Na šta roditelji tinejdžera nikada nisu dovoljno spremni?

Ako kod kuće imate tinejdžera, možda se svakodnevno pitate što se to događa s njim. Mozak dečaka u tinejdžerskim godinama još nije potpuno razvijen, a skoro da ga isključivo pokreću hormonske i biološke promene.

Foto: Canva

Pubertet. To objašnjava nestalne promene raspoloženja i velike oscilacije u ponašanju.

Roditelji bi takođe trebalo da budu svesni da prefrontalni korteks – deo mozga za donošenje odluka, kod dečaka ne sazreva u potpunosti sve do srednjih 20-ih.

Ponovno podučavanje empatiji
Roditelji veruju da su na pravom putu po pitanju odgoja svog sina, ali kad on stupi u pubertet, može se činiti kao da je sav trud bio uzalud.

Premda tinejdžer uglavnom postaje sebičniji u tim godinama, to ne znači da ga ne možete podsetiti na lekcije o empatiji. Prema pisanju „Psychology Today“, roditelji koji ostanu dosledni u podučavanju o empatiji, verovatno će uskoro primetiti rezultate svog truda.

Neočekivana ponašanja
Ponekad su i sami tinejdžeri šokirani svojim nepredvidivim reakcijama, a o roditeljima da i ne govorimo. Na kraju, to je jednostavno nešto s čim bi trebalo da nauče da se nose.

Povrediće vaše osećanja
Duboko udahnite, jer ako se već nije dogodilo, hoće. Osećanja roditelja biće povređena kada dete stupi u tinejdžerske godine. Ono to ne čini namerno, jednostavno sve manje su mu potrebni roditelji.

Trebaće vam više strpljenja nego kad je imao dve godine
Ako se malo prisetite uspomena iz svojih tinejdžerskih godina, mogli biste imati više razumevanja za svog tinejdžera. Birajte svoje bitke, trudite se da udahnete duboko kada pronađete prljav veš, pre svega čarape, bačene nasred sobe, pokušajte da ne upadate u nepotrebne i dugotrajne rasprave kad vam odbrusi i duri se bez razloga.

Strpljenje je najvažniji alat koji imate, a situaciji je najbolje pristupiti hladne glave.

I, svakako, jednog dana biste mogli da se osvrnete i zaključite da se radilo o zahtevnom, ali izrazito zabavnom periodu, piše moms.com, prenosi Index.hr.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA