Nenapredovanje bebe

Jedan od glavnih pokazatelja zdravlja bebe je dobar “prirast” u težini i dužini. Kada beba lepo napreduje, jedra je i zadovoljna… tu nema mnogo dileme – radi se o zdravom odojčetu!

Foto:Canva

Šta bebi treba da lepo napreduje?

Tek rođenoj bebi je potrebna mama i njeno mleko! To je idealna kombinacija! Podrazumeva se redovno presvlačenje i zdrav bebin san, koji je isprekidan “gladnim” plačem i podojima. Ako mama ima dovoljno mleka, a beba nema zdravstvenih problema – sve je lako, i svi su zadovoljni.

Šta je važnije, težina ili dužina?

U prvim mesecima života, pre svega treba pratiti težinu (telesnu masu) bebe. Važno je i napredovanje u dužini, ali se ono mnogo teže prati, jer nije lako odrediti pravu dužinu odojčeta. Telesna masa je jednostavniji parametar za praćenje. Beba do prvog rođendana utrostruči porođajnu težinu, a poraste samo 25 centimetara! Jasno je šta je lakše izmeriti. Naravno, to ne znači da ne treba meriti dužinu bebe, već da to treba činiti ređe – dakle, u dužim vremenskim intervalima.

Šta je sa obimom glave?

To je merenje koje treba ostaviti medicinskom osoblju! Babica ili pedijatar prate obim glave, a on se uglavnom meri jednom mesečno (kasnije i ređe), osim kada su u pitanju izuzetno retke bolesti – anomalije kostiju glave i mozga (koje se obično prepoznaju pre porođaja, ili u porodilištu).

Kako se najbolje prati napredovanje bebe?

Podeli:

Komentari

 1. Sasa says:

  Dobro vece imam bebu od 10 meseci rodjena je u 28 nedelji dva meseca u inkubatoru izasla je iz bolbice i dovila je terapiju da ide na vezbe i ide vec sest meseci i dr koji rade sa njom nisu zadovolji jel nije pocela da se okrece na stomak sa stomaka na ledja prati pogledom sve cuje vidi zvecku uzima u rukicu jednu drugu zanima me to sto nije pocela da se okrece??

 2. Milka says:

  Postovani,beba je stara 4 meseca,rodjena sa 3.350 kg i duzina 50 cm.Prvi mesec je napredovala 700 grama,a drugi 800 grama,porasla je 10 cm za dva meseca.Radi se o iskljucimo dojenoj bebi.Medjutim,danas na kontroli (puna 4 meseca) ustanovljeno je da je za dva meseca( od drugog do cetvrtog meseca) napredovala samo 600 grama.Doktor je predlozio dohranu.Zbunjena sam jer mleka imam dovoljno (izmlazam nakon podoja),beba je vesela,dobro spava,tj.ne sticem utisak da gladuje.Sta da radim?

 3. Bojana says:

  Poštovani beba je rođena sa 3480 izašli sa 3400. Na prvoj kontroli dobio 1400 na drugoj 860 gr. Od drugog meseca ustanovljeno da je alergičan na proteine kravljeg mleka i ja smo na strogoj dijeti pošto doji. Od 3.5-5.5 meseca dobio oko 900 grama (6550-7450) . Međutim ono što je mene zabrinulo je da smo danas bili na kontroli posle 7 dana od predhone kontrole on je dobio samo 20 grama. Sada ima 7470. Doktorka predložila dohranu ali on ne želi a ja mislim da imam mleka. Šta da radim.

 4. Milanka says:

  Moja beba je rodjena sa 3210 izasli iz bolnice sa 3050 samo je dojim prva kontrola sa mesec dana dobila 2kg jel to previse jede na 3 4 sata uglavnom nekad trazi cesce samo kad ima grceve

 5. Dijana says:

  Zdravo.
  Moja beba je rodjena 12.06.2021.Rodjena je sa 3150,izasli iz porodilista sa 3000.Prvi mesec je dobila 1400 i porasla 5 cm,drugi mesec je dobila 800g i porasla 2,5 cm
  E sad,stolica moje bebe je zadnjih mesec dana zelenkasta,vise varijacija zelene boje,ima nekada i zuckastu ali vecinom bude tako zelenkasta.Da napomenem iskljucivo dojena beba i to samo na jednoj dojci,na drugoj je mleko prestalo samo od sebe.
  Moje pitanje je,zbog cega je bebi tako zelena stolica?

 6. Mila says:

  Beba rodjena sa 3790g i 53cm sa 9 i po meseci 8900 i 73 cm. Sa 6 meseci je imao.8540g a sad sa 9 i po 8900g. Jede sasvim.okej i pije mleko sasvim solidno. Da li je to u redu? Svi kazu da jeste ali eto da pitam.

 7. Marina says:

  Postovana,beba je do 4 meseca napredovala po 1200-300,u 5 mesecu 170g,u 6 mesecu 200g,pedijatar Kaze da je to u redu,a meni se Cini da je ona gladna.

  • MojPedijatar says:

   Nema razloga za brigu, ako je opste stanje bebe dobro i ako u narednom periodu bude dobijala barem 600grama mesečno.

Strana 31 od 32<<<2829303132>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA