Naučnici otkrili: Ovako najčešće izgleda prvi sat bebinog života

Švedski naučnici posmatrali su 28 beba posle samog rođenja da bi uočili kroz kakve promene prolaze na samom početku svog života.

Foto: Canva

Istraživanje je objavljeno u jednom naučnom magazinu, a pokazalo je da se novorođančad ponašaju instiktivno, kada su prepušteni prvim slobodnim pokretima svog tela i prvom kontaktu sa majkom.

Ovo su neke od promena koje se dešavaju kod beba u prvim minutima njihovog života.

2. minut: Beba se primiruje, odmara – ukoliko je moguće na majčinim grudima.

2,5. minut: Bebe otvaraju oči prvi put i postepeno počinju da pomeraju glavu i usne.
8. minut: Bebe postaju aktivnije – drže oči otvorene dugo. Posmatraju majčine oči i grudi, pokazuju da su gladni plačem i usmeravaju šake prema usnama.

18. minut: Dete se ponovo odmara nakon ovih pokreta.

36. minut: Bebe počinju da koriste svoje čulo mirisa, još uvek se zanimaju za majčine grudi.

62. minut: Vreme je za prvo dojenje! Bebe piju kolostrum – prvo majčino mleko, koje sadrži brojne hranljive materije i molekule koje jačaju imunitet. Ovo rano sisanje stimuliše proizvodnju mleka i pomaže materici da se što pre vrati u pređašnje stanje.

70. minut: Bebe tonu u san i dobijaju zaslužen odmor.

Trebalo bi napomenuti da je ovo istraživanje izvršeno na malom uzorku dece i to u Švedskoj. U ovoj državi omogućeno je da bebe po rođenju imaju priliku da se odmaraju na majčinim grudima i uživaju u njenom prvom mleku, a to nije privilegija novorođenčadi u celom svetu. Ipak, ovi rezultati smatraju se pouzdanim pokazateljem instinktivnog ponašanja najmlađih. Autori istraživanja ističu da vreme varira od bebe do bebe, a navedeni minuti istaknuti su kao prosečne vrednosti.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA