Nobelovac savetuje decu kako da lakše uče u četiri koraka

Ričard Fajnman je formulisao algoritam učenja!

Foto: Canva

Da bi vaš mališan lakše savladao gradivo, ali i kasnije – bilo šta što ga zanima ili mu je potrebno da zna, neka pokuša sa savetom Ričarda Fajnmana, američkog dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, koji je formulisao algoritam učenja.

On je napravio razliku između “znati nešto” i “znati imena nečega”, napravivši formulu koja se naziva Fajnmanova metoda i važi za sve uzraste. To izgleda ovako:

Na papiru napišite šta želite da naučite. Zapišite šta znate o toj temi, ne koristeći složene reči, već objasnite na jednostavan način.

Tako ćete otkriti gde “škripi”, gde imate praznine. Vratite se potom izvornom materijalu za učenje i čitajte ga sve dok ne budete uspeli da sadržaj opišete jednostavnim rečima.

Sada pred sobom imate mnogo beležaka, pa ih uporedite sa literaturom i proverite da li ste pogrešno napisali neki stručan izraz. Od svega toga napravite jednostavnu priču i pročitajte je naglas. Ako vam i dalje zvuči nerazumljivo ili čudno, znači da niste savladali temu.

Podelite to svoje znanje sa nekim i probajte da mu ga prenesete. Ako ste u tome uspeli, znači da je gradivo obrađeno i da neće tako lako “ispariti” iz glave.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA