Neverovatne činjenice o tek rođenim bebama

Bebe su čudesna bića i mnogo toga znaju, a nekoliko stvari o njima će vas potpuno zadiviti. Mame nakon porođaja imaju stotine pitanja kada su njihove bebe u pitanju.

Foto: Pixabay

Mnoge misle da su bebe, tako male i krhke i da ništa ne znaju, ali to nije tačno

Novorođenčad znaju šta treba da učine
Švedsko istraživanje iz 1987. godine uvelo je termin „puzanje do dojke“ nakon što su utvrdili da će novorođenče naći put do majčine dojke čim se rodi.
Nakon porođaja bebe su oprali i osušili, a zatim ih doneli do njihovih majki i stavljali na majčine grudi. Svaki put beba bi dopuzala do majčine dojke kako bi došla do hrane. Mora se priznati da su bebe prilično snalažljive.

Znaju ko im je mama
Spoljni svet za malo biće može da bude zastrašujuće i neodoljivo mesto, sa svim novim stvarima i zvukovima. Iako bebi treba vremena da se razvije, ona od rođenja prepoznaje mamin glas i miris.

Nakon rođenja nemaju suza
Ovo ne treba shvatiti pogrešno – biće puno plakanja, ali prvih nekoliko meseci beba neće plakati sa suzama. Njeni suzni kanali rade, ali oni će imati dovoljno suza samo da bi kanali normalno funkcionisali.

Većina beba rodi se sa plavim očima
Bez obzira na genetiku većina beba rodi se sa plavim očima. Promena boje dogodiće se u narednih šest meseci detetovog života.

Kratkovide su, ali te vide
Jedna simpatična činjenica – prosečno novorođenče može da vidi 25 centimetra ispred sebe. Tačno onoliko koliko je potrebno da vidi svoju mamu. Beba može da vidi dok je mama hrani, jer je lice majke otprilike na toj udaljenosti.

Nemaju razvijenu čašicu na kolenima
Bebe se rađaju sa hrskavicom koja je slična čašici, ali ona prava razviće se do šestog ili sedmog meseca života. Bitno je da se dogodi pre nego dete počne da puzi.

Imaju više kostiju od odraslih
Novorođenče se rađa sa više od 300 kostiju, dok odrasli imaju 206. Kako dete raste tako se kosti spajaju.

24.sata

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA