Najbolja i najlošija hrana za zdravlje dečijih zuba

Za oralno zdravlje važne su dobre navike u održavanju higijene usta i zuba. To svi znamo. Međutim, pored toga što je dete usvojilo naviku da pere zubiće dva-tri puta dnevno, veoma je važno da shvati da hrana koju jede takođe utiče na zdravlje njegovih zuba.

Zdrave navike i nega zuba

Briga o oralnom zdravlju deteta treba da počne još pre nego što se pojavi prvi zubić. Potrebno je održavati oralnu higijenu i mokrom gazom čistiti bebine desni i unutrašnju stranu obraza. Odmah kada se pojave prvi zubići treba početi i sa njihovom negom. 

Podsticanje deteta da usvaja zdrave navike i neguje svoje zube vrlo je značajno kao preventiva raznih komplikovanih stomatoloških stanja u budućnosti.

Redovne posete stomatologu

Prvi stomatološki pregled treba obaviti do bebinog prvog rođendana. Tada su bebini zubići potpuno zdravi, ali taj prvi pregled je važan da bi se dete upoznalo sa svojim stomatologom i počelo polako da se navikava na zubnu ordinaciju. Dobar stomatolog će, uz saradnju roditelja uvek pronaći pravi način da sa detetom stupi u prijateljski odnos.

Danas postoje brojne ordinacije, recimo Donna Dent ordinacija, gde stomatolozi osim samog pregleda zuba, objašnjavaju deci koliko je zdravlje zuba važno, pričaju im o oralnoj higijeni i o pravilnoj ishrani, a sve to kroz igru. Tako deca već od prvog odlaska u zubnu ordinaciju, počinju da stiču poverenje u svog stomatologa, a samim tim manje se plaše, pa redovni pregledi ne predstavljaju problem.

Najbolja hrana za zdravlje zuba vašeg deteta

Dobre navike u ishrani čuvaju vaše zdravlje, ali i zdravlje vaše porodice. Kada ste roditelj, svojim ponašanjem deci pružate model koji ona oponašaju. Tako je i sa hranom. Odabirmo dobrih i zdravih namirnica koje će se naći na vašem svakodnevnom jelovniku, vi podstičete i mališane da jedu istu tu hranu. Neka hrana je veoma važna za oralno zdravlje, jer sadrži materije koje čiste i jačaju zube. Evo šta sve dete treba da jede kako bi imalo lepe i zdrave zube.

Jabuke

Jedna jabuka dnevno štiti zube od karijesa. Žvakanjem jabuka i drugih voćkica koje su hrsakve i bogate vlaknima skida se plak sa površine zuba i sa desni. Osim toga, jabuke su bogate vitaminima i mineralima, i zato predstavljaju savršenu laganu užinu između dva glavna obroka vašeg deteta.

Jaja

Kada je u pitanju zdrava ishrana deteta, jaja predstavljaju nezamenjivu namirnicu. Između ostalog, jaja sadrže kalcijum, proteine i vitamin D, sastojke koji su jako važni za oralno zdravlje. Vitamin D neophodan je za apsorpciju kalcijuma, minerala koji izgrađuje zdrave i snažne zube.

Mleko i mlečni proizvodi

Hranljivi sastojci iz mleka i mlečnih proizvoda poput jogurta i raznih vrsta sireva, mogu neutralizovati neke kiseline koje su proizvod bakterija iz plaka. Mlečni proizvodi su siromašni kiselinama i šećerima, a sa druge strane predstavljaju bogat izvor minerala kalcijuma i fosfora, kao i kazeina, vrlo važnog proteina koji štiti površinu zuba.  

Celer i šargarepa

Isto kao i jabuke, ove vrste povrća su hrskave, bogate vodom i zahtevaju puno žvakanja, i tako čiste površinu zubića. Voda i vlakna iz šargarepe regulišu šećere i doprinose oralnom zdravlju. Celer takođe sadrži puno vode i vlakana, što ga čini jako efikasnim prirodnim prečišćivačem.

Brokoli i lisnato povrće

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina i minerala, brokoli i zeleno lisnato povrće su jako blagotvorni za oralno zdravlje. Poznato je da je lisnato zeleno povrće pravi rudnik folne kiseline koja je važna za jačanje zuba i desni.

Orasi i semenke

Orasi i semenke takođe su odlična užina za zdravlje zuba i usta. Masne kiseline, kojih ima u izobilju u ovim namirnicama, uklanjaju naslage sa zuba. Osim toga, orasi su bogat izvor kalcijuma, fosfora, magnezijuma, selena i drugih važnih minerala, kao i vitamina važnih za zdravlje zuba.

Voda

Voda je neophodna za život i zdravlje svakog čoveka. Voda sa fluoridom je pak neophodna za zdravlje dečijih zuba. Mada gotovo svaka voda sadrži fluorid, ukoliko za piće koristite flaširanu vodu, proverite na etiketi da li ta voda sadrži ovaj važan sastojak, jer ga neke flaširane vode ne sadrže.

Hrana koja izaziva karijes i narušava zdravlje zuba

Kada je u pitanju zdravlje zuba, valja imati na umu da kada piju slatke napitke i unose hranu punu šećera, deca ne hrane samo sebe, već i bakterije koje mogu da uzrokuju oštećenja zuba i desni. Bakterije stvaraju plak na zubima koji podstiče razvoj karijesa. Ovu hranu treba izbegavati.

Zaslađena pića

Slatka pića su omiljena većini mališana, te ih rado piju tokom i i zmeđu obroka. Nije tajna da šećer iz sokova šteti zdravlju zuba, a poznato je da čak i sokovi na kojima je naznačeno da su 100% voćni sadrže šećer i štetni su za zube. 

Šećer koji se nakon konzumiranja sokova zadrži na površini zuba hrani bakterije u ustima. Ovi mali organizmi proizvode kiselinu koja nagriza zubnu gleđ i izaziva karijes i oboljenja zuba.

Gazirani napici

Za decu svih uzrasta jednako su štetna i gazirana pića kao veoma opasna kombinacija kiselina i šećera. Čak i dijetalni (bez šećera) gazirani sokovi sadrže u sebi dovoljno kiselina da oštete površinu zuba ukoliko se često konzumiraju. Zubima šteti i gazirana voda.

Slatkiši

Slaktiši, kojima teško mogu da odole i odrasli, a kamoli deca, sadrže visok nivo šećera i kao takvi su opasni za zdravlje zuba. Posebno su štetne karamele i slatko-kisele bombone koje se zbog svoje strukture lepe za zube i veoma ih je teško očistiti, pa se dugo zadržavaju na povrišini zuba.

S obzirom da mališani prosto obožavaju slatkiše, i prosto je nemoguće potpuno ih izbaciti iz upotrebe, možete napraviti kompromisno rešenje tako da slatiše deca uvek jedu kao dezert, a nikako kao glavni obrok. Tako će dete jesti slatkiše kada je već sito, pa će samim tim unositi manje šećera, a rizik od oštećenja zuba će biti znatno manji.

Treba znati da nakon unosa hrane, a pre svega hrane bogate šećerom, bakterijama je dovoljno svega 20 minuta aktivnosti da bi stvorile kiselina koja napada površinu zuba.

Citrusno voće

Citrusno voće poput limuna i grepfruta je bogat izvor vitamina C, zbog čega važi za prijatelja čovekovog zdravlja. Međutim, konzumiranje citrusa i ceđenog soka od cutrusnog voća treba da bude ograničeno, jer su takvi sokovi posebno kiseli i ako se upotrebljavaju svakodnevno u većim količinama, nakon izvesnog vremena ta kiselina može da nagrize zubnu gleđ.

Grickalice i beli hleb

Ove namirnice su još jedan loš izbor za zdravlje zuba vašeg deteta. Skrob iz grickalica i proizvoda od belog brašna, nakon konzumiranja ovih namirnica zadržava se veoma dugo na povrišni zuba. Pored toga, ugljeni hidrati se razgrađuju u proste šećere koji em imaju nisku nutritivnu vrednost, em mogu uzrokovati ozbiljan oštećenja zuba. Daleko zdravija varijanta su proizvodi od celog zrna bilo koje žitarice.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA