“Nisam ja kriv” – Kako da naučite dete da ne traži opravdanja za svoje postupke

Rečenice tipa “Nisam ja. On je kriv. On je prvi počeo!“, „Učiteljica nije dobro objasnila, zato nisam mogao da uradim domaći.“ deca izgovaraju gotovo svakodnevno! Ovakvo optuživanje drugih i nepreuzimanje krivice za sopstvene postupke može roditelje da dovede do ludila.

Foto: Flickr

Razgovarajte o detaljima

Pitajte dete šta se tačno desilo. Pokušajte da odglumite ceo događaj kao da ga je snimala kamera. Dete može da kaže da mu je sestra uzela telefon i on je zbog toga udario. Skrenite detetu pažnju da postoji puno drugih stvari koje je moglo da uradi u tom trenutku i proverite da li ono zna koje. Šta je ono što može da uradi a što ne spada u loše ponašanje? Ako ono nema rešenja ponudite mu vi neki predlog. Uvek može da dođe do vas i zatraži pomoć.

Ovakvo razlaganje događaja pomaže deci i roditeljima da objektivnije sagledaju čitavu situaciju.

Objasnite detetu da ono bira

Veoma je važno znati da svi mi imamo izbora u životu i to važi i za decu. Dete bira ili da poštuje pravila ili da ih prekrši. Ima momenata kada dete izabere da neposluša i onih kada odluči da posluša. Na primer, tinejdžer koji treba da se vrati kući na vreme ima izbor kada vidi da će da zakasni: može da vas pozove i obavesti vas ili da vam kaže da dođete po njega. Prebacivanje krivice na drugare nije rešenje. Dete nije nemoćno i može da promeni ishod svojih postupaka. I što više bude preuzimalo komandu nad svojim akcijama to će se jače osećati i biti odgovornije.

Budite aktivan učitelj

Uloga roditelja je da postavi granice u ponašanju. Pošto se vaspitanje ne dešava preko noći, roditelj mora da bude aktivan učitelj i dobar primer. Iskoristite svaku situaciju da lično pokažete šta znači lepo ponašanje.

Na primer: ako se vratite nervozni sa posla možete otvoreno reći da niste najbolje iskontrolisali svoje reakcije i priznati da ste svojom nervozom opteretili celu porodicu zbog lošeg dana. Pokažite da preuzimate odgovornost za svoje ponašanje i obećajte da ćete se bolje kontrolisati u budućosti. Naravno, to i uradite.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA