Nega kože pre i posle porođaja: Pigmentne promene u trudnoći

Trudnoća i porođaj jedna su od situacija koje se najradikalnije odražavaju na našu kožu. Naglo širenje, a zatim i skupljanje kože posle porođaja, hormonski disbalans, promene na telu i drugi faktori čine nas još osetljivijim na spoljašnje faktore nego obično. Zbog toga su pigmentne promene nešto što prati gotovo svaku trudnoću. 

Koža kao najveći organ našeg tela počiva na kompleksnim mehanizmima, i menja se gotovo svakog trenutka. Ona reflektuje naše zdravstveno stanje i sve ono što se dešava u unutrašnjosti našeg tela, pa je samim tim i na udaru svakog našeg unutrašnjeg – psihičkog i fizičkog disbalansa.

Sa druge strane, ona predstavlja i barijeru našeg tela i prva je na liniji borbe sa svim štetnim uticajima koji dolaze spolja – poput duvanskog dima, UV zračenja i zagađenja vazduha. Kada se i spoljašnji i unutrašnji negativni faktori udruže, koža gubi bitku i postepeno gubi mladalački sjaj i čvrstinu.

Trudnoća i porođaj jedna su od situacija koje se najradikalnije odražavaju na našu kožu. Naglo širenje, a zatim i skupljanje kože posle porođaja, hormonski disbalans, promene na telu i drugi faktori čine nas još osetljivijim na spoljašnje faktore nego obično. Zbog toga su pigmentne promene nešto što prati gotovo svaku trudnoću. Evo koje to pigmentne promene možete da očekujete kao posledicu trudnoće i kako da se sa njima izborite.

Strije

Strije su gotovo redovna pratilja trudnoće. Ove linije, koje predstavljaju pukotine na našoj koži nastaju onda kada se naše telo naglo širi, a potom i mršavi – nakon porođaja. Koža ponekad nije dovoljno fleksibilna i ne može da isprati ove nagle tendencije širenja i skupljanja, popušta i puca. U velikom broju slučajeva ni redovna hidratacija nije od pomoći. Strije u svojoj ranoj fazi imaju crvenu ili ljubičastu boju – usled vena koje se provide kroz pukotine u koži.

Iako neuglednog izgleda, ove pigmentacije su dobar znak – da su strije u svojoj ranoj fazi, baš onoj kada ih je kvalitetnim tretmanima poput mezoterapije ili melemima moguće pobediti ili im bar smanjiti vidljivost. Kada strije poprime belu boju to nam je signal da su ožiljci u već zreloj fazi i da ih teško možemo odstraniti, pa se u ovom slučaju preporučuju laserski tretmani kao jedna od opcija.

Trudničke fleke

Trudničke fleke nastaju usled povećane sinteze melanina i nagomilavanja ovog pigmenta pod dejstvom hormonalnih promena u trudnoći. Najvidljivije trudničke fleke pojavljuju se upravo kod žena tamnijeg tena u formi belih šara na koži. Kod žena svetlije puti, ovakve hiperpigmentacije javljaju se u vidu crvenkastih ili braon fleka – na obrazima, čelu, gornjoj usni, nosu i bradi, ali i na stomaku gde se pojavljuju kao tamna linija ispod pupka. Protiv njih je najbolje boriti se prevencijom koja podrazumeva da tokom trudnoće, ali i nakon porođaja, iz kuće nikada ne izlazimo bez UV zaštite.

Onda kada fleke ipak uspeju da se pojave i uprkos našim naporima da ih preveniramo, možemo se poslužiti prirodnim rešenjima poput, recimo, kokosovog ulja koje postepeno umanjuje vidljivost hiperpigmentacija, ili savremenim kozmetičkim tretmanima.

Mladeži

Mladeži su još jedna hiperpigmentacija do koje dolazi tokom trudnoće. Oni nastaju nagomilavanjem melanina i usled specifičnih telesnih procesa u “drugom stanju”, te neadekvatne zaštite od sunca, možemo očekivati da nam se pojave novi mladeži, ali i da stari postanu tamniji i vidljiviji.

Zbog toga je nakon porođaja preporučljivo otići na pregled mladeža i ne libiti se procedure uklanjanja mladeža u onim slučajevima gde oni predstavljaju pretnju po naše zdravlje ili estetski problem. Kako su se laserske procedure uklanjanja mladeža veoma dobro razvile, ovo je odličan način da sebi vratimo malo samopouzdanja posle trudnoće.

Akne

Akne su produkt zapaljenskog procesa ispod epiderma i manifestuju se malim plikovima i crvenilom na koži. Ova diskoloracija kože ozbiljno može da naruži naš izgled, a najčešće nastaje onda kada se nepravilno hranimo, ali i imamo bilo kakvu vrstu hormonskog disbalansa koji je čest tokom trudnoće. Najbolji lek za akne je pravilna ishrana i redovno čišćenje pora, kako se na njima ne bi nagomilavale prljavštine koje ih začepluju.

Postoje faktori na koje ne možemo da utičemo – poput onih naslednih koji određuju da li imamo masniji ili suvlji tip kože, pa samim tim i kako će se naša koža ponašati kada se nađe u ekstremnim situacijama, poput trudnoće. Ipak, koža je zahvalan organ, koji se hidrira i hrani onim materijama kojima snabdevamo naš organizam, kako spolja tako i iznutra, a sa razvojem savremenih tretmana gotovo svaka izmena i pigmentacija može biti kontrolisana.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA