Najbolji poklon za roditelje nove bebe

Kad neko naš dobije bebu uvek želimo da im damo najlepši mogući poklon. Svima nam je poznato da je većini novih roditelja najčešće najkorisniji novac, ali kako je u današnje vreme teško odvojiti čak i za neko lepo odelce (koje je po pravilu preskupo), kako onda podariti dragim novopečenim roditeljima stvarno nešto lepo i korisno?

mama i beba

5. Uzdržite se od netraženog savetovanja

Iako tako baš i ne deluje, vaše uzdržavanje od deljenja netraženih saveta, svojih bojazni i briga, roditeljima sa malom bebom zaista jeste veliki poklon. Znam da to nije lako. Ali danas, kad su nam dostupna iskustva mnogih kultura širom sveta, mladi roditelji neretko biraju rešenja koja će starijim generacijama delovati naopaka: spavaju u istom krevetu sa bebom, stalno je doje i nosaju, odbijaju širok povoj, a nekad čak i pelene… Imajte na umu da je bebinim roditeljima ipak najviše stalo do njene dobrobiti i da oni čine najbolje što mogu. I umesto da se s njima zavađate pokušavajući (po pravilu bezuspešno) da ih odgovorite od nečeg što su rešili, poštujte njihove odluke i sačekajte da vas upitaju za savet. Jer, verovali ili ne, upravo onda kad se osete bezbedno pošto ih niste savetovali, biće najpre skloni da od vas potraže savet ili mišljenje.

[1] Ova veza vodi na stranicu Marije Tarabe, zasad jedine kod nas međunarodne priznate savetnice za dojenje. Nju pominjem u ovom tekstu jer za njen rad mogu da jemčim: sa drugim detetom bih dvaput odustala od dojenja da nije bilo njene srdačne, stručne pomoći. (Razgovor sa njom možete pročitati ovde.)

Izvor: Trešnjin lug/ Roditeljstvo Novog Doba

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA