavnih obroka, kada deca najpre mogu da pribegnu konzumiranju raznoraznih nezdravih grickalica, koje su po svojoj prirodi vrlo često visoko procesirane, bogate prerađenim šećerima, brašnom, aditivima i lošim mastima.

Foto: Flickr

Banana loptice

Izmešajte banane, sa šoljom ovsenih pahuljica, dodajte susam i malo meda. Spojite sve i formirajte loptice.

Smoothie varalica

Smoothie je uvek dobra opcija za brzu, efikasnu i zdravu užinu. Pomešajte voće i povrće koje imate u kući, dodajte malo bademovog  ili kokosovog mleka bez šećera, malo cimeta i meda po volji i za nekoliko sekundi ste dobili zdrav i kvalitetan obrok za vaše mališane. Ukoliko nekada želite da ih počastite možete im pripremiti i Smoothie varalicu, tako što ćete pored banane i kokosovog mleka dodati malo mlevene plazme. Plazma iako bogata šećerima, sadrži vitamine i minerale, pa u ograničenim količinama može biti ukusan dodatak vašem Smoothi-u.

Krofne od jabuka

Isecite jabuke tako što čete ostaviti rupu u sredini, da liče na krofne. Prelijte ih sokom od kuvanih jabuka, šargarepe i cimeta i zapecite u rerni deset minuta. Možete napraviti i toping od grčkog jogurta, kome čete dodati suvo grožđe.

Budite inventivni i napravite svoju verziju zdravih grickalica koje će vaše dete najviše voleti i vrlo brzo zaboraviti na gotove, loše grickalice prepune praznih kalorija.

dr Jovana MajstorovićAutor: dr Jovana Majstorović

doktorka medicine, specijalizantkinja Dermatovenerologije.

Pohađala i položila akademski kurs za ishranu-nutricionistički kurs i stekla stručno zvanje „Nutricionista“ , Akademija „Purity“, York University. Više od pet godina radi u sportskoj medicini, kao doktorka i savetnica za ishranu dece, omladine i rekreativnih sportista.

Autorka mnogobrojnih tekstova na temu zdrave ishrane i zdravih stilova života na mnogobrojnim portalima, širom regije.

Kontakt: jovanamajstorovic@yahoo.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA