Kako da koristite kokosovo ulje u kulinarstvu?

Kako se pojavljuje sve više dokaza o tome da je većina biljnih ulja nezdrava za kuvanje, sve više ljudi prelazi na kokosovo ulje zbog njegove odlične nutritivne vrednosti i zbog njegovog blagotvornog dejstva po zdravlje.

Zdravstvene prednosti kokosovog ulja

Najvažnije zdravstvene prednosti u kojima možete da uživate ako dodate kokosovo ulje vašoj ishrani:

·         Odličan izbor zdravih masti koje su korisne za moždane funkcije;

·         Kokosovo ulje pomaže u održanju zdravog metabolizma;

·         Trigliceridi u kokosovom ulju mogu povećati potrošnju energije do 5% i tako mogu pomoći u mršavljenju;

·         Masne kiseline koje ovo ulje sadrži mogu da ubiju štetne patogene i da spreče infekcije;

·         Studije pokazuju da kokosovo ulje poboljšava faktore kao što su totalni, LDL i HDL holesterol, koji mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja;

·         Kokosovo ulje može smanjiti apetit i pomoći u mršavljenju;

·         Ovo ulje pomaže ljudima da izgube štetne abdominalne masti bez smanjenja kalorija: Dve studije o gojaznosti odraslih osoba pokazale su značajno smanjenje u BMI i obimu struka nakon konzumiranja 30 ml kokosovog ulja svaki dan tokom nekoliko nedelja;

Predlozi za upotrebu kokosovog ulja u kulinarstvu

·         Dodajte kašiku kokosovog ulja u tiganj i na njemu pržite piletinu i povrće na niskoj ili srednjoj temperaturi;

·         Dodajte kašiku kokosovog ulja voćnom frapeu;

·         Zamenite biljno ulje kokosovim za pripremu i pečenje vašeg omiljenog dezerta;

·         Dodajte pirinču kokosovo ulje umesto putera da bi ste napravili kokosov pirinač. Po vrhu pospite čili u prahu i prstohvat morske soli;

·         Napravite bogatu, kremastu domaću kokosovu toplu čokoladu.

·         Dodajte kašičicu kokosovog ulja vašoj jutarnjoj šolji toplog čaja ili kafe;

·         Napravite brzi nepečeni dezert mešanjem kokosovog ulja, meda (ili nekog drugog prirodnog zaslađivača) i kakaa u prahu. Za još bolji ukus možete dodati i puter od kikirikija ili oraha;

·         Ublažite upalu grla mešanjem kašičice meda i kašičice kokosovog ulja i konzumirajte to na svakih nekoliko sati;

·         Rastopite malo kokosa preko toplih žitarica i pospite cimetom;

·         Koristite ovo ulje i za palačinke, prženice ili vafle;

·         Lagano propržite tortilje u kokosovom ulju i isecite na trake (rezance) da biste napravili tortilja supu od piletine.

Saveti koje treba da upamtite

Na sobnoj temperaturi kokosovo ulje je u čvrstom stanju, ali ima nisku tačku topljenja. Na 24,4˚ C kokosovo ulje postaje tečno. Ako vam je potrebno tečno kokosovo ulje za neki recept, jednostavno držite teglu u loncu tople vode nekoliko minuta. U zavisnosti od toga koliko je toplo u kući u kojoj živite, vaše kokosovo ulje može biti potpuno tečno leti, a čvrsto zimi. Ako je potrebno da se ponovo zgusne, držite teglu u frižideru.

Organsko ekstra devičansko kokosovo ulje je najčistije ulje i mnogi ga smatraju uljem koje ima najbolji ukus i miris, čak mnogo boljim i od maslinovog ulja. Želite zdravstvene koristi kokosovog ulja, ali ne volite ukus kokosa? Za kuvanje na višim temperaturama probajte kokosovo ulje koje je rafinisano i nema jak ukus kokosa. Izbegavajte kokosovo ulje koje je hemijski obrađeno.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA