Najgora stvar koja može da se uradi jednom nećejedu

Niste slutili da će se desiti i vama. Gledali ste kod svojih drugarica kako njihova deca odbijaju da jedu ono što im se posluži.

Foto: Pixabay

Verovatno ste u čudu prisustvovali neprijatnim scenama, misleći da vaši prijatelji greše u pristupu, da su razmazili decu i sada plaćaju za to. Onda je odjednom isto i gore počelo da se dešava vama. Potrošili ste sve ideje i trikove, primenili sve moguće i nemoguće savete, u potpunosti izgubili živce i sada očajni ne znate šta da radite.

Povucite ručnu i ovom problemu se posvetite kao da se sa njim prvi put susrećete. Ne dozvolite da se faza nećejeda pretvori u životnu naviku. U tome će vam pomoći sledeći saveti:

Ne pravite od muve slona!
Pridavanje velike pažnje detetovom odbijanju hrane u većini slučajeva podstiče vaše dete da se i dalje tako ponaša. Dakle pokušajte da ne primećujete takvo ponašanje što je to više moguće. Sami u slast pojedite jelo koje ste poslužili i pohvalite braću ili sestre koji su pojeli jelo bez mnogo muke. Potom u jednoj rečenici objasnite koje “magične” promene mogu da se dese (Popaj sa spanaćem, Bananaman sa bananom i sl.).

Ne očekujte značajne promene preko noći!
Ne postavljajte prevelike ciljeve kada su obroci u pitanju. Ukoliko imate problema sa uvođenjem “novih” jela, započnite sa tim da dete dodirne, omiriše ili lizne to jelo, pa ga onda pohvalite za trud.

Ne pridajte značaj neredu!
Za nas roditelje prosipanje hrane i pića za vreme jela stvara priličan stres. Pokušajte da to ostavite po strani. Kada mala deca počinju samostalno da jedu, normalno je da prave neopisiv nered. Potrudite se da taj obrok bude uživanje i učenje. Često naša preterana reakcija na prosipanje hrane i pića može poslati detetu pogrešan signal, neretko protumačen kao vreme igre. Bolje je da na kraju obroka pokupite razbacane stvari i počistite, nego da tokom obroka nervozno skupljate bačene komade hrane i pribora za jelo sa poda.

Ne prisiljavajte ih da jedu!
Prisilno guranje pune kašike novog jela najčešće stvara suprotnu reakciju od željene. Kada uvodite nove namirnice ili jela u ishranu vašeg deteta, najbolje je da to budu manje količine, tek nekoliko zalogaja koje ćete poslužiti uz dobro mu poznato jelo. Nikako ne odustajte na prvo opiranje. Uporno nastavite da mu nudite jelo sve dok ne prihvati da ga proba. Imajte na umu da dete može da odbije neko jelo između 10 i 15 puta, pre nego što ga prihvati.

Zapamtite…
Detinjstvo je period početka stvaranja navika za čitav život. Dozvolite kontrolisanu samostalnost deteta. Vi poslužite ono što smatrate da vaše dete treba da pojede ali mu dozvolite da samo izabere od posluženog šta će pojesti.

Ne zaboravite da svojim primerom pokažete kako se sa uživanjem jede svako jelo koje vam je posluženo!

Autor: Dijana Radetic

Kontakt: zdravljenadan@gmail.com

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA